Όσκαρ 2012: Ο θρίαμβος του νοσταλγικού σινεμά

Το βουβό “The Artist” θριάμβευσε με 5 Όσκαρ στις κυριότερες κατηγορίες, το “Hugo” του Σκορσέζε πήρε άλλα τόσα αλλά στις τεχνικές κατηγορίες και η Meryl Streep «τσέπωσε» το τρίτο της αγαλματίδιο. Δείτε τα καλύτερα της λαμπερής αλλά χωρίς εκπλήξεις οσκαρικής βραδιάς.
Όσκαρ 2012: Ο θρίαμβος του νοσταλγικού σινεμά
Ο Μπίλι Κρίσταλ, παλιός γνώριμος στο πόντιουμ των οσκαρικών τελετών, μεταξύ σοβαρού και αστείου, έθεσε εύστοχα το κλίμα της βραδιάς: Ο πλανήτης έχει τόσα οικονομικά προβλήματα, και εκείνη την στιγμή παρακολουθούσε πλούσιους ανθρώπους να ανταλλάσσουν μεταξύ τους χρυσά αγαλματίδια, είπε ο (για άλλη μια φορά επαρκής άλλα όχι εξαιρετικός) παρουσιαστής των 84ων βραβείων Όσκαρ.

The show must go on, παρ’ όλα αυτά, και τα χρυσά αγαλματίδια να πάρουν και φέτος τον δρόμο προς τα σπίτια των νικητών. Στο πρώην Kodak Theater (που πλέον έχει μείνει ορφανό από όνομα), η αφρόκρεμα του σινεμά συγκεντρώθηκε για να βραβεύσει τους καλύτερους(;): To “The Artist” που σάρωσε σε 5 από τις πιο «λαμπερές» κατηγορίες και το “Hugo” που αρκέστηκε σε μια χούφτα τεχνικά βραβεία ήταν οι μεγάλοι (και πιο αναμενόμενοι) νικητές της χρονιάς. Δείτε αναλυτικά τις βραβεύσεις:



*Όσκαρ Καλύτερης ταινίας: The Artist
*Όσκαρ Σκηνοθεσίας: M. Χαζαναβίσιους (The Arist)
Απόλυτος νικητής της βραδιάς, ο Μ. Χαζαναβίσιους σήκωσε και ευχαρίστησε όλο το cast της ταινίας, και ιδιαίτερα την πρωταγωνίστριά του, Μπερενίς Μπεζό.

*Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου: Ζαν Ντιζαρντέν (The Artist)
Ο βουβός πρωταγωνιστής του Αρτίστα γοήτευσε την Ακαδημία και στην παραλαβή του βραβείου πήρε μαζί και τον σκύλο της ταινίας, μιλώντας γαλλικά εκ μέρους του ήρωα που υποδήθηκε.

*Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου: Μέριλ Στριπ (The Iron Lady)
Η «Σιδηρά Κυρία» σήκωσε το τρίτο αγαλματίδιο της καριέρας της και το γιόρτασε δεόντως με άφθονο χιούμορ και αυτοσαρκασμό, λέγοντας πως πιθανώς είναι η τελευταία φορά που βρίσκεται εκεί πάνω.

*Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου: Κρίστοφερ Πλάμερ (The Beginners)
Ο 82χρονος ηθοποιός έγινε ο γηραιότερος παραλήπτης Όσκαρ στην ιστορία του θεσμού και, αφού το παρέλαβε, το κοίταξε και αναφώνησε: «Είσαι μόνο 2 χρόνια μεγαλύτερο από μένα. Πού ήσουν σε όλη μου την ζωή;». Άξιο το αγαλματίδιο, όσο άξια και η ερμηνεία του ως gay πατέρας στους υπέροχους «Πρωτάρηδες».

*Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου: Οκτάβια Σπένσερ (The Help)
Η πιο δακρύβρεχτη παραλαβή ήταν αυτή της «υπηρέτριας» Οκτάβια Σπένσερ στην ταινία «The Help», που «έσπασε» πάνω στην σκηνή, καθώς οι συμπρωταγωνιστές της την καταχειροκροτούσαν όρθιοι.

*Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου: Midnight in Paris
Ο Woody Allen τσίμπησε το Όσκαρ Σεναρίου για το παριζιάνικο παραμύθι που έστησε, αλλά δεν ήταν καν εκεί για να το παραλάβει, κι έτσι έμεινε στα χέρια της Angelina Jolie.

*Όσκαρ Διασκευασμένου σεναρίου: Οι Απόγονοι
Ο Alexander Payne πανηγύρισε δεόντως το δεύτερο Όσκαρ Σεναρίου που λαμβάνει και το αφιέρωσε στην μητέρα του που βρισκόταν στο κοινό, λέγοντάς της στα ελληνικά «Σ’ αγαπώ πολύ».

*Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας: A Seperation (Ιράν)
Ο Ασκγκάρ Φαραντί, όπως αναμενόταν, έλαβε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας για το αριστούργημά του «Ένας χωρισμός» και έδωσε τον ουσιαστικότερο λόγο παραλαβής, υπενθυμίζοντας την πολιτική κατάσταση στην χώρα του.

*Όσκαρ στις κατηγορίες Cinematography, Art Direction, Ειδικά Εφέ, Sound Mixing και Sound Editing: Hugo
Παρότι δεν είναι αμελητέες, οι τεχνικές κατηγορίες κατακτήθηκαν από το αριστουργηματικό «Hugo», αλλά τα βραβεία έμειναν μακριά από τον Μάρτιν Σκορσέζε, ο οποίος θα προτιμούσε σίγουρα μερικά από τα αγαλματίδια που «έκλεψε» το The Artist, το οποίο απέδειξε περίτρανα ότι η κολακεία στο Hollywood… πιάνει. Σε κάθε περίπτωση, αφού και το Hugo ασχολείται με την γέννηση του σινεμά, φέτος μπορούμε να πούμε πως ήταν η χρονιά της κινηματογραφικής νοσταλγίας.

Τα υπόλοιπα

*Όσκαρ Animation ταινίας
: Rango
*Όσκαρ Μοντάζ: Το Κορίτσι με το Τατουάζ
*Όσκαρ Κοστουμιών και Soundtrack: The Artist
*Όσκαρ τραγουδιού: Man or Muppet (The Muppets)
*Όσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους ταινίας: Saving Face
*Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: Undefeated
*Όσκαρ Μακιγιάζ: The Iron Lady
*Όσκαρ μικρού μήκους animation ταινίας: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
*Καλύτερη ταινία Short film (live action): The Shore

Στα best of της βραδιάς συγκαταλέγονται επίσης το video στη μνήμη όσων έφυγαν από τη ζωή τον περασμένο χρόνο (στο οποίο συμπεριλήφθηκε ο Μιχάλης Κακογιάννης), η θεαματική εμφάνιση των Cirque de Soleil, που επιχείρησαν κινηματογραφικά ακροβατικά στην σκηνή, καθώς και οι προσπάθειες του Billy Crystal να σώσει την βραδιά, επιχειρώντας stand up αστεία με τους επίσημους καλεσμένους.

Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v