Τι γίνεται πια με το Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες;

Το απόλυτο best seller των τελευταίων χρόνων έγινε ταινία, κι όλος ο κόσμος μιλάει για αυτό. Όσα πρέπει να ξέρεις για να μην είσαι εκτός.
Τι γίνεται πια με το Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες;
της Ηρώς Κουνάδη

Από τον Κώδικα Ντα Βίντσι είχαμε να δούμε τέτοιο παροξυσμό με βιβλίο. Και σίγουρα, όση άρνηση και αν παθαίνεις με τα best sellers (και με το δίκιο σου) ας πιάνει πού και πού λίγο χώρο στην ποπ κουλτούρα η λογοτεχνία, και ας μην είναι και ακριβώς λογοτεχνία. Ούτε τα blockbuster είναι ακριβώς έβδομη τέχνη, αλλά κανείς δεν ενοχλείται πέραν του Μάρτιν Σκορτσέζε

Τι φάση, τέλος πάντων, οι Καραβίδες;

Το πρώτο μυθιστόρημα της 73χρονης σήμερα Delia Owens κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2018. Ένα μήνα μετά, τον Σεπτέμβριο, ήταν το βιβλίο του μήνα στο Book Club της Reese Witherspoon –ναι, της γνωστής– που όπως μπορείς εύκολα να φανταστείς αριθμεί χιλιάδες μέλη σε όλο τον κόσμο. Και κάπως έτσι, το βιβλίο μιας πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέα έγινε παγκόσμιο φαινόμενο, μεταφράστηκε σε δεκάδες γλώσσες και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το 2019, από τις Εκδόσεις Δώμα, σε μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου, και κατέκλυσε τις βιβλιοφιλικές ομάδες για δύο συναπτά καλοκαίρια (πέρυσι και φέτος, αργούμε καμιά φορά να τις πάρουμε χαμπάρι τις νέες κυκλοφορίες εδώ). 



Μάλιστα. Το στόρι ποιο είναι;

Η Κάια, ένα κορίτσι που ζει μόνο του εγκαταλελειμμένο από την οικογένειά του σε ένα σπίτι στους βάλτους της Βόρειας Καρολίνας, κατηγορείται για τον φόνο ενός φέρελπι νεαρού. Η τοπική κοινωνία είναι προκατειλημμένη απέναντί της, όπως ενάντια σε κάθε τι διαφορετικό, οπότε στη δίκη που ακολουθεί, το «Κορίτσι του Βάλτου» δεν έχει και πολλές ελπίδες. Μέσα από flashback που εναλλάσσονται με τις σκηνές του δικαστικού δράματος, ξετυλίγεται η ζωή της από τότε που ζούσε ακόμα με την οικογένειά της στους βάλτους, μέχρι τη μοιραία νύχτα του θανάτου για τον οποίο κατηγορείται.



Είναι καλή η ταινία;

Με μια λέξη, όχι. Έχει, ωστόσο, πολύ ατμοσφαιρική φωτογραφία, και μερικά εξαιρετικά πλάνα στους βάλτους, συν την Daisy Edgar-Jones που έρχεται με φόρα από το Normal People και τα εκατομμύρια ιντερνετικά memes που προέκυψαν από αυτό, να κουβαλήσει στις πλάτες της τον πρωταγωνιστικό ρόλο και μεγάλο κομμάτι του promotion της ταινίας. Στο οποίο promotion έχουν πέσει εκατομμύρια –βοηθά και το όνομα της Reese Witherspoon στην θέση της παραγωγού– πράγμα που σημαίνει πως η εμπορική επιτυχία της είναι εγγυημένη.

Κι ας γράφουν ό,τι θέλουν οι κριτικοί, κι ας εμφανίζονται η μια μετά την άλλη ιστορίες σαν αυτή που λένε πως η Delia Owens και ο άντρας της κατηγορούνται για έναν φόνο που συνέβη πριν χρόνια στη Ζάμπια και θυμίζει αρκετά το στόρι του βιβλίου της. 



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v