Μάθαμε τα πάντα «πίσω» από την ταινία του Facebook

Η ταινία που έχει σπάσει ταμεία πριν ακόμα… γυριστεί κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 27 Οκτωβρίου, προβάλλοντας τα ντεσού του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου όλων των εποχών. Εμείς ανακαλύψαμε μυστικά πίσω από αυτά.
Μάθαμε τα πάντα «πίσω» από την ταινία του Facebook
της Έλενας Μπούλια

Μία φθινοπωρινή νύχτα του 2003, ο φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Harvard, Mark Zuckerberg κάθεται στον υπολογιστή του και πυρετωδώς δουλεύει πάνω σε μία νέα ιδέα. Η ιδέα αυτή, ένα συνονθύλευμα blogging και προγραμματισμού, από ένα μικρό φοιτητικό δωμάτιο σύντομα εξαπλώνεται σε ένα παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο, το οποίο σταδιακά δημιουργεί επανάσταση στην επικοινωνία. Μετά από έξι χρόνια και έχοντας αποκτήσει 500 εκατομμύρια φίλους, ο Mark Zuckerberg είναι ο νεώτερος δισεκατομμυριούχος στην ιστορία και μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται -σχεδόν- στον κάθε έναν από εμάς. Η επιτυχία, όμως, δεν έρχεται μόνη…

Η ταινία «The Social Network», σε σκηνοθεσία David Fincher (Fight Club, Seven, Benjamin Button) και σενάριο Aaron Sorkin, βασισμένη στο βιβλίο Accidental Billionaires του Ben Mezrich, υπόσχεται -όπως λέει- να φέρει στο φως τα παρασκήνια της γνωστής σε όλους μας ιστορίας του Facebook. Πόσα όμως, από αυτά που θα δούμε τις επόμενες ημέρες στους κινηματογράφους είναι αληθινά; Ποιες λεπτομέρειες «ξέφυγαν» στο σενάριο και τι γκάφες έγιναν στην σκηνοθεσία; Το Facebook δημοσιεύει το προφίλ του και εμείς ψάχνουμε τα πραγματικά προσωπικά του δεδομένα.

[Δείτε το επίσημο trailer της ταινίας]


Facebook – Η Ταινία: Αλήθειες και Ψέματα
Τα σχόλια που ακολούθησαν την πρεμιέρα της ταινίας στις Η.Π.Α. ήταν σε γενικές γραμμές εγκωμιαστικά. Όσοι, όμως, έχουν μελετήσει σε βάθος το φαινόμενο Facebook -αλλά και ο ίδιος ο Zuckerberg όταν ερωτήθηκε- δεν δίστασαν να σχολιάσουν ότι, όσο κι αν βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, το «Social Network» είναι ταινία, με στοιχεία που πολλές φορές απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος David Kirkpatrick είναι ένας από αυτούς και παρακάτω απαριθμεί στιγμιότυπα της ταινίας που έχουν ή δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

(σημ. Ακολουθούν πληροφορίες-spoilers για την πλοκή της ταινίας)

Mark Zuckerberg: Τον δημιουργό του Facebook Mark Zuckerberg ερμηνεύει στην ταινία ο Jesse Eisenberg, ο οποίος υποδύεται έναν θυμωμένο, ανασφαλή αλλά αλαζονικό νεαρό που δημιούργησε την υπηρεσία με το αρχικό όνομα Thefacebook παρακινημένος σε μεγάλο βαθμό από την επιθυμία του να κερδίσει το ενδιαφέρον μιας πρώην φιλενάδας του.

Ο Kirkpatrick, ωστόσο, ο οποίος έχει γνωρίσει τον Zuckerberg προσωπικά, υποστηρίζει ότι πρόκειται για το πιο πράο, ήσυχο και καλοδιάθετο άτομο που έχει συναντήσει ποτέ, το οποίο μάλιστα έχει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Όσο για το αν ήθελε να εντυπωσιάσει… πιθανώς. Όμως πολύ καιρό πριν την δημιουργία του Facebook συζητούσε την ιδέα του «μοιράσματος πληροφοριών» μέσω ίντερνετ και πώς κάτι τέτοιο θα επαναπροσδιόριζε το Διαδίκτυο, ενώ αναζητούσε μία λύση για τους δυσαρεστημένους φοιτητές του Harvard, επειδή το πανεπιστήμιο δεν είχε σε online έκδοση την επετηρίδα με φωτογραφίες των πρωτοετών φοιτητών.

Στην ταινία, επίσης, ο Zuckerberg φέρεται να κυνηγά ασταμάτητα την τότε σύντροφό του Erica Albright, η οποία τον παρατά αποκαλώντας τον «καθίκι». Από τότε και μετά περνά μεγάλο διάστημα μόνος και παραμελημένος, στέλνοντας, στο τέλος της ταινίας, friend request στην Albright. Στην πραγματικότητα, ο Zuckerberg σπάνια βρέθηκε χωρίς κοπέλα, ενώ όταν βγήκε για πρώτη φορά στον «αέρα» το Thefacebook, ο ίδιος άρχισε να βγαίνει με την τωρινή σύντροφό του, Priscilla Chan (φωτο).

Οι αφανείς ήρωες: Παρόλο που στην ταινία αναφέρεται ένας χαρακτήρας με το όνομα Dustin Moskovitz (φωτο), παραλείπεται σχεδόν τελείως να αναφερθεί ο σημαντικός ρόλος που το άτομο αυτό έπαιξε στο «χτίσιμο» και την διάδοση του Facebook. Ο ίδιος ο Zuckerberg έχει αναφέρει ότι χωρίς τη συμβολή του Moskovitz η υπηρεσία πιθανότατα θα αποτύγχανε.

Ένα ακόμα σημαντικό πρόσωπο, τόσο στην ταινία όσο και στην δημιουργία του Facebook, είναι ο Sean Parker, τον οποίον ερμηνεύει ο Justin Timberlake ως δηκτικό, αλαζόνα και κακό (οι δύο τους, μάλιστα, γνωρίστηκαν πριν τα γυρίσματα της ταινίας). Ο Kirkpatrick, που του έχει πάρει συνέντευξη για το Vanity Fair, αναφέρει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα άτομο νευρικό, αλλά οπωσδήποτε όχι κακό. Ο Parker είναι ο άνθρωπος που, από την πρώτη στιγμή που είδε το Facebook, αντιλήφθηκε τις δυνατότητές του πολύ καλύτερα από τον Zuckerberg. Ήταν, άλλωστε, αυτός που συμβούλευσε τους Zuckerberg και Moskovitz καλύτερα από κάθε άλλον, κυρίως ως προς οικονομικά και επιχειρηματικά ζητήματα. Εξίσου αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι παρά την αναμφισβήτητη συμβολή του, ο Parker συνελήφθηκε για κατοχή και χρήση κοκαΐνης, ενώ μαζί του ήταν ένας ανήλικος υπάλληλος της εταιρίας Thefacebook, και αμέσως μετά αποχώρησε από την εταιρία.

Ο Eduardo Saverin ήταν πράγματι ο κολλητός φίλος του Zuckerberg και ο χαρακτήρας του προβάλλεται σχεδόν επακριβώς από τον Andrew Garfield. Η ταινία αληθώς δείχνει ότι ο Saverin έκανε μεγάλο λάθος να μην ακολουθήσει τους Zuckerberg και Moskovitz στο Palo Alto της California, όπου μετέφεραν τα γραφεία της τότε ακόμα Thefacebook, παρά την επανειλημμένη τους παρότρυνση. Ωστόσο, μετά από συμφωνία, διατηρεί μέχρι σήμερα το 5% της εταιρίας, αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και αυτό γιατί αρχικά είχε επενδύσει σε αυτήν 1.000 δολάρια για να βοηθήσει στο «στήσιμό της». Είναι ανακρίβεια, πάντως, της ταινίας ότι αυτός υπήρξε ο βασικός χορηγός κατά τους πρώτους μήνες της εταιρίας. Στην πραγματικότητα και ο Zuckerberg έβαλε σε αυτήν πολλά χρήματα. Κάτι που είναι, όμως, αλήθεια, είναι ότι οι δυο τους ήρθαν σε ρήξη καθώς ο Saverin επιχείρησε να βγάλει λεφτά από το Thefacebook «ανεβάζοντας» σε αυτό πολλές διαφημίσεις, κάτι στο οποίο ο Zuckerberg διαφωνούσε και συνεχίζει να διαφωνεί μέχρι σήμερα. Είναι, τέλος, αλήθεια ότι τόσο αυτός όσο και οι αδερφοί Winklevoss έκαναν αγωγές στον Zuckerberg, ο καθένας για τον δικό τους λόγο, οι οποίες όμως αποκρούστηκαν με επιτυχία από τον ίδιον και τον δικηγόρο του.

Trivia: Είναι αλήθεια ότι ο Zuckerberg κυκλοφορούσε συνεχώς, ακόμα και τον χειμώνα, με ένα συγκεκριμένο ζευγάρι σανδάλια Adidas (φωτο) καθώς και ότι αργότερα η επαγγελματική του κάρτα έγραφε «I’m CEO… bitch». Δεν υπάρχει, όμως, κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο κεντρικός ήρωας είχε ποτέ θαυμάστριες, ή ότι είχε κάνει σεξ στον πάγκο κάποιου μπάνιου. Και… παρόλο που στην ταινία είναι ανακριβές ότι 650 άτομα έγιναν μέλη στο Thefacebook κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας του, ο αριθμός αυτός στην πραγματικότητα επιτεύχθηκε την τέταρτη ημέρα –και από τότε δεν έχει σταματήσει ούτε μέρα να αυξάνεται.

[Ο σεναριογράφος Aaron Sorkin και ο πρωταγωνιστής Jesse Eisenberg που υποδύεται τον Mark Zuckerberg μιλούν για την ταινία] 


Σχετικά με τα παρασκήνια της δημιουργίας της ταινίας…
…ξάδερφος του πρωταγωνιστή Jesse Eisenberg εργάζεται στην εταιρία Facebook, στο πλευρό του πραγματικού Mark Zuckerberg.
…το αρχικό banner στο πάνω μέρος του Facebook.com ήταν ένα σκίτσο του Al Pacino νέου, σχεδιασμένο από τον Andrew McCollum, φίλο του Zuckerberg. Το banner, όμως, που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία προβάλλει πορτρέτο του Jesse Eisenberg, ο οποίος ερμηνεύει τον Zuckerberg.
…η πρώτη σκηνή του χωρισμού του Jesse Eisenberg και της Rooney Mara είχε γραφτεί σε οκτώ σελίδες και χρειάστηκε 99 λήψεις για να γυριστεί.
…το σενάριο του Sorkin είναι γενικώς μεγάλο (166 σελίδες). Επειδή, όμως, το συμβόλαιο του σκηνοθέτη Fincher όριζε η ταινία να μην διαρκέσει περισσότερο από δύο ώρες, ο ίδιος χρειάστηκε να βάλει τους ηθοποιούς να μιλούν ταχύτερα.

…κάθε μπλουζάκι που φορά ο Eisenberg στην ταινία το έχει φορέσει στην πραγματικότητα και ο Zuckerberg. Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο δημιουργός του Facebook όταν ερωτήθηκε δημόσια για την ταινία μπροστά σε φοιτητές του Stanford. Ωστόσο, ο Zuckerberg αρνήθηκε να συμμετέχει με οποιονδήποτε άλλον τρόπο στην δημιουργία της ταινίας.
[Ο Mark Zuckerberg μιλά για το Social Network]

…στην ίδια ομιλία ο Zuckerberg δεν απέφυγε να ερωτηθεί και για το κατά πόσο δημιούργησε το Facebook για να κερδίσει ένα κορίτσι και σχετικά ενοχλημένος απάντησε ότι «οι δημιουργοί της ταινίας δε μπορούν να ‘χωνέψουν’ ότι κάποιος μπορεί να έχτισε κάτι απλά και μόνο επειδή του αρέσει να χτίζει πράγματα». Διαβάστε εδώ όσα είπε ο Zuckerberg για την ταινία «The Social Network».

…Και μερικές γκάφες: Τα γεγονότα στην ταινία λαμβάνουν χώρα στα 2003 και 2004. Ωστόσο, οι περισσότεροι υπολογιστές που εμφανίζονται «τρέχουν» τα Windows XP Service Pack 3, τα οποία «βγήκαν» μέσα στο 2008. Αντίστοιχος αναχρονισμός συμβαίνει και με το τραγούδι "The Sound Of Violence," του Dennis de Laat, το οποίο ακούγεται στην σκηνή του club αλλά κυκλοφόρησε το 2009.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v