Φεστιβάλ Βενετίας: Τίτλοι τέλους με ελληνικό βραβείο

Η «Pieta» του Kim Ki-duc απέσπασε πανηγυρικά το φετινό Χρυσό Λιοντάρι, ενώ το πολυαναμενόμενο «The Master» του Paul Thomas Anderson έφυγε με δύο σημαντικά βραβεία. Ο Γιώργος Ζώης τιμήθηκε στην κατηγορία των ταινιών μικρού μήκους για τους «Τίτλους Τέλους».
Φεστιβάλ Βενετίας: Τίτλοι τέλους με ελληνικό βραβείο
Έπεσε η αυλαία στην Μόστρα και ο Νοτιοκορεάτης «μαέστρος» Kim Ki-duc έφυγε από τη Βενετία με τον Χρυσό Λέοντα, ενώ ο Paul Thomas Anderson δεν έμεινε παραπονεμένος, αφού απέσπασε τα βραβεία σκηνοθεσίας και ανδρικών ρόλων για την νέα του ταινία «The Master». Ο Γιώργος Ζώης, με την μικρού μήκους «Τίτλοι Τέλους» απέσπασε το European Film Awards 2012 στο τμήμα των Οριζόντων.

Πιο συγκεκριμένα, η «Pieta» του Kim Ki-duc («Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο… και πάλι Άνοιξη»), που αφορά έναν βίαιο άνδρα του κορεατικού υποκόσμου, στην ζωή του οποίου επιστρέφει η μητέρα του, απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι, ενώ ο ίδιος ο σκηνοθέτης ενθουσιασμένος, έδωσε το δικό του ευδιάθετο show επί σκηνής, σε πλήρη αντίθεση με το ύφος της ταινίας του.



Το «The Master» του Anderson βραβεύτηκε με το αργυρό τρόπαιο της Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ενώ το ανδρικό πρωταγωνιστικό δίδυμο της ταινίας, Philip Seymour Hoffman και Joaquin Phoenix, μοιράστηκε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας. Η ταινία περιγράφει την σχέση ενός χαρισματικού «ηγέτη» που παίρνει υπό την προστασία του έναν βετεράνο, για να διαδώσει στον κόσμο μια νέα ιδεολογία –κλείσιμο του ματιού στην σαϊεντολογία.



Η κριτική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας ήταν ο σκηνοθέτης Michael Mann, επέλεξε την ερμηνεία της Hadas Yaron ως την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία για την ταινία «Fill the void». Δείτε την πλήρη λίστα των βραβείων εδώ

Το ελληνικό βραβείο

Το European Film Awards 2012 (EFA Award) απέσπασε η ταινία Τίτλοι Τέλους του Γιώργου Ζώη. Το Βραβείο πηγαίνει στην καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία μικρού μήκους που φιλοξενεί το Φεστιβάλ στο Τμήμα Orizzonti. Ο νικητής αυτού του βραβείου γίνεται άμεσα υποψήφιος για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας ταινίας μικρού μήκους στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου του 2012.

Με αυτό το βραβείο οι Τίτλοι Τέλους γίνονται η 14η από τις 15 συνολικά υποψηφιότητες που θα κατατεθούν στην Επιτροπή, η οποία θα επιλέξει ανάμεσά τους την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία μικρού μήκους για το 2012. Η 25η απονομή των European Film Awards θα διεξαχθεί στη Μάλτα, την 1η Δεκεμβρίου 2012. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει την ταινία του Γιώργου Ζώη στο πλαίσιο των προβολών του 18ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», το οποίο θα διεξαχθεί από τις 19-30 Σεπτεμβρίου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v