Berlinale 2013: Ποιος έφυγε με την Χρυσή Άρκτο;

Θριαμβευτής από την φετινή Berlinale αποχώρησε ο Ρουμάνος Καλίν Πίτερ Νέτζερ, ενώ οι τέσσερις ελληνικές συμμετοχές δεν έτυχαν αντίστοιχης αναγνώρισης. Δείτε τους νικητές των βραβείων σε όλες τις κατηγορίες.
Berlinale 2013: Ποιος έφυγε με την Χρυσή Άρκτο;
του Λουκά Τσουκνίδα
 
Χωρίς κάποιο βραβείο για τις ελληνικές συμμετοχές, έληξε επισήμως το βράδυ του Σαββάτου η φετινή Μπερλινάλε, με την ανακοίνωση όλων των νικητών και την προβολή της ταινίας του Καλίν Πίτερ Νέτζερ “Child's Pose”, ο οποίος, προφανώς, είναι ο δημιουργός που πήρε σπίτι του, στη Ρουμανία, τη Χρυσή Αρκούδα. Πιστοποίησε ίσως έτσι πως το ξέσπασμα ρουμάνικου σινεμά εδώ και μια δεκαετία δεν είναι κάτι περαστικό, αλλά έχει αφήσει ως παρακαταθήκη ένα πλήθος νεότερων δημιουργών με δυνατότητες διεθνούς καταξίωσης.

Την Αργυρή Άρκτο (ή Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής) πήρε ο Ντάνις Τάνοβιτς για το “An Episode in the Life of an Iron Picker”, για τη σκηνοθεσία του στο “Prince Avalanche” βραβεύτηκε ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, ενώ ως καλύτερες ερμηνείες αξιολογήθηκαν εκείνες της Παουλίνα Γκαρσία στο “Gloria” του Σεμπαστιάν Λέλιο και του Νασίφ Μούζιτς στο “ An Episode in the Life...”.

Το Βραβείο “Άφρεντ Μπάουερ” απονεμήθηκε στον Ντενί Κοτέ για το “Vic+Flo Saw a Bear”, ο Τζαφάρ Παναχί βραβεύτηκε για το σενάριο του “Closed Curtain”, ο Αζίζ Ζαμπνακίγιεφ για τη δουλειά του στη φωτογραφία του “Harmony Lessons” του Εμίρ Μπαγκάζιν, ενώ ειδική μνεία έγινε στις νέες δουλειές των Γκας Βαν Σαντ (Promised Land) και Πία Μαρέ (Layla Fourie).




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v