Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2011: Τα ελληνικά Όσκαρ

Κάτω από τη σκιά της είδησης για την απώλεια του Θανάση Βέγγου, πραγματοποιήθηκε η 2η απονομή των ελληνικών κινηματογραφικών βραβείων. Ο «Μαχαιροβγάλτης» κυριάρχησε, ενώ το «Attenberg» ετοιμάζεται να ταξιδέψει για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2011: Τα ελληνικά Όσκαρ
Κάτω από τη σκιά της είδησης για την απώλεια του Θανάση Βέγγου, πραγματοποιήθηκε η 2η απονομή των ελληνικών κινηματογραφικών βραβείων. Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια μιας λιτής -αλλά διόλου βαρετής- βραδιάς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, βραβεύτηκαν οι καλύτερες παραγωγές του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.

Οι «multi» νικητές

Στη βραδιά κυριάρχησε ο «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη. Μεταξύ των επτά βραβείων που απέσπασε, συμπεριλαμβάνονται αυτά της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου. Ακολούθησε η «Χώρα προέλευσης» που έφυγε με πέντε βραβεία, αποδεικνύοντας ότι ο πρωτοεμφανιζόμενος Σύλλας Τζουμέρκας ανήκει στα «γερά χαρτιά» του κινηματογραφικού τοπίου της χώρας μας. Ο Αργύρης Ξάφης και ο Δημήτρη Ήμελλος χάρισαν στην κωμωδία «Απ’ τα Κόκαλα Βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα τα δύο από τα τρία βραβεία που κέρδισε συνολικά, χάρη στις ερμηνείες τους για τον Α’ και τον Β’ αντρικό ρόλο αντιστοίχως.

Οι εκπλήξεις

Μη αναμενόμενη μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την επιλογή της Ακαδημίας να μην προτείνει για τα Όσκαρ τον θριαμβευτή «Μαχαιροβγάλτη», αλλά το «Αttenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη. Αλλά μόνο εκ πρώτης όψεως, αφού οι κριτές επέλεξαν την ταινία που χάρη στην πληθώρα των συμμετοχών της σε διεθνή φεστιβάλ, αλλά και στις κινηματογραφικές ομοιότητες που παρουσιάζει με τον «Κυνόδοντα», έχει τις περισσότερες πιθανότητες να δώσει το «παρών» στα πλέον διασημότερα βραβεία. Ιδιαίτερο σασπένς παρουσίασε και η κατηγορία του Μοντάζ που η ισοψηφία μεταξύ τριών ταινιών οδήγησε στο… μοίρασμα του βραβείου και την ανάδειξη τριών νικητών.

Και τα παραλειπόμενα...

Τον ιδιαίτερο τόνο της βραδιάς δεν έδωσαν μόνο οι ταινίες και οι δημιουργοί τους, αλλά και οι παρουσιαστές, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Χρήστος Λούλης, που κυριολεκτικά έκλεψαν την παράσταση. Εξίσου «έξυπνη» ήταν η επιλογή των ανθρώπων που απένειμαν τα βραβεία. Ενδεικτικά αναφέρονται ο Απόστολος Γιαννόπουλος, ηθοποιός του συλλόγου κωφών που παρέδωσε το βραβείο Ήχου, η Ζωζώ Σαπουντζάκη που αποθεώθηκε από το κοινό απονέμοντας το βραβείο Μακιγιάζ, ο ψυχίατρος Αθανάσιος Αλεξανδρίδης που έδωσε το βραβείο Σεναρίου, ο Κωνσταντίνος Τζούμας που εμφανίστηκε στη σκηνή για να δώσει το βραβείο Ενδυματολογίας.

Όλα τα βραβεία

- Μεγάλου Μήκους Ταινίας: Μαχαιροβγάλτης (Πάνος Παπαχατζής)
- Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ: Τα Παιδία Παίζει (Ρέα Αποστολίδου, Γιούρι Αβέρωφ)
- Σκηνοθεσίας: Γιάννης Οικονομίδης (Μαχαιροβγάλτης)
- Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Σύλλας Τζουμέρκας (Χώρα Προέλευσης)
- Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου: Αργύρης Ξάφης (Απ’ τα Κόκαλα Βγαλμένα)
- Σεναρίου: Γιάννης Οικονομίδης και Δώρης Αυγερινόπουλος (Μαχαιροβγάλτης)
- Α’ Γυναικείου Ρόλου: Ariane Labed (Attenberg)
- Β’ Ανδρικού Ρόλου: Δημήτρης Ήμελλος (Απ’τα Κόκαλα Βγαλμένα)
- Β’ Γυναικείου Ρόλου: Ιωάννα Τσιριγκούλη (Χώρα Προέλευσης)
- Ταινίας Μικρού Μήκους: Casus Belli (Γιώργος Ζώης)
- Πρωτότυπης Μουσικής: Drog_A_Tek (Χώρα Προέλευσης)
- Φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαΐτης (Μαχαιροβγάλτης)
- Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου, (Απ’ τα Κόκαλα Βγαλμένα), Γιάννης Χαλκιαδάκης (Μαχαιροβγάλτης) και Πάνος Βουτσαράς (Χώρα Προέλευσης)
- Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου (Χώρα Προέλευσης)
- Ήχου: Ντίνος Κίττου και Κώστας Φυλακτίδης (Μαχαιροβγάλτης)
- Ενδυματολογίας: Γιώργος Γεωργίου (Ταξίδι στη Μυτιλήνη)
- Σκηνογραφίας: Ιουλία Σταυρίδου (Μαχαιροβγάλτης)
- Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας: Νίκος Μούτσελος (Η Υπογραφή) και Ντίνος Θεοδοσίου (Τα Σκυλιά)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v