Συναυλίες 2010: Ένα μεγάλο μουσικό καλοκαίρι

Dylan, Cranberries, Aerosmith, Rihanna, Metallica, Specials… Το φετινό μουσικό καλοκαίρι αντιστέκεται στην κρίση, έχει λίγο απ’ όλα και (μας) συμφέρει. Τι θα δούμε τους επόμενους μήνες και πού.
Συναυλίες 2010: Ένα μεγάλο μουσικό καλοκαίρι
 του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τι ειρωνία.Το χειρότερο – οικονομικά – καλοκαίρι της Ελλάδας, τυγχάνει να είναι και το πιο πλούσιο από πλευράς συναυλιών. Τα line ups των φετινών φεστιβάλ (Synch, Eject, Rockwave, Sonisphere) είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά, ενώ δεν είναι λίγοι οι ξένοι καλλιτέχνες που θα επισκεφτούν την χώρα μας για πρώτη φορά στην πολύχρονη μουσική καριέρα τους (Aerosmith, Rammstein, Cranberries, Rufus Wainright). Ευχή όλων των μουσικόφιλων και δικιά μας, να μην αντιμετωπίσουμε φέτος τα συναυλιακά... φιάσκο των περασμένων ετών.

Όπως και να έχει, σκεφτόμαστε θετικά, ξεσκονίζουμε παλιά μας CD, ανανεώνουμε τις μουσικές μας playlists και ξεκινάμε επειγόντως οικονομία για το άκρως μουσικό καλοκαίρι που αχνοφαίνεται στον ορίζοντα.

Μάϊος 2010: Like a rolling stone
Οι τελευταίες μέρες του μήνα που διανύουμε μας προετοιμάζουν με τον καλύτερο τρόπο για το συναυλιακό καλοκαίρι που θα ακολουθήσει. Στις 29 του μήνα οι μελωδικοί Thievery Corporation ανοίγουν την αυλαία του φετινού μουσικού καλοκαιριού στο Θέατρο Βράχων (Εισιτήρια: 40,45€) με τα έντονα πολιτικοποιημένα τους τραγούδια, έχουν όμως… δύσκολο έργο στο να συγκεντρώσουν κόσμο απέναντι στον αμερικάνο τροβαδούρο Bob Dylan, ο οποίος εμφανίζεται την ίδια μέρα στην σκηνή του Terra Vibe Park στα πλαίσια της περιοδείας του Never Ending Tour (Εισιτήρια: 45€, 50€ και 75€ τα VΙP) – αλήθεια, τι σκέφτονταν οι διοργανωτές και τους προγραμμάτισαν την ίδια μέρα;



Στις 30 Μάιου τέλος, o διάσημος συνθέτης των ταινιών του Κισλόφσκι Zbigniew Preisner επανέρχεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να μας παρουσιάσει μουσικά θέματα από ταινίες – σταθμούς στην ιστορία του σύγχρονου κινηματογράφου. Μαζί του θα είναι η σοπράνο Elzbieta Towarnicka και η συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Βόλου. (Εισιτήρια: 44€, 55€, 65€ και 100€ στην VIP ζώνη).

Ιούνιος 2010: Aero-metal-Synch
Αναμφίβολα ένας από τους πιο πλούσιους συναυλιακούς... Ιούνιους που θα ζήσουμε ποτέ. Ο μήνας ανοίγει με τις ηλεκτρονικές μελωδίες του Γάλλου Jean Michel Jarre, τον οποίον θα έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε ξανά στην χώρα μας, αυτήν την φορά στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Ταε Κβο Ντο)και να αποφασίσουμε κατά πόσο ήταν δικαιολογημένη η «βάπτιση» ενός αστεροειδή (4422 Jarre) με το όνομα του. Η εμφάνισή του Jarre στην χώρα μας θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της πρώτης παγκόσμιας περιοδείας του με τίτλο “2010”, φόρο τιμής στον φίλο του και κορυφαίο λογοτέχνη Arthur Clarke. (Εισιτήρια: 55€, 80€ και 120€)



Την ίδια μέρα, οι αμερικάνοι metal- ers Lamb of God, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Fuzz, σε μια συναυλία που όπως πληροφορηθήκαμε είναι ημί – sold out (έχουν μείνει λιγότερα από 300 εισιτήρια των 30€), ενώ η Rihanna θα πραγματοποιήσει και αυτή την παρθενική της εμφάνιση στο στάδιο Καραϊσκάκη, για να ικανοποιήσει το ελληνικό κοινό με τα rnb χιτάκια της. (Εισιτήρια: 60€, 70€, 80€, 100€ και 250€).



Στις 4 Ιουνίου ξεκινάει ο Synch-χρονισμός της Τεχνόπολης, αφού ανοίγει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά τις μουσικές του πύλες το Synch Festival. Για δύο ημέρες (4 και 5 Ιουνίου) καλλιτέχνες όπως ο παριζιάνος γκουρού της electronic Laurent Garnier, οι indie Get Well Soon, η electro-punk ιέρεια Peaches και το electro pop σχήμα των Hot Chips (Εισιτήρια: 38€ ημερήσιο, 65€ διήμερο, 45€ από τα ταμεία του φεστιβάλ). Στις 5 Ιουνίου, ο βασιλιάς του μπαρόκ pop, όπως τον αποκαλούν, Rufus Wainright επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα για να ξεδιπλώσει στο Θέατρο Λυκαβηττού τις rock, pop, jazz, opera και καμπαρέ μουσικές του ανησυχίες. (Εισιτήρια: 35€, 45€ και 55€), ενώ σίγουρα η είδηση του μήνα είναι η ζωντανή εμφάνιση των προσφάτως επανασυνδεδεμένων Specials την πρώτη μέρα του Kosmos Festival, τους οποίους θα συνοδέψουν οι Dub Inc και Staff Benda Bilily. (11 Ιουνίου, Θέατρο Βράχων. Εισιτήρια: 45€ προπώληση, 50€ ταμείο)



Οι φαν των 70’s θα έχουν δύο λόγους να επισκεφτούν το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας την Παρασκευή 18 Ιουνίου. Ο πρώτος είναι οι Stranglers και ο δεύτερος ο Billy Idol, με τρία βραβεία Grammy στο.. συρτάρι του. Ετοιμαστείτε λοιπόν, ψυχολογικά και σωματικά για cult κομμάτια όπως τα White Wedding και Rebel Yell, αλλά και για No More Heroes και Always the Sun. (Εισιτήρια: 38€).



Μπορεί ο Steven Tyler και η παρέα του να δείχνουν ελαφρώς γερασμένοι, αλλά σε κάθε περίπτωση μια συναυλία των Aerosmith δεν μπορεί να περάσει αδιάφορη – πόσο μάλλον όταν πραγματοποιείται στην Ελλάδα.. Οι τύποι βρίσκονται για σαράντα περίπου χρόνια στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα και σε αυτό το διάστημα έχουν βγάλει ουκ ολίγα hits. Οι ροκάδες από την Βοστώνη θα επισκεφτούν για πρώτη φορά στην χώρα μας στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας τους με τίτλο «Cocked, Locked, Ready To Rock Tour», η οποία αφού περάσει από την κεντρική σκηνή του Download festival και του Sweden Rock, θα «προσγειωθεί» στο Στάδιο Καραϊσκάκη στις 20 Ιουνίου. (Εισιτήρια: 60€, 70€, 80€ και 120€ για τα VIP).



Μια μέρα μετά τους Aerosmith, οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού Gotan Project θα εμφανιστούν – ξανά – στο θέατρο του Λυκαβηττού, στις 21 Ιουνίου. Το διάσημο τρίο των Philippe Cohen Solal, Eduardo Makaroff και Christoph H. Muller, θα παρουσιάσει την πρόσφατη κυκλοφορία του Tango 3.0 στην ομώνυμη περιοδεία. Τους jazz, electronica και tango ήχους τους θα πλαισιώνουν live προβολές, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό οπτικοακουστικό event για τους λάτρεις του είδους. (Εισιτήρια: 45€, 50€ από το ταμείο)

Ο Ιούνιος κλείνει... Metallica στο Terra Vibe με δύο συναυλίες που θα αφήσουν εποχή. Στις 21 Ιουνίου το διάσημο Sonisphere Festival κάνει πρεμιέρα στην χώρα μας και τέσσερα ιερά τέρατα της παγκόσμιας metal σκηνής εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαζί. Metallica, Slayer, Megadeth και Anthrax θα ταρακουνήσουν για τα καλά την Μαλακάσα, μαζί με τους Stone Sour, Mastodon, και Bullet For My Valentine. Must για τους λάτρεις του είδους (Εισιτήρια: 95€ και 150€ για τα VIP).



Ακόμα ένα εντυπωσιακό show θα πραγματοποιηθεί ξανά στο Terra Vibe, αυτήν την φορά με πρωταγωνιστές τους Γερμανούς Rammstein, γνωστούς για τα εντυπωσιακά shows τους. Ετοιμαστείτε λοιπόν, για μια νύχτα που θα γίνει μέρα με χιλιάδες πυροτεχνήματα, υπό τους industrial metal ήχους των Rammstein. Αξίζει να σημειωθεί ότι το show φέρνει την υπογραφή του ειδικού light designer, Gert Hof,ο οποίος είχε επιμεληθεί μεταξύ άλλων και τους εντυπωσιακούς φωτισμούς του Παρθενώνα στην αλλαγή της χιλιετίας. (Εισιτήρια: 55€ και 75€).



Ιούλιος 2010: Eject the Wave
Μέσα στο κατακαλόκαιρο, έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Πλην του πλούσιου Rockwave και του πολυαναμενόμενου Eject, οι solo καλλιτέχνες που θα μας επισκεφτούν δεν είναι σε καμία περίπτωση αδιάφοροι. Το αντίθετο μάλιστα.

Την αρχή κάνει ο κύριος Elvis Costello και το ακουστικό συγκρότημά του Sugarcanes, οι οποίοι θα εγκαινιάσουν το νέο μουσικό θέατρο του Terra Vibe το Σάββατο 3 Ιουλίου, με new wave μελωδίες (Εισιτήρια: 30€, 40€, 50€, 55€ και 95€ τα VIP). Μια μέρα μετά, στις 4 Ιουλίου, το Terra Vibe φιλοξενεί την jazz superstar Diana Krall και το πιστό της κουαρτέτο, η οποία σε ρυθμούς bossa nova, μέσα από Βραζιλιάνικους ήχους και τρυφερές μπαλάντες θα τραγουδήσει για την αγάπη, όπως δηλώνει με το τελευταίο της album «Quiet Nights». (Εισιτήρια: 45€, 59€, 68€, 89€, 120€)



Στις 7 Ιουλίου το – αμφιλεγόμενο – Rockwave ανοίγει τις πύλες του στο κοινό με τέσσερα μεγάλα ονόματα που κάθε άλλο παρά ροκ τα χαρακτηρίζεις. Οι πασίγνωστοι Black Eyed Peas με την sexy Fergie, οι συχνοί επισκέπτες αλλά πάντα απρόβλεπτοι μουσικά Faithless, o Aviv Geffen και ο Κωνσταντίνος Βήτα θα «ανοίξουν» το φετινό φεστιβάλ, το οποίο τον περασμένο χρόνο είχε ουκ ολίγες ακυρώσεις.

Στις 10 Ιουλίου την σκυτάλη παίρνουν ο γνωστός Dj Fatboy Slim («… right about now, the funksoul brothers..” κτλ.), οι brit popers Ting Tings, o dj Shadow, οι White Lies και ο frontman της stoner rock μπάντας Kuyss John Garcia, ενώ την Κυριακή 11 Ιουλίου θα απολαύσουμε τους Massive Attack, τις τρομπέτες των ισπανών Ska-P, την βαλκανική «γυφτιά» των Gogol Bordello και τις ροκ μελωδίες του Γιάννη Αγγελάκα. (Εισιτήρια: 60€ για την πρώτη μέρα και 45€ για την δεύτερη και την Τρίτη. Το τριήμερο εισιτήριο του Rockwave Festival κοστίζει 120€.



Και πριν προλάβουμε καν να συνέλθουμε από το μουσικό κύμα του Rockwave, «σκάει» και το Eject για να μας... αποτελειώσει με τις μουσικές των Faith No More, των Unkle και των punk rockers Bad Religion, στις 13 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας. (Εισιτήρια: 50€ προπώληση, 55€ ταμείο).

Ακόμα μια επανένωση, ακόμα ένα πολυαναμενόμενο live. Ο λόγος για τους Cranberries, οι οποίοι θα βρεθούν ξανά μαζί στην σκηνή του Θεάτρου Βράχων στις 14 Ιούλιου, για να τραγουδήσουν μαζί με το ελληνικό κοινό αγαπημένες επιτυχίες όπως τα “Zombie”, “Ridiculous Thoughts” και “Ode to my family”. (Εισιτήρια: 45€)

Ο Ιούλιος θα κλείσει ιδανικά, με τις rock-folk progressive μελωδίες των Jethro Tull (20 Ιουλίου στο Terra Vibe, εισιτήρια: 28€, 35€, 40€, 48€ και 95€) και του κορυφαίου μουσικού του Rock n’ Roll Jerry Lee Lewis στον Λυκαβηττό στις 23 Ιουλίου (Εισιτήρια: 55€)

Σεπτέμβριος 2010: Μια πρώτη γεύση
Αυτόν τον χειμώνα θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε στην σκηνή μεταξύ άλλων τους U2 με τους Snow Patrol στο ΟΑΚΑ (3/09), τους Porcupine Tree με τους Anathema στην Τεχνόπολη (9/09), τους Placebo στο Terra Vibe (11/09), τους Tindersticks στον Λυκαβηττό (19/09) και τον Ozzy στο Terra Vibe (25/09). Σύμφωνα με φήμες, οι Scorpions σκοπεύουν και αυτοί με την σειρά τους να επισκεφτούν για πολλοστή φορά την Αθήνα, μετά την περιοδεία τους σε πόλεις της επαρχίας – και να αποκτήσουν επιτέλους την ελληνική υπηκοότητα.

Καλές ακροάσεις!


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v