Κάννες 2012: Στρώθηκε το κόκκινο χαλί

Σύνοδος κινηματογραφικής κορυφής συγκαλείται στις Κάννες, αφού την Τετάρτη στρώνεται το κόκκινο χαλί του φετινού φεστιβάλ, και ηχηρά ονόματα της έβδομης τέχνης αναμετρώνται για τα βραβεία και τις εντυπώσεις. Ποιο ιερό τέρας θα πάρει τον Φοίνικα; 
Κάννες 2012: Στρώθηκε το κόκκινο χαλί
Το βράδυ της Τετάρτης, 16 Μαΐου, η νέα ταινία του Γουές Άντερσον με τίτλο “Moonrise Kingdom” θα σημάνει την έναρξη του φετινού Φεστιβάλ των Κανών και το καθιερωμένο πιο λαμπερό κινηματογραφικό δεκαήμερο θα πάρει μπρος.
Η συνέχεια δε μπορεί παρά να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αφού, μεταξύ άλλων, για το Χρυσό Φοίνικα θα διαγωνιστούν φέτος και οι νέες ταινίες των Μίκαελ Χάνεκε (Amour), Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ (Cosmopolis), Ζακ Οντιάρ (Rust and Bone), Κρίστιαν Μούντζιου (Beyond the Hills), Τόμας Βίντερμπεργκ (The Hunt), Άντριου Ντόμινικ (Killing Them Softly), Τζον Χίλκοουτ (Lawless), Αμπάς Κιαροστάμι (Like Someone in Love), Τζεφ Νίκολς (Mud), Βάλτερ Σάλες (On the Road), Κεν Λόουτς (The Angel's Share), Λι Ντάνιελς (The Paperboy) και Αλέν Ρενέ (You Ain't Seen Nothin' Yet!).



Στη δύσκολη επιλογή νικητών καλούνται να καταλήξουν οι ηθοποιοί Γιούαν Μακρέγκορ, Χιάμ Αμπάς, Εμανουέλ Ντεβός και Ντάιαν Κρούγκερ, οι σκηνοθέτες Ραούλ Πεκ, Αντρέα Άρνολντ και Αλεξάντερ Πέιν και ο σχεδιαστής μόδας Ζαν-Πολ Γκοτιέ, που συγκροτούν τη φετινή κριτική επιτροπή υπό την προεδρία του Iταλού σκηνοθέτη Νάνι Μορέτι.



Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν και οι νέες ταινίες των Μιίκε Τακάσι (For Love's Sake), Ντάριο Αρτζέντο (Dario Argento's Dracula 3D), Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (Me and You) και Γκιόργκι Πάλφι (Final Cut), του οποίου το κινηματογραφικό πείραμα, μια συρραφή σκηνών από 500 παλιές ταινίες που αφηγούνται μια ολοκαίνουργια ιστορία, θα κλείσει το τμήμα του Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στον κλασικό κινηματογράφο. Η νέα ταινία του Φίλιπ Κάουφμαν, “Hemingway & Gellhorn” θα προβληθεί στο πλαίσιο της τίμησής του απ' τη διοργάνωση, ενώ ο βετεράνος δημιουργός θα παραδώσει και μια εκτενή διάλεξη (masterclass) γύρω απ' τη δουλειά του και την τέχνη του σινεμά γενικότερα.



Ανάμεσα στις προβολές του τμήματος “Un Certain Regard”, όπου δίνεται επίσης ένα σημαντικό βραβείο βρίσκουμε και τις νέες δουλειές των Πάμπλο Τραπέρο (White Elephant), Κότζι Γουακαμάτσου (11/25 The Day Mishima Chose His Own Fate) και Χαβιέ Ντολάν (Lawrence Anyways), καθώς και την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του γιου του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Μπράντον (Antiviral).

Η γιορτή θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση των βραβείων και την προβολή του καινούργιου φιλμ του Γάλλου βετεράνου Κλοντ Μιγιέ, “Thérèse Desqueyroux”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v