Berlinale 2013: Η κινηματογραφική Ελλάδα στο Βερολίνο

Σπουδαίες συμμετοχές στο διαγωνιστικό τμήμα, άρωμα Ελλάδας με πέντε "δικές μας" ταινίες και ενδιαφέροντα αφιερώματα. Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ανοίγει την αυλαία του, κι εμείς κρυφοκοιτάζουμε πίσω της.
Berlinale 2013: Η κινηματογραφική Ελλάδα στο Βερολίνο
του Λουκά Τσουκνίδα
 
Με την ολοκαίνουργια δουλειά του φετινού προέδρου των κριτών Γουόνγκ Καρ Βάι, “The Grandmaster”, θα ανοίξει το βράδυ της Πέμπτης την αυλαία της η φετινή Μπερλινάλε για ένα δεκαήμερο γεμάτο σινεμά και με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού στην επιτροπή βρίσκουμε και τη "δική μας" Αθηνά-Ραχήλ Τσαγγάρη.

Μαζί με τον Γουόνγκ Καρ Βάι και τους Αντρέας Ντρέσεν, Τιμ Ρόμπινς, Σιρίν Νεσχάτ, Σουζάνε Μπίερ και Έλεν Κούρας θα αποφασίσουν για το ποιος θα πάρει σπίτι του τη Χρυσή Αρκούδα από μια λίστα σπουδαίων συμμετοχών, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε τις νέες δουλειές των Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν (Prince Avalanche), Μπρούνο Ντιμόν (Camille Claudel 1915), Ντάνις Τάνοβιτς (An Episode in the Life of an Iron Picker), Χονγκ Σανγκ-Σου (Nobody's Daughter Haewon), Ούλριχ Ζάιντλ (Paradise: Hope), Γκας Βαν Σαντ (Promised Land) και Στίβεν Σόντερμπεργκ (Side Effects).



Εκτός από τους διαγωνιζόμενους και τον πρόεδρο όμως, καινούργιες ταινίες τους φέρνουν στο Βερολίνο και οι Τζουζέπε Τορνατόρε (The Best Offer ), Μάικλ Γουιντερμπότομ (The Look of Love), Κεν Λόουτς (The Spirit of ’45), Μπίλε Όγκουστ (Night Train to Lisbon), Τομ Χούπερ (Les Misérables ), Γιότζι Γιαμάντα (Tokyo Family) και Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ (Before Midnight). Ο τελευταίος βεβαίως, έχει έλληνα παραγωγό και η ταινία του έχει γυριστεί στη Μεσσηνία.

Στο πρόγραμμα του Forum, μπορούμε να βρούμε πέντε ταινίες από έλληνες δημιουργούς, κάτι που δε θυμάμαι να έχει ξαναγίνει. Αυτές είναι το “Echolot” του Αθανάσιου Καρανικόλα, που ζει κι εργάζεται στο Βερολίνο εδώ και μια 15ετία, “Η κόρη” του Θάνου Αναστόπουλου, “Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά” της Ελίνας Ψύκου, το “Στο λύκο” της Χριστίνας Κουτσοσπύρου και του Άραν Χιουζ και το “Fynbos” του Χάρη Πατραμάνη.



Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμη το τμήμα Panorama, με πλήθος ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από διάφορες χώρες του κόσμου, το τμήμα των νεανικών ταινιών, το τμήμα της νέας γερμανικής κινηματογραφικής παραγωγής και τα συνήθη αφιερώματα, όπως εκείνο που συνδυάζει το σινεμά με το καλό φαγητό. Τιμώμενος δημιουργός για φέτος είναι ο βετεράνος γάλλος ντοκιμαντερίστας Κλοντ Λανζμάν.

Το Φεστιβάλ θα κλείσει επισήμως το βράδυ του Σαββάτου, 16 Φεβρουαρίου, με την τελετή απονομής και την προβολή της νικήτριας ταινίας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v