Winter’s Bone: (Άλλο) ένα θρίλερ για το Όσκαρ

Δύο υπέροχοι πρωταγωνιστές, μία σκηνοθέτης - αποκάλυψη και πολλά βραβεία είναι τα διαπιστευτήρια του ατμοσφαιρικού, καλογραμμένου θρίλερ που βαδίζει ολοταχώς προς τα Όσκαρ.
Winter’s Bone: (Άλλο) ένα θρίλερ για το Όσκαρ
του Λουκά Τσουκνίδα

Το “Winter's Bone” είναι η ταινία που κέρδισε το περσινό Φεστιβάλ του Σάντανς, πήρε ένα κάρο άλλα βραβεία κι έφτασε μέχρι τα φετινά Όσκαρ με 4 υποψηφιότητες, οι δύο απ' αυτές για τους εξαιρετικούς πρωταγωνιστές της, τη Τζένιφερ Λόρενς και τον Τζον Χοκς. Είναι ένα οικογενειακό δράμα που γίνεται θρίλερ, με φόντο μια ιδιαιτέρως πρωτόγονη, αραιοκατοικημένη εκδοχή της αμερικάνικης επαρχίας και τις σκοτεινές, αιμομικτικές σχέσεις των μόνιμων κατοίκων της. Είναι μία απ' τις καλύτερες ταινίες της περσινής χρονιάς κι η Ντέμπρα Γκράνικ, η σκηνοθέτης - αποκάλυψή της.

Η υπόθεση
Στο επίκεντρο της ιστορίας μας βρίσκεται η έφηβη Ρι Ντόλι (Τζένιφερ Λόρενς), μια κοπέλα που αναγκάστηκε να ωριμάσει πολύ νωρίς για να φροντίζει τα δυο αδερφάκια της και την καταθλιπτική μητέρα της που δε βγαίνει απ' το σπίτι και δε μιλά σε κανέναν. Ο πατέρας της, ο Τζέσαπ, έχει εξαφανιστεί από καιρό, αλλά ακόμη κι από μακριά καταφέρνει να τους δημιουργεί προβλήματα. Αυτή τη φορά, ένας επαγγελματίας “εγγυητής” ενημερώνει την Ρι ότι ο Τζέσαπ συνελήφθη να μαγειρεύει μεθαμφεταμίνες κι έβαλε το σπίτι τους ενέχυρο για να πληρωθεί η εγγύηση. Τώρα που εξαφανίστηκε, το σπίτι αναμένεται να κατασχεθεί απ' την πολιτεία κι η κοπέλα με την οικογένειά της να μείνουν στο δρόμο.

Μιας και κανείς απ' τους συγγενείς δεν είναι διατεθειμένος να βοηθήσει, η Ρι αποφασίζει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της, να βρει τον πατέρα της και να τον παραδώσει για να σώσει το σπίτι. Λίγο πριν αρχίσει να ψάχνει για πληροφορίες ανάμεσα στους αδιάφορους συμπολίτες και τους εχθρικούς μακρινούς συγγενείς της, ζητά τη βοήθεια του αδερφού του Τζέσαπ, ενός σκληροτράχηλου, κακόκεφου τύπου με το ψευδώνυμο Τίρντροπ (Τζον Χοκς)...

Δείτε το trailer του Winter's Bone


Η κριτική
Το μεγάλο ατού της Ντέμπρα Γκράνικ είναι το σκηνικό στο οποίο μας εισάγει με όλα τα εκφραστικά της μέσα, τη φωτογραφία, τη μουσική και τους χαρακτήρες, μια ξεχασμένη γωνιά της αμερικάνικης επαρχίας όπου, ανάμεσα στα δάση, ξεφυτρώνουν παρηκμασμένες φάρμες και λασπωμένα 4x4 κι οι άνθρωποι δε θέλουν ούτε να βλέπουν ο ένας τον άλλον, πόσο μάλλον τον σερίφη ή την κόρη του πρεζάκια.

Η Ρι είναι όμορφη, δυναμική και υπεύθυνη. Έτσι, μοιάζει ιδιαιτέρως αμόλυντη απ' όσα εκπέμπει ο τόπος της για να τ' αντιμετωπίσει κατά μέτωπο. Όμως, αν δε βρει τον πατέρα της, ώστε να τον πείσει να παραδοθεί, χάνει σπίτι και οικογένεια. Στην ατμόσφαιρα θρίλερ που δημιουργεί η Γκράνικ, είναι διαρκώς αντιληπτό ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Ρι κι ότι κινδυνεύει ακόμη και η ζωή της όσο θα ψαχουλεύει σε ξένα χωράφια για μερικές ενδείξεις. Η βοήθεια που ζητά δεν έρχεται από πουθενά, ο νόμος δεν είναι να τον εμπιστεύεσαι κι ο θείος της, ο Τίρντροπ, δε θέλει μπλεξίματα με συγγενείς και χωριανούς. Παρ' όλ' αυτά, η προσωπικότητά της ξεχωρίζει μέσα στον σάπιο κοινωνικό περίγυρο και μια ηρωίδα ικανή να ανατρέψει την σε βάρος της κατάσταση αναδύεται μπροστά μας. Μαζί με μας, πείθεται σιγά-σιγά κι ο Τίρντροπ.

Οι δύο αυτοί χαρακτήρες και η σχέση τους που, από ανύπαρκτη, εξελίσσεται σε έναν αναγνωρίσιμο οικογενειακό δεσμό, ερμηνεύονται υπέροχα απ' τους δύο υποψήφιους για τα αντίστοιχα Όσκαρ, τη Τζένιφερ Λόρενς και τον Τζον Χοκς. Η Λόρενς αρπάζει την ευκαιρία να εκτοξεύσει την καριέρα της και να στρέψει την προσοχή απ' την ομορφιά στο υποκριτικό της ταλέντο και κάνει τον χαρακτήρα της Ρι πιστευτό και οικείο, απορροφώντας μας στην περιπέτειά της. Ο Χοκς, γνωστός απ' το ρόλο του διπλωμάτη και φιλήσυχου έμπορου στο “Deadwood”, μεταμορφώνεται σε τρομαχτική φιγούρα, κατεστραμμένος αλλά συνειδητοποιημένος για την κατάσταση του και αυτή του τόπου του.

Το “Winter's Bone” είναι μια ταινία καλογραμμένη και καλοπαιγμένη, ένα θρίλερ ατμοσφαιρικό χωρίς ιδιαίτερη δράση, αλλά όμορφα αφηγημένο σαν νυχτερινή ιστορία.

Βγαίνουν ακόμη:
- Το επικό, αλλά μέτριο και φουλ στο κλισέ, “The Way Back” του Πίτερ Γουίρ, η ταινία τρόμου “The Rite”, η ρομαντική κομεντί “No Strings Attached”, το λυρικό ταϊλανδέζικο δράμα “Uncle Boonmee Who Can Recall his Past Lives”, το “Μπιλόμπα” της Σοφίας Παπαχρήστου, η ταινία κινουμένων σχεδίων “Open Season 3” και, σε επανέκδοση, το “Kuhle Wampe: Σε Ποιον Ανήκει ο Κόσμος;” του 1932.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v