10 (σχεδόν) χριστουγεννιάτικες ταινίες

Από τον Michael Caine και τον Richard Attenborough μέχρι τον Bill Murray και τους Monty Python, επιστρατεύουμε κάθε πιθανό κι απίθανο χριστουγεννιάτικο (αντι)ήρωα προκειμένου να γλιτώσουμε μια ακόμα προβολή του Μόνος στο Σπίτι. Τι λέτε, θα τα καταφέρουμε;
10 (σχεδόν) χριστουγεννιάτικες ταινίες
Έχετε μόλις τελειώσει ένα από εκείνα τα λουκούλλεια οικογενειακά γεύματα, η τηλεόραση παίζει για 684η φορά το «Μόνος στο Σπίτι» (ναι, ήταν μια από τις αγαπημένες μας χριστουγεννιάτικες ταινίες μέχρι και την έβδομη φορά που την είδαμε) και εσείς κοιτάζετε με αποχαυνωμένο από το πολύ φαγητό βλέμμα το πάτωμα, για να αποφύγετε την γνώριμη αλληλουχία από γκριμάτσες του Joe Pesci. Χρειάζεστε μια άλλη –οποιαδήποτε– χριστουγεννιάτικη ταινία, για να περάσουν αυτές οι δύο ώρες βαρυστομαχιασμένης απραγίας, και την χρειάζεστε τώρα. Έχουμε δέκα…

Μπορεί να μην είναι ακριβώς «χριστουγεννιάτικη ταινία», έχει όμως αρκετές χριστουγεννιάτικες σκηνές αν πρέπει να δικαιολογήσουμε κάπως το γεγονός πως μια από τις καλύτερες κωμωδίες – old style ρομαντικές κομεντί βρίσκεται στη λίστα μας. Αν και υποψιαζόμαστε πως δεν χρειαζόμαστε δικαιολογία για να δούμε ένα ακόμα κλιπάκι του When Harry Met Sally


Είναι γκρινιάρηδες, είναι γέροι και πάνε κόντρα ο ένας στον άλλο για τα πάντα: από τις γυναίκες μέχρι το ψάρεμα. Είναι ο Jack Lemon και ο Walter Matthau, και μας αρκεί το χιονισμένο background για να βαφτίσουμε την ταινία τους χριστουγεννιάτικη και να τους απολαμβάνουμε μετά από κάθε εορταστικά οικογενειακό τραπέζι, καίγοντας θερμίδες από τα γέλια.


Μια ταινία που αρχίζει με την σκηνή της Γέννησης και τον διάλογο "We are three wise men" - "Well, what're you doing creepin' around at 2 o'clock in the morning?! That doesn't sound very wise to me" και τελειώνει με την σκηνή της σταύρωσης και το “Always look on the bright side of life” δεν θα μπορούσε να μην είναι η πιο ξεκαρδιστικά ασεβής κωμωδία όλων των εποχών. Κυρίες και κύριοι, η Ζωή του Μπράιαν (ή, αν προτιμάτε, Ένας προφήτης μα τι προφήτης)…


Εντάξει, δεν είναι ακριβώς χριστουγεννιάτικη ταινία. Είναι, βασικά, μια ταινία για το Halloween –και ο Jack Skellington θα ήταν πολύ χαρούμενος αν το διάβαζε αυτό. Ή θα μπορούσε να είναι μια ταινία και για τα δύο. Ή να μην έχει σημασία: μας αρκεί το σκοτεινά παραμυθένιο σύμπαν του Tim Burton, οι μουσικές και οι πρωταγωνιστές της.


Το Love Actually ήταν πιθανότατα η πρώτη –αν όχι και η μοναδική– ταινία που έβγαλε ασπροπρόσωπο το κατακρεουργημένο είδος των σπονδυλωτών ταινιών. Παραμένει, μετά από χρόνια, ψηλά στην λίστα με τις αγαπημένες μας χριστουγεννιάτικες ταινίες, γιατί καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα ρομαντική και αστεία, συγκινητική και ξεκαρδιστική. Και γιατί έχει τον πιο cool Πρωθυπουργό στην ιστορία του κινηματογράφου.


Τουλάχιστον έξι κινηματογραφικές μεταφορές (συν κάποιες που σίγουρα ξεχνάμε) μετρά το κλασικό βιβλίο του Ντίκενς. Καμία, όμως, δεν ανταγωνίζεται την εκδοχή των Muppets, με τους Γέρους στους ρόλους των φαντασμάτων των Marley & Marley, και τον Michael Caine ως μοναδικό άνθρωπο-ηθοποιό στην ταινία να δίνει ρεσιτάλ στο ρόλο του Σκρουτζ.


Το remake της κλασικής ταινίας του 1947, Miracle on 34th Street, μας αρέσει περισσότερο από το original, γιατί έχει έναν εξαίσιο Richard Attenborough στο ρόλο του Άη Βασίλη που συλλαμβάνεται επειδή πιστεύει ότι είναι όντως ο Άη Βασίλης, και την μικρή της Mrs. Doubtfire, Mara Wilson, να σώζει την κατάσταση στο δικαστήριο.


Μην τα βρέξετε. Μην τα εκθέσετε σε δυνατό φως. Σε καμία περίπτωση μην τα ταΐσετε μετά τα Μεσάνυχτα. Και μην αφήσετε ποτέ Χριστούγεννα να περάσουν χωρίς να δείτε για εκατομμυριοστή φορά τα Gremlins, την κλασική «κωμωδία τρόμου» του 1984, με τις κούκλες που κάνουν τους σύγχρονους εφετζήδες του Χόλυγουντ να κοκκινίζουν από ντροπή.


Ο Bill Murray είναι ένας υπέροχα αντιπαθητικός σύγχρονος Ebenezer Scrooge, σε μια ακόμη μεταφορά του κλασικότερου των κλασικών χριστουγεννιάτικων παραμυθιών, A Christmas Carol. Στηρίζει, δε, σχεδόν όλη την ταινία στην πλάτη του –όπως και τη Μέρα της Μαρμότας, και το Χαμένοι στη Μετάφραση, και οποιαδήποτε άλλη ταινία στην οποία τον έχουμε δει, τώρα που το σκεφτόμαστε.


Η εμπνευσμένη ελληνική μετάφραση «τα Χριστούγεννα του τρελού θηριοτροφείου» είναι από μόνη της αστεία. Προσθέστε τα 80s gags, τον Chevy Chase και τον εορταστικό παροξυσμό που μας κληροδότησε η αμερικανική κουλτούρα και έχετε μια από τις πλέον ξεκαρδιστικές χριστουγεννιάτικες ταινίες.



Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v