18ες Νύχτες Πρεμιέρας: Ο απολογισμός

Το 18ο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote έριξε την αυλαία, με την βράβευση των καλύτερων ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος και των καλύτερων ελληνικών ταινιών μικρού μήκους. Δείτε τους νικητές της φετινής διοργάνωσης.
18ες Νύχτες Πρεμιέρας: Ο απολογισμός
Στον κινηματογράφο Δαναό έπεσε το βράδυ της Κυριακής η αυλαία της 18ης διοργάνωσης Νύχτες Πρεμιέρας, με την τελετή λήξης που χάρισε το μεγάλο βραβείο στην ταινία «Η Αδερφή μου», καθώς και επιμέρους βραβεία σε Έλληνες «μικρομηκάδες» και σε κινηματογραφιστές του διαγωνιστικού τμήματος.

Η ταινία «Η Αδερφή Μου» της Ούρσουλα Μέγιερ απέσπασε την υψηλότερη διάκριση του φεστβάλ, την Χρυσή Αθηνά του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος. Η ταινία, που προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες, συγκίνησε την κριτική επιτροπή «όχι μόνο με την αρτιότητά της αλλά κυρίως με την ιδιαίτερη ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζει θέματα όπως η οικογένεια, η μοναξιά και η απώλεια της αθωότητας», όπως τόνισε η πρόεδρος, Ευτυχία Ιωσηφίδου.

Με τη Χρυσή Αθηνά του διαγωνιστικού τμήματος Μουσική & Φιλμ βραβεύτηκε το «Ψάχνοντας τον Βασιλιά της Σκόνης» του Μάλικ Μπεντζελούλ, απόφαση επίσης ομόφωνη από την κριτική επιτροπή για μια ταινία που είναι «ένα συναρπαστικό οδοιπορικό στην καρδιά της μουσικής και τη ψυχή ενός μεγάλου δημιουργού».



Το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών δόθηκε στην ταινία «Μια Υπεραπλούστευση της Ομορφιάς της» του Τέρενς Νανς χάρη στη «φρέσκια σκηνοθετική προσέγγισή του που συνδυάζει διαφορετικά κινηματογραφικά είδη με εικαστική πρωτοτυπία». 

Με το βραβείο Σεναρίου βραβεύτηκε το «Μία Νύχτα» της Λούσι Μαλόι που, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, «μας ταξιδεύει στους δρόμους και τις χαμένες προσδοκίες της Αβάνα μέσα από το χρονικό ενηλικίωσης τριών ηρώων».



Τέλος, το βραβείο Κοινού δόθηκε στην ταινία «Teddy Bear» του Μαντς Ματίεσεν, το οποίο και προβλήθηκε αμέσως μετά την ταινία λήξης. Ειδική μνεία, φυσικά, αξίζει στην ταινία λήξης, το πολυσυζητημένο «Beasts of the Southern Wild» του πρωτοεμφανιζόμενου Benh Zeitlin, που «πήρε» το περσινό Sundance Festival, την Χρυσή Κάμερα των Καννών και τον θαυμασμό της πλειοψηφίας των κριτικών.



Τα βραβεία τους παρέλαβαν και οι νικητές του διαγωνιστικού τμήματος μικρού μήκους ελληνικών ταινιών, με τελευταίο τον Νεριντάν Ζιντζιρία που παρέλαβε το βραβείο του για το «Χαμομήλι», βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v