Κάνες 2006: Ο απολογισμός

Η ταινία ”The Wind That Shakes the Barley”, του Βρετανού Κέν Λόουτς ήταν ο νικητής του φετινού Φεστιβάλ των Κανών με ομόφωνη απόφαση. Βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη για τον Αλεχάντρο Γκονσάλες Ιναρίτου και, σεναρίου για τον Πέδρο Αλμοδοβάρ του οποίου οι πρωταγωνίστριες τιμήθηκαν με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου.
Κάνες 2006: Ο απολογισμός

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή το φετινό φεστιβάλ των Κανών με μεγάλο θριαμβευτή (Palme d’Or), μετά από ομόφωνη απόφαση αλλά και 13 παρουσίες, το Βρετανό Κεν Λόουτς για την ταινία του ”The Wind That Shakes the Barley”, με θέμα δύο αδέρφια και την εμπλοκή τους στον ”IRA”.

Το βραβείο της παρηγοριάς (Grand Prix), πήγε στο Μπρούνο Ντιμόν (βραβευμένος και το 1999 με το ”Humanity”) για την ταινία του ”Flanders”.

Καλύτερος σκηνοθέτης αναδείχτηκε ο Αλεχάντρο Γκονσάλες Ιναρίτου (”Amores Perros” & ”21 Grams”) για την ταινία ”Babel”, σε σενάριο του γνώριμου συνεργάτη του, Γκιγιέρμο Αριάγκα.

Ο Πέδρο Αλμοδοβάρ αρκέστηκε σε βραβείο σεναρίου για το ”Volver”, όμως οι πρωταγωνίστριές του μοιράστηκαν όλες μαζί το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου.

Αντίστοιχα το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου μοιράστηκαν οι πρωταγωνιστές της πολεμικής ταινίας ”Indigenes” του Ρασίντ Μπουχάρεμπ.

Η πρωτοεμφανιζόμενη ταινία (Camera d’Or) που βραβεύτηκε είναι το ”12:08 East of Bucharest” του Ρουμάνου Κορνέλιου Πορουμπόιου ενώ το βραβείο των κριτικών (Prix du Jury) δόθηκε στο ”Red Road” της Βρετανίδας Αντρέα Άρνολντ.

Στα άλλα δύο τμήματα του φεστιβάλ πρώτευσαν οι ταινίες, ”Luxury Car” του Γουάνγκ Τσάο (Prix Un Certain Regard) και ”Ge & Zeta” του Γκουστάβο Ρίετ (Cinefondation Premier Prix).

Η ελληνική συμμετοχή, η ταινία του Γιάννη Οικονομίδη ”Με την ψυχή στο στόμα”, προβλήθηκε στα πλαίσια της ”εβδομάδας κριτικών” και δεν εντυπωσίασε.

Λουκάς Τσουκνίδας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v