Cannes 2012: Ξανά Χρυσός Φοίνικας για τον Χάνεκε με... "Αγάπη"

Ο Μάικλ Χάνεκε ήταν ο μεγάλος νικητής του φετινού Φεστιβάλ των Κανών, κερδίζοντας για ακόμα μια φορά τον Χρυσό Φοίνικα με το δραματικό του “Amour”. Δείτε τους υπόλοιπους νικητές της βραδιάς και το σχόλιο που συζητήθηκε.
Cannes 2012: Ξανά Χρυσός Φοίνικας για τον Χάνεκε με... Αγάπη
Τέλος και για το φετινό Φεστιβάλ των Κανών, με μεγάλο νικητή τον Μάικλ Χάνεκε (Amour) που πήρε τον Χρυσό Φοίνικα για ακόμη μία φορά μετά το 2009 και τη "Λευκη Κορδέλα".




Η επιτροπή, σε μια νύχτα κακή για το αμερικάνικο σινεμά παρά την έντονη εκπροσώπησή του, έδωσε το Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix) στον ιταλό Ματέο Γκαρόνε για το “Reality” ενώ καλύτερο σκηνοθέτη ανέδειξε έναν ιδιαίτερο δημιουργό, τον Mεξικανό Κάρλος Ρεϊγάδας” για την ταινία του “Post Tenebras Lux”. Με βραβείο έφυγε και πάλι ο Ρουμάνος Κρίστιαν Μούντζιου που πήρε το καλύτερου σεναρίου για το “Beyond the Hills” ενώ οι πρωταγωνίστριές του, Κριστίνα Φλουτούρ και Κοσμίνα Στράταν, μοιράστηκαν το αντίστοιχο βραβείο ερμηνείας. Στους άνδρες, ο Δανός Μαντς Μίκελσεν ήταν ονικητής για την παρουσία του στο νέο φιλμ του Τόμας Βίντερμπεργκ “The Hunt”. Το Βραβείο της Επιτροπής (Jury Prize) δόθηκε στον Κεν Λόουτς για το “The Angels' Share”.

Το δεκαήμερο στιγμάτισε η δήλωση του, πλέον και σκηνοθέτη μεταξύ πολλών άλλων, Μπερνάρ Ανρί Λεβί ότι “πρέπει να επιχειρήσουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση του να παράγουμε σινεμά μέσω της ιστορίας ή να παράγουμε ιστορία μέσω του σινεμά”.

Λουκάς Τσουκνίδας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v