Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Όσα θα δούμε

Με πολλά και ενδιαφέροντα αφιερώματα, στον Ακίρα Κουροσάβα, την Κατίνα Παξινού και τον ελληνικό κινηματογράφο των 90s, μεταξύ άλλων, ανοίγει απόψε την αυλαία του το 24ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.
Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Όσα θα δούμε
Το βράδυ της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου, με την προβολή της ταινίας “Once upon a Time in Anatolia” του Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν στην αίθουσα “Απόλλων”, ξεκινά το φετινό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που θα κλείσει στις 2 του Νοέμβρη με την απονομή των βραβείων και την προβολή της ταινίας του Τέιτ Τέιλορ “The Help”.





Το φετινό διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το δράμα εποχής “Mysteries of Lisbon” του Ραούλ Ρουίς, το βρετανικό θρίλερ “Kill List” του Μπεν Γουίτλι και το ψευδοντοκιμαντέρ “Pater” του Αλέν Καβαλιέρ. Από τις πρεμιέρες του οχταημέρου ξεχωρίζουν το “Jane Eyre” του Κάρι Φουκουνάγκα και το “Trio” του Τομ Τίκβερ.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνει φέτος το αφιέρωμά του στο έργο του αμερικάνου δημιουργού Σαμ Φούλερ με έξι ακόμη ταινίες του, ανάμεσά τους και το εξαιρετικό “Pick-up on South Street”. Προς τιμήν του Ακίρα Κουροσάβα, θα προβληθούν τέσσερα από τα αριστουργήματά του ενώ με τέσσερις κλασικές ταινίες η διοργάνωση θα μνημονεύσει τη διεθνή καριέρα της μεγάλης Κατίνας Παξινού.

Το πιο πολυσυλλεκτικό φετινό αφιέρωμα είναι εκείνο στον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του '90, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν, μεταξύ άλλων, ο “Έρωτας στη χουρμαδιά” του Σταύρου Τσιώλη, “Η εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων” του Δήμου Αβδελιώδη, το “Απ' το χιόνι” του Σωτήρη Γκορίτσα και το “Τέλος εποχής” του Αντώνη Κόκκινου.

Καλές προβολές.

Λουκάς Τσουκνίδας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v