Καλοκαίρι 2010: Όλες οι ταινίες στους θερινούς

Ένα φτωχό - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- κινηματογραφικό καλοκαίρι καλείται να ανταγωνιστεί το εντυπωσιακό Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Θα τα καταφέρει;
Καλοκαίρι 2010: Όλες οι ταινίες στους θερινούς
του Λουκά Τσουκνίδα

Ευτυχώς που είναι χρονιά Μουντιάλ. Αν, φέτος το καλοκαίρι, περιμέναμε απ' το σινεμά να δώσει νόημα στις βραδιές μας θα 'πρεπε να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι. Ωπ! Ξέχασα... Το ποδόσφαιρο δεν ενδιαφέρει όλο τον κόσμο εκτός, ίσως, από τους αγώνες της Εθνικής που ενώνουν άντρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους, πιτσαδόρους και σαπιοκοιλιάδες. Μένει να δούμε αν αυτοί οι αγώνες θα είναι παραπάνω από τρεις, πριν αναγκαστούμε να ψάξουμε για παρηγοριά στο αγιόκλημα και στο βραστό λουκάνικο των θερινών. Εντάξει, πιθανότατα δε θα είναι, αλλά καμία σημασία δεν έχει. Η πιο ενδιαφέρουσα κινηματογραφική βραδιά της καλοκαιρινής σεζόν είναι με διαφορά η 15η Ιουλίου, λίγες μέρες, δηλαδή, μετά τη λήξη του Παγκόσμιου Κυπέλου.

Τότε, είναι που ανοίγει στην Ελλάδα η καινούργια ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, το φιλόδοξο και πολυαναμενόμενο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας “Inception”. Κλέφτες και κατάσκοποι που εργάζονται στη σφαίρα των ονείρων. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, είναι ένας κλέφτης ιδεών απ' το υποσυνείδητο που πρέπει να φέρει εις πέρας μια τελευταία δουλειά, μόνο που είναι το αντίστροφο απ' αυτό που έκανε μέχρι τώρα. Αντί να κλέψει, καλείται να φυτέψει μια ιδέα μέσα σ' ένα όνειρο... Μπερδεμένο; Αν κάποιος μπορεί να το κάνει σωστά, αυτός είναι σίγουρα ο Νόλαν. Δίπλα στον Λίο εμφανίζονται οι Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Κεν Γουατανάμπε, Έλεν Πέιτζ, Σίλιαν Μέρφι, Τομ Μπέρεντζερ, Μάικλ Κέιν και Λούκας Χάας, κάνοντας το “Inception” ακόμη πιο ελκυστικό.



Απ' τις υπόλοιπες ταινίες που θα μας απασχολήσουν οι πιο σίγουρες να αρέσουν χωρίς πολύ κόπο είναι, μάλλον, οι συνέχειες του Toy Story (σε 3D) και του Shrek (Shrek Forever After). Πρωτοκλασάτα κινούμενα σχέδια και δοκιμασμένο χιούμορ. Στον τομέα της δράσης, το “The A-Team” του Τζο Κάρναχαν, που ο Μίστερ-Τ χαρακτήρισε πολύ βίαιο για τα γούστα του, και το “From Paris with Love” του Πιερ Μορέλ (με το υπέροχο tagline “Two agents. One city. No merci.”) εγγυώνται να μας κρατήσουν σταθερή τη ροή της τεστοστερόνης μας, μέχρι να έρθει στις ελληνικές οθόνες το προδιαγεγραμμένο αριστούργημα του Σταλόνε, “The Expendables” (μέσα Αυγούστου μάλλον) και οι μετρητές να μας βγάλουν όλους ντοπέ.



Και μιας και μιλάμε για ορεκτικά, μετράει κάπως και το “Knight and Day” του ελκυστικού Τζέιμς Μάνγκολντ με το καθόλου ελκυστικό πια πρωταγωνιστικό δίδυμο Τομ Κρουζ-Κάμερον Ντίαζ. Ενδιαφέρον, λόγω συμπληρωματικού καστ κυρίως, παρουσιάζει και το “The Sorcerer's Apprentice” του χλιαρού Τζον Τέρτλταουμπ, αλλά η όψη του Νίκολας Κέιτζ στον πρωταγωνιστικό ρόλο και η ξεχυλωμένη πια χρήση της μαγείας ως θέμα με προδιαθέτει αρνητικά.

Τουλάχιστον, έχουμε να προσμένουμε σε μια ολ-σταρ οικογενειακή (;) κωμωδία που, λίγο πριν φύγουμε (αν φύγουμε ποτέ) για τις διακοπές του Αυγούστου, μπορεί και να μας φτιάξει τη διάθεση. Το “Grown Ups” του Ντένις Ντάγκαν διαθέτει άφθονο παλιμπαιδισμό και μια πεντάδα κωμικών (Άνταμ Σάντλερ, Κέβιν Τζέιμς, Κρις Ροκ, Ντέιβιντ Σπέιντ και Ρομπ Σνάιντερ) που, δε μπορεί, θα τα σπάσει όσο χρειάζεται. Αν πάλι δεν τα καταφέρουν αυτοί, υπάρχει ακόμη μία ευκαιρία. Ο Adam McKay σκηνοθετεί για ακόμη μία φορά τον Γουίλ Φερέλ, μαζί με τους Μαρκ Γουόλμπεργκ, Σάμουελ Τζάκσον και Ντουέιν Τζόνσον (ο “The Rock” κοινώς) σε μια κωμωδία με μπάτσους που καιρός ήταν να επιστρέψει ως είδος. Το “The Other Guys” δε θα γράψει ιστορία, αλλά μοιάζει σίγουρη διασκέδαση...



Θα δούμε ακόμη το “The City of Your Final Destination” του Τζέιμς Άιβορι, το οσκαρικό “The Last Station” του Μάικλ Χόφμαν, το “The Adjustment Bureau” του Τζορτζ Νόλφι, το “The Killer Inside Me” του Μάικλ Γουίντερμποτομ, το αναμενόμενο για τους φανς “The Twilight Saga: Eclipse”, το νέο “Karate Kid” με τον Τζάκι Τσαν, το “Visage” του Τσάι Μινγκ Λιανγκ, το “L' Immortel” του Ρισάρ Μπερί και πολλές επανεκδόσεις, που συνηθίζονται το καλοκαίρι.

Εντάξει, τελικά, όλ' αυτά μοιάζουν αρκετά για μια περίοδο που κόβεται σε κομμάτια από τριήμερες αποδράσεις, αθλητικά τουρνουά, διακοπές και απογευματινό λιώσιμο στις παραλίες ή στους καφέδες. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ωχριούν μπροστά σ' αυτό που υπόσχεται ο Έντγκαρ Ράιτ με το νέο τρέιλερ του “Scott Pilgrim vs. The World”...



Καλό καλοκαίρι!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v