Outview Film Festival 2012: Σύκο… και έλα!

Το 6ο Gay & Lesbian κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας επιστρέφει δυναμικό και πολύχρωμο αυτό τον Μάιο, με δεκάδες προβολές, αφιερώματα, εκθέσεις και parties που θα μας… «βγάλουν από το ντουλάπι». 
Outview Film Festival 2012: Σύκο… και έλα!
Τα λουλούδια του Μάη δεν είναι ο μοναδικός λόγος που η ανοιξιάτικη Αθήνα είναι πολύχρωμη. Για δέκα ημέρες, το Outview Film Festival θα ντύσει την πόλη με χαρούμενη κινηματογραφική διάθεση, που γίνεται φανερή ακόμη και από την ευφάνταστη αφίσα του με το σύκο που έχει συζητηθεί πολύ.
Πρεμιέρες, αφιερώματα, εκθέσεις, ρετροσπεκτίβες, ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές, parties και μια υπέροχη ταινία έναρξης (το πολυβραβευμένο Weekend που είδαμε και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) είναι λίγοι από τους λόγους που στο Ινστιτούτο Θερβάντες θα χτυπά η καρδιά του gay –και όχι μόνο ελπίζουμε- κόσμου από τις 3 ως τις 13 Μαΐου. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τι θα… «συκωθούμε να πάμε να δούμε».


Εναρκτήρια Ταινία: Weekend (Andrew Haigh, UK, 97’, 2011)  
Με την νέα ταινία του σκηνοθέτη Andrew Haigh (η προηγούμενη ταινία του “Greek Pete” προβλήθηκε στο Outview Film Festival 2010) που έχει λάβει πάνω από 20 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, θα ξεκινήσει το φετινό φεστιβάλ στις 3 Μαΐου. Μια ειλικρινής, τρυφερή και αυθεντική ιστορία αγάπης - ο σκηνοθέτης ήθελε να εκφράσει αυτό το συναίσθημα του φόβου και της ανυπομονησίας με την προοπτική μιας καινούριας σχέσης. Μαζί με την ταινία θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία “Arts + Crafts Spectacular #1”, ένα animation με ήρωες τους γνωστούς queer καλλιτέχνες Gilbert & George καθώς κάνουν την βόλτα τους στην εξοχή.


Ταινία Λήξης: 20 centímetros (Ramón Salazar, Spain, 112’,  2005)
Σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα μια κωμωδία Αλμοδοβαρική με την συμμετοχή της Rossy De Palma, γνωστή από τις θρυλικές ταινίες του Πέντρο Αλμοδόβαρ, «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης», «Νόμος του Πόθου» και «Κίκα». Ο σκηνοθέτης Ramón Salazar μας διηγείται την ιστορία της Marieta (Mónica Cervera), μιας ναρκοληπτικής τρανς που θέλει να ξεφορτωθεί αυτά τα 20 εκατοστά που κρέμονται ανάμεσα από τα πόδια της και την εμποδίζουν να γίνει εκείνη η θαυμάσια γυναίκα που επιθυμεί να είναι πραγματικά. Όταν την παίρνει ο ύπνος, συνήθως τις πιο ακατάλληλες στιγμές, η Marieta ονειρεύεται πολύχρωμα και πανέμορφα μιούζικαλ στα οποία πρωταγωνιστεί η ίδια.

Ρετροσπεκτίβα Thom Fitzgerald
O γνωστός σκηνοθέτης Thom Fitzgerald θα βρεθεί στην Αθήνα να παρουσιάσει την πρεμιέρα της καινούριας του βραβευμένης ταινίας “Cloudburst” (Πρωταγωνιστεί η Ολυμπία Δουκάκη) και τις παλιότερες βραβευμένες ταινίες του “The Hanging Garden” (1997), “Beefcake” (1998), “The Event” (2003). Από τότε που γύρισε την πρώτη του ταινία το 1997, ο Thom Fitzgerald έχει κερδίσει βραβεία μεταξύ άλλων στην Berlinale, στο Toronto International Film Festival και στο Vancouver International Film Festival. Έχει υπάρξει επίσημος καλεσμένος του Φεστιβάλ Sundance τρεις φορές κι έχει συμπεριληφθεί σε λίστα «100 καλύτερων κινηματογραφιστών του κόσμου» από το Screen International κι ένας από τους «10 καλύτερους σκηνοθέτες της γενιάς του» από το Hollywood Reporter.

Αφιέρωμα Queer Ισραήλ
O βραβευμένος σκηνοθέτης Tomer Heymann, ο Yair Hochner - διευθυντής του Tel Aviv LGBT Film Festival και η drag performer Talula Bonnet επισκέπτονται το φεστιβάλ. Θα προβληθεί το καινούριο ντοκιμαντέρ του Tomer Heymann, “The Queen Has No Crown” το οποίο θα προλογίσει ο σκηνοθέτης, ο Yair Hochner έχει ετοιμάσει 2 σειρές ταινιών μικρού μήκους, γκέι και λεσβιακές ειδικά για το φεστιβάλ ενώ η Talula Bonnet έχει ετοιμάσει μια ειδική Performance για ένα event με γεύσεις από Middle East στα πλαίσια του Φεστιβάλ.

Gay Bollywood
Σε πρεμιέρα θα προβληθεί η πρώτη γκέι Bollywood ταινία, “Dunno Y... Na Jaane Kyon” που σημαίνει, «Δεν ξέρω γιατί». Χαρακτηρίζεται ως το Brokeback Mountain της Ινδίας και γυρίστηκε όταν το Ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας ανέτρεψε την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας. Η ταινία έχει προκαλέσει μεγάλο σάλο στην χώρα και απειλήθηκε με λογοκρισία. Στην προβολή θα είναι παρών οι πρωταγωνιστές της ταινίας Yuvraaj Parasher και Kapil Sharma και μετά την προβολή θα ακολουθήσει ένα Bollywood party στις 11/5 στο Philipp Champagne Bar όπου θα ξεδιπλώσουν όλο το Bollywood ταλέντο τους.

Ελληνικές Συμμετοχές
Ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης μας παρουσιάζει την καινούρια του ταινία “The life and death of Celso Junior”, η ιστορία της ζωής, της τέχνης και των πολλαπλών θανάτων ενός φετιχιστή. O σκηνοθέτης Menelas θα κάνει την πρώτη προβολή των 2 του ταινιών “H Γυμνή Αλήθεια” και “Το Καλό Παιδί” και θα δούμε επίσης σε πρώτη προβολή την ταινία μικρού μήκους της Ιωάννας Βακάλη, “31 Δεκεμβρίου” και την ταινία “Double Fault” που έχει προβληθεί και στο Φεστιβάλ της Δράμας. Θα είναι παρόντες οι σκηνοθέτες να μιλήσουν για τις ταινίες τους. Επίσης θα δούμε την καινούρια ταινία του Άνθιμου Ανανιάδη “Performance Anxiety”. 

Αφιέρωμα Queer Λογοτεχνία
Ο Κρίστοφερ Ίσεργουντ έγινε ευρέως γνωστός μετά την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του “A Single Man” και χάρισε στον πρωταγωνιστή Colin Firth υποψηφιότητα για Όσκαρ. Στο φεστιβάλ θα δούμε την ταινία “Christopher and his kind” βασισμένο στην ζωή του την περίοδο που ζούσε στο Βερολίνο.
Sarah Waters: Την γνωρίσαμε από κοντά στο περσινό φεστιβάλ και φέτος θα δούμε την νέα εξαιρετική τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου της “The night watch” σε παραγωγή BBC.
W. Somerset Maugham: Τα έργα του γνώρισαν παγκόσμια επιτυχία και δεν είναι λίγα αυτά που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο, όπως το «Βαμμένο Πέπλο» με τους Έντουαρντ Νόρτον και Ναόμι Γουότς.  Στο φεστιβάλ θα δούμε το ντοκιμαντέρ για την ζωή του “Revealing Mr. Maugham”.
Daphne du Maurier: Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε τις ταινίες "Τα Πουλιά" και "Ρεβέκκα" βασισμένος σε ιστορίες της.  Daphne  είναι η δραματική μεταφορά της ζωής της γνωστής συγγραφέως, παρουσιασμένη μέσα από την αλληλογραφία της όπως και μέσα από βιογραφίες που εξετάζουν τις "απαγορευμένες" ερωτικές της σχέσεις με την Ellen Doubleday και την ηθοποιό Gertrude Lawrence.

Πρεμιέρες 
Η καινούρια ταινία της Καθλίν Τέρνερ, “The Perfect Family” μια κωμωδία για μια καθολική γυναίκα που προσπαθεί να κρύψει τα «μυστικά» της οικογένειας της από την «καθώς πρέπει» κοινωνία. 
Mommy is Coming: Η καινούρια ταινία της σκηνοθέτριας Cheryl Dunye (The Watermelon Woman, The Owls), μια σέξι Βερολινέζικη κωμωδία από την φετινή Berlinale. 
Melting Away: Η ταινία που σάρωσε βραβεία βασισμένη σε μια πραγματική ιστορία για την αποδοχή ενός τρανς αγοριού από τους γονείς του.
Harvest: Η ταινία που κέρδισε το περσινό βραβείο του περιοδικού Siegessäule στην Berlinale 2011.
Cibrail: Μια ταινία για την ζωή ενός αστυνομικού και την κρυφή του σχέση με τον ξάδερφο της κοπέλας του.

Nτοκιμαντέρ
Πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ με θεματολογία που κυμαίνεται από την ζωή εκδιδόμενων trans στην Γαλλία (Τransvestites Also Cry) μέχρι και τα φετίχ δύο ηλικιωμένων κυρίων (Law & Order) από την φετινή Berlinale. Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ “365 without 377” για την κατάργηση της ποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας στην Ινδία, η ζωή της φεμινίστριας ακτιβίστριας και ποιήτριας Audre Lorde για τα δικαιώματα των Αφρο-Γερμανών λεσβιών “Audre Lorde - The Berlin Years 1984 to 1992”, το κλασικό “ Beefcake” του Thom Fitzgerald, “Not a man in sight” με γυρίσματα στην Λέσβο και πολλά ακόμη.

Universos Lesbicos
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και την Πρεσβεία της Ισπανίας θα παρουσιαστούν βραβευμένες λεσβιακές ταινίες από τον κύκλο ταινιών Universos Lesbicos (Λεσβιακά Σύμπαντα) σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα.
80 Egunean: Πολυβραβευμένη ταινία από την Ισπανία  για την σχέση δύο ηλικιωμένων λεσβίων. 
El patio de mi casa: Μια σπιρτόζικη ταινία μικρού μήκους.
Eloise: Μια ιστορία για την πρώτη εφηβική αγάπη.
Lengua Materna: Τι γίνεται όταν μια μητέρα μαθαίνει ότι η 40χρονη κόρη της είναι λεσβία; Μια κωμωδία από την Αργεντινή.

Έκθεση 
We are in Grisis : εγκαίνια 3 Μαΐου  ώρα: 20:00
3 - 13 Μαΐου, Ινστιτούτο Θερβάντες,
Μητροπόλεως 23, Αθήνα Σύνταγμα.
Στη σύγχρονη Ελλάδα τις χρεωκοπίας, της ανεργίας και του Δ.Ν.Τ., δέκα καλλιτέχνες τοποθετούνται με θετική/αρνητική διάθεση, απέναντι στην πραγματικότητα της χώρας μας. Υπό την επιμέλεια του φωτογράφου Γιώργου Στριφτάρη και του εικαστικού Νίκου Γιαβρόπουλου, η έκθεση φιλοξένει έργα διαφορετικών τεχνοτροπιών, όπως ζωγραφική,
φωτογραφία, εκτυπώσεις, κατασκευές.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι οι: Γιώργος Ζαρταλούδης, Γιώργος Κάλλας, Γρηγόρης Λαγός, Γιώργος Λυντζέρης, Άννα Μανέτα, Νικόλαος Μαρκογιαννάκης, Πάνος Μιχαήλ, Nickolas Moore, Μιχαήλ Τσακουντής, Άρης Χαντζόπουλος.
ώρες: 11:00 – 17:00

Βραβεία
Και φέτος θα δοθούν βραβεία για Καλύτερη Ταινία και Βραβείο Κοινού και η απονομή των βραβείων θα γίνει αμέσως μετά την Ταινία Λήξης (20 Centimetros) στο Gazarte (Βουτάδων 34, Γκάζι) στις 13 Μαΐου. 

Ώρα Έναρξης: 00.00
Είσοδος ελεύθερη

Συμμετέχουν οι: Φωτεινή Δάρρα, Ευσταθία, Όλγα Κουκλάκη, Κατερίνα Πολέμη, Leon, Nalyssa Green

Κριτική επιτροπή: 
Παναγιωτίδης Ζήνος (Διανομέας )
Μενέλαος Καραμαγγιώλης (Σκηνοθέτης)
Νίνος Φένεκ Μικελίδης (Κριτικός Κινηματογράφου/Συγγραφέας)
Elise Jaladeau (Ακόλουθος οπτικοακουστικών μέσων - IFA)
 
3-13 May
Ινστιτούτο Θερβάντες
(Μητροπόλεως 23, Αθήνα - Μετρό Σύνταγμα)

Τιμές εισιτηρίων*:
5 ευρώ – Αίθουσα 1
3 ευρώ – Αίθουσα 2
10 ευρώ-Ημερήσιο
50 ευρώ-Διαρκείας

*Δεν θα υπάρχει προπώληση, τα εισιτήρια μπορείτε να τα προμηθευτείτε τις ημέρες των προβολών στο Ινστιτούτο Θερβάντες από τις 17.00
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v