Νύχτες Πρεμιέρας 2012: Για να δούμε... τι θα δούμε

Δύο νέες στέγες στο κέντρο της πόλης, πολλές ενδιαφέρουσες πρεμιέρες, άλλα τόσα αφιερώματα σε θέματα όπως ο ιαπωνικός κινηματογράφος, και όπως πάντα πολλή μουσική. Απ' όλα έχει το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.
Νύχτες Πρεμιέρας 2012: Για να δούμε... τι θα δούμε
του Λουκά Τσουκνίδα
 
Με την προβολή της καινούργιας ταινίας του σκηνοθέτη του “Un Prophet”, Ζακ Οντιάρ, το πολυαναμενόμενο “Rust and Bone”, ανοίγει απόψε την αυλαία του το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Αθηνών, Νύχτες Πρεμιέρας. Κι αφού το Αττικόν παραμένει ένα κτίριο καμμένο προς μελλοντική αποκατάσταση, το νέο σπίτι του θα είναι, πλην του Δαναού, το Ιντεάλ και οι δύο αίθουσες του Οντεόν Όπερα...



Πέρα τώρα απ' το πάντα ενδιαφέρον διαγωνιστικό τμήμα και τις επί μέρους προβολές ταινιών που χαρακτηρίζουν τις νέες τάσεις στο παγκόσμιο σινεμά, οι Νύχτες Πρεμιέρας προσφέρουν... πρεμιέρες. Φέτος, λοιπόν, αναμένεται να δούμε νέες δουλειές από σκηνοθέτες όπως ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ (Cosmopolis), ο Μίκαελ Χάνεκε (Amour), ο Όλιβερ Στόουν (Savages), ο Ξαβιέ Ντολάν (Lawrence Anyways), ο Κρίστιαν Πέτζολντ (Barbara) και ο Βάλτερ Σάλες (On the Road).

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει όπως πάντα και η μεγάλη γκάμα ταινιών με επίκεντρο τη μουσική. Η φετινή συγκομιδή έχει ντοκιμαντέρ για τους Μπομπ Μάρλεϊ, Νιλ Γιανγκ, Άντριου Μπερντ, Κλοντ Φρανσουά και τους παλιούς Έλληνες χεβιμεταλάδες Spitfire. Σε άλλα ντοκιμαντέρ, ξεχωρίζουν οι ταινίες για τον Γούντι Άλεν, τον Ρομάν Πολάνσκι, τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, τον κινέζο καλλιτέχνη και ακτιβιστή Άι Γουέιγουεϊ, την Κατερίνα Γώγου, αλλά και η νέα ταινία του Μάρκο Γκαστίν “Δημοκρατία, ο Δρόμος του Σταυρού”, σε μια πρώτη εκδοχή της.



Από τ' αφιερώματα, ξεχωρίζουν εκείνο στον αμερικανό σκηνοθέτη του “The Last Days of Disco” Γουίτ Στίλμαν στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθεί και η νέα του ταινία “Damsels in Distress”, όπως και οι προβολές κάποιων ενδεικτικών ταινιών από την πλούσια ιστορία της θρυλικής ιαπωνικής εταιρείας Nikkatsu που έδωσε στον κόσμο μερικούς απ' τους σπουδαιότερους δημιουργούς, αλλά και τίτλους, του σινεμά της Άπω Ανατολής. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν οι δημοφιλείς μεταμεσονύχτιες προβολές, το αφιέρωμα στο “camp”, το μίνι τμήμα “Σινεμά στα όρια”, μια μεγάλη λίστα από ελληνικές ταινίες μικρού μήκους και οι “Ειδικές προβολές” του “Firemen's Ball" του Μίλος Φόρμαν και του “Sweet Smell of Success” του Αλεξάντερ Μακέντρικ.

Τη λήξη του Φεστιβάλ θα σφυρίξει την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη ο Μπεν Ζάιτλιν με την ταινία του “Beasts of the Southern Wild”.



Καλή θέαση!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v