10 κινηματογραφικές δόσεις καλοκαιριού

Όταν οι κινηματογραφιστές έχουν καλοκαιρινή διάθεση, στήνουν την σκηνοθετική τους καρέκλα στην παραλία και ρίχνουν την κάμερα… στην θάλασσα. Κι εμείς, όσο ακόμη βρισκόμαστε στην πόλη, παρακολουθούμε τα πλάνα τους και απολαμβάνουμε… άρωμα καλοκαιριού.
10 κινηματογραφικές δόσεις καλοκαιριού
Όσο ακόμη αργεί η καλοκαιρινή μας άδεια, και η βενζίνη για να πάμε μέχρι την πιο κοντινή παραλία μάς φαίνεται (πανάκριβη) πολυτέλεια, υπάρχει τρόπος να «παρηγορηθούμε» και εντός των τειχών. Ας είναι καλά η έβδομη τέχνη, που έχει φροντίσει να μας δώσει πολλές ταινίες με καλοκαιρινή διάθεση, για να αντισταθμίσουμε τα κομμάτια απ’ το μπλε της θάλασσας που μας λείπουν στην πόλη.

Γεμάτες από κινηματογραφικές δόσεις γαλάζιου, από εικόνες ξεγνοιασιάς και χαβανέζικων πουκαμίσων, από θαλασσινά πλάνα, μέσω των οποίων σχεδόν μυρίζουμε το καλοκαίρι, οι ταινίες που ακολουθούν μας φτιάχνουν την διάθεση μέχρι να έρθει η ώρα που θα βουτήξουμε σε μια πραγματική παραλία.

*The Beach

Μόνο και μόνο η αφίσα της ταινίας, που μας μεταφέρει στην παρθένα (μέχρι τη στιγμή που γυρίστηκε εκεί η συγκεκριμένη ταινία) παραλία της Ταϊλάνδης, μας πείθει πως το καλοκαίρι έχει έρθει. Το γεγονός πως ολόκληρη η ταινία διαδραματίζεται στην παραλία αρκεί για να μας κάνει να την δούμε ολόκληρη, ακόμη κι αν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Danny Boyle, δεν πρόκειται περί αριστουργήματος. Το γυναικείο φύλο πάντως θα περάσει καλά θαυμάζοντας τον κυνηγημένο DiCaprio, και το ανδρικό, με την σκέψη ενός μακροβουτιού στα γαλαζοπράσινα νερά – αυτά, ναι, είναι αριστούργημα.

*Το Απέραντο Γαλάζιο

Ο Λικ Μπεσόν είναι έξοχος σκηνοθέτης. Η ιστορία της «κοκορομαχίας» δύο δυτών και τα μαθήματα φιλίας που μας δίνει είναι τουλάχιστον ενδιαφέροντα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από μια ταινία; Να έχει γυριστεί στα υπέροχα νερά της Αμοργού μήπως; Η ταινία ξεκινά με τα δύο παιδιά να παίζουν σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό στο λιμάνι του νησιού, και η νοσταλγία δένει με το «deep blue», που είναι, αν μη τι άλλο, το απόλυτο χρώμα του καλοκαιριού.

*Jaws

Εντάξει, η αλήθεια είναι πως σας υποσχεθήκαμε ότι οι ταινίες του δημοσιεύματος θα σας φτιάξουν την (καλοκαιρινή) διάθεση, ενώ τα «Σαγόνια του Καρχαρία» κάνουν ακόμη και τους πιο ατρόμητους να το ξανασκεφτούν πριν μπουν στην θάλασσα στις επικείμενες διακοπές τους. Ακόμη κι έτσι, ο Σπίλμπεργκ καταφέρνει να μας κρατήσει σε αγωνία και παράλληλα να ντύσει όλο το θρίλερ του με θαλασσινά χρώματα – άλλωστε η ταινία έχει διδακτικό καλοκαιρινό περιεχόμενο: Όταν κολυμπάμε, προσέχουμε.

*Finding Nemo

Οι ιστορίες της Pixar μας ξανακάνουν παιδιά – ένα το κρατούμενο. Η ιστορία του Νέμο μας μεταφέρει σε πανέμορφα (παρότι ψηφιακά) υποβρύχια τοπία, σε σκηνικά από κοράλια, υφάλους και πολύχρωμα πλάσματα του βυθού – δεκάδες τα κρατούμενα. Αν προσθέσουμε το αβίαστο γέλιο και την εξαιρετική μεταγλώττιση από την Δήμητρα Παπαδοπούλου, δεν μπορούμε παρά να δούμε ξανά (και ξανά και ξανά) το «Ψάχνοντας τον Νέμο» και αυτό το καλοκαίρι. Το ότι διαδραματίζεται στον ωκεανό και πρωταγωνιστούν ψάρια είναι μόνο η (εντελώς) καλοκαιρινή αφορμή.

*Mamma Mia

Καλοκαίρι, ήλιος, ελληνικά τοπία, τραγούδια των ABBA, και η Meryl Streep στον δροσερό ρόλο της μαμάς. Δεν χρειάζονται περισσότεροι λόγοι για να εντάξουμε το πρόσφατο μιούζικαλ στις ελαφριές αλλά εντελώς «θερινές» απολαύσεις μας.

*Vicky Christina Barcelona

Ο Woody Allen παίρνει με τη σειρά τις αγαπημένες του ευρωπαϊκές πόλεις και γυρίζει ταινίες. Ως καλοκαιρινή του «μητρόπολη» επέλεξε την Βαρκελώνη και τα γύρω της νησάκια, όπου τοποθέτησε δύο Αμερικανίδες να κάνουν διακοπές, τον γόη Javier Bardem και την τρελαμένη πρώην του Penelope Cruz να μπλέκουν σε ερωτικά… πολύγωνα, και τα νερά της Μεσογείου να ανοίγουν την όρεξη του Allen για περισσότερη κινηματογραφική Ευρώπη – λέτε να αληθεύουν οι φήμες που τον θέλουν να ετοιμάζει καρέκλα σκηνοθέτη στην Σκιάθο;

*Το Κορίτσι μου

Καλοκαίρι και ξεγνοιασιά πάνε μαζί. Αλλά κάπου εκεί, «κολλάει» και η συγκίνηση, που προκύπτει αβίαστα από την γλυκόπικρη ιστορία της φιλίας δύο παιδιών που μπαίνουν στην εφηβεία, και γνωρίζουν τον έρωτα και την απώλεια – συστατικά, άλλωστε, που δεν λείπουν από κανένα καλοκαίρι: Οι καλοκαιρινοί έρωτες είναι συνήθως «καταδικασμένοι» στην απώλεια, όταν με το καλό μπει ο Σεπτέμβριος. Δείτε το πρώτο μέρος της ταινίας στο παραπάνω video και ακολουθήστε στην συνέχεια τα σχετικά videos για να τη δείτε ολόκληρη.

*Οι διακοπές του κ. Ιλό

Ένας μεσόκοπος εργένης πηγαίνει για διακοπές σε παραθαλάσσιο θέρετρο, αλλά, χωρίς να το θέλει, σπέρνει το χάος με την συμπεριφορά του. Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση του περίφημου κ. Ιλό, του χαρακτήρα που έπλασε ο Ζακ Τατί και γέμισε έκτοτε τα καλοκαίρια μας με νοσταλγικές προβολές σε θερινά σινεμά.

*Οι Πειρατές της Καραϊβικής

Αν μας πείτε ότι δεν θέλετε μια καλή δόση blockbuster το καλοκαίρι, λέτε σίγουρα ψέματα. Τι καλύτερο από τις περιπέτειες ενός πειρατή με την μακιγιαρισμένη μορφή του Johnny Depp, να τριγυρνά στις θάλασσες με το Μαύρο Μαργαριτάρι του και έναν στόλο από ευφάνταστους χαρακτήρες. Αν δεν το βρίσκετε ενδιαφέρον, θυμηθείτε το την επόμενη φορά που θα ταξιδεύετε κάπου στις Κυκλάδες με τον διαβόητο «Σκοπελίτη». ΥΓ: Οποιαδήποτε από τις ταινίες της σειράς μας κάνει, όλες έχουν ωκεανό, περιπέτεια και… captain Sparrow.

*Cocktail

O Τομ Κρουζ είδε κι απόειδε με τις γιάπικες δουλειές στην Νέα Υόρκη, και αφού έμαθε τα μυστικά του bartending, έσπευσε να περάσει το καλοκαίρι του στην Τζαμάικα, ως κορυφαίος bartender στο Tiki bar. Μπορεί αυτό να είναι ένα μόνο μέρος της αρκετά ενδιαφέρουσας ταινίας, αλλά είναι το πιο καλοκαιρινό: Εκεί, ο έρωτας με μια γοητευτική παραθερίστρια είναι αναπόφευκτος – πώς θα μπορούσε να γίνει άλλωστε διαφορετικά, όταν το σκηνικό είναι η Τζαμάικα και το συνοδευτικό είναι δεκάδες δροσιστικά, καλοκαιρινά κοκτέιλ; Στην υγειά μας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v