Κάννες 2011: Τα βραβεία και ο… ναζισμός

Την αυλαία έκλεισε το μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ευρώπης. Μεγάλος νικητής της διοργάνωσης ο Τέρενς Μάλικ με το «Δέντρο της Ζωής» στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Brad Pitt και μεγάλος ηττημένος ο Λαρς Φον Τρίερ, που «εκδιώχθηκε» κακήν κακώς.
Κάννες 2011: Τα βραβεία και ο… ναζισμός
του Λουκά Τσουκνίδα

Το πολυαναμενόμενο “The Tree of Life” του Τέρενς Μάλικ, μια ταινία που απέσπασε πολύ αντιφατικά σχόλια μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της, είναι ο νικητής του φετινού Φεστιβάλ των Καννών που σημαδεύτηκε απ' τον πρώτο εξοστρακισμό στην ιστορία του, με θύμα τον Λαρς Φον Τρίερ.




Ο Δανός με τις γερμανικές ρίζες και την πάντα προκλητική διάθεση, που ήρθε στις Κάννες με την νέα του ταινία “Melancholia”, δυναμίτισε τη χαλαρή συζήτηση με τις δηλώσεις του περί Χίτλερ και ναζί κάνοντας τους ιθύνοντες του Φεστιβάλ να τον πετάξουν έξω απ' την “αίθουσα”, αφήνοντάς του, όμως, το δικαίωμα να διεκδικήσει το μεγάλο βραβείο. Ναι, ο Φον Τρίερ εκδιώχθηκε απ' τις Κάννες και δεν ξέρει πότε θα του επιτραπεί ξανά η είσοδος, αφού εκτέθηκε δημοσίως χωρίς την άδεια της διοργάνωσης. Ή μήπως ήθελε να εκθέσει εκείνους;



Το ότι μάζεψε τα λόγια του γέρνει την πλάστιγγα προς την εκδοχή της γκάφας, χωρίς ν' αποκλείεται και εκείνη της καθαρής πρόκλησης αφού τελικά εκτέθηκαν όλοι. Όσο για βραβείο, η νέα του πρωταγωνίστρια, Κίρστεν Ντανστ, συγκίνησε την επιτροπή και τσίμπησε το αγαλματάκι του καλύτερου γυναικείου ρόλου.

Στα άλλα βραβεία, το Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής (Grand Prix) μοιράστηκαν ο Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν και οι αδερφοί Νταρντέν για τις ταινίες τους “Once Upon A Time In Anatolia” και “The Kid With a Bike”, ενώ το βραβείο σκηνοθεσίας πήγε στα χέρια του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν για το “Drive”. Για την ερμηνεία του στο “The Artist” του Μισέλ Χαζαναβισιούς βραβεύτηκε ο Γάλλος κωμικός Ζαν Ντιζαρντέν και για το σενάριο του “Footnote” ο Ισραηλινός δημιουργός Τζόζεφ Σένταρ. Τα βραβεία του τμήματος “Un Certain Regard” έλαβαν οι Κιμ Κι-Ντουκ (Arirang), Αντρέας Ντρέσεν (Stopped on Track), Αντρέι Ζβιάνγκιτσεφ (Elena) και ο φυλακισμένος Ιρανός σκηνοθέτης Μοχαμάντ Ρασούλοφ (Good Bye).



Το πανηγύρι έκλεισε με τη νέα ταινία του Κριστόφ Ονορέ, “The Beloved”.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v