Πώς ωφελεί το ρόδι το σώμα σου;

Πέρα από γούρι στο σπιτικό σου, το ρόδι έχει σημαντικά οφέλη και για το σώμα σου. Δες τα πιο σημαντικά.
Πώς ωφελεί το ρόδι το σώμα σου;

Μπορεί να βαριέσαι να το καθαρίζεις, όμως το ρόδι έχει να προσφέρει πολλά στην υγεία σου. Από την άλλη πλευρά, και ο χυμός του είναι το ίδιο θρεπτικός, αρκεί να μην είναι επεξεργασμένος.

Σε κάθε περίπτωση, πάρε 2-3 να έχεις πρόχειρα στο σπίτι, και δες παρακάτω μερικά από τα οφέλη του για το σώμα και την υγεία σου. Και την στύση σου, αμέ.

Έχει εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ

Ένα φλιτζάνι (174 γραμμάρια) περιέχει 7 γραμμάρια φυτικών ινών, 3 γραμμάρια πρωτεΐνης 30% της ΣΗΠ Βιταμίνη C, 36% τη ΣΗΠ Βιταμίνη Κ, 16% της ΣΗΠ Φολικό Οξύ και 12% της ΣΗΠ Κάλιο. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες:  ένα μεσαίο φρέσκο ρόδι περιέχει περίπου 105 θερμίδες και μόνο 0,5γρ. λίπους.

Καταπολεμά τις φλεγμονές

Το ρόδι περιέχει ταννίνες, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά που του χαρίζουν αυτό το κλασικό πορφυρόχρώμα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αντιοξειδωτική δράση (ORAC) του χυμού του ροδιού μετρήθηκε σε 2.860 μονάδες ανά 100γρ, άρα μιλάμε για ένα πραγματικά σούπερ αντιοξειδωτικό φρούτο. Τι σημαίνει όμως αυτό για την υγεία μας;

Έρευνες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν δείξει πως οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονώδη δραστηριότητα στην πεπτική οδό, καθώς και στον καρκίνο του μαστού και στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου. Επίσης, έρευνες σε άτομα με διαβήτη διαπίστωσαν ότι 1,1 φλιτζάνια (250 ml) χυμού ροδιού ημερησίως, μείωσαν τους φλεγμονώδεις δείκτες CRP και ιντερλευκίνη-6 κατά 32% και 30%, αντίστοιχα. 

Βοηθά στην πρόληψη μερικών καρκίνων

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει πως το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων και ακόμη και να προκαλέσει απόπτωση, ή κυτταρικό θάνατο, σε καρκινικά κύτταρα. Συγκεκριμένα, μια μελέτη σε ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 237ml χυμού ροδιού ημερησίως, αύξησε το χρόνο διπλασιασμού του PSA (δείκτης φλεγμονής του προστάτη), από 15 μήνες σε 54 μήνες.  Αναφορικά με τον καρκίνο του δέρματος, το εκχύλισμα ροδιού πιθανώς εμποδίζει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων του μαστού - σκοτώνοντας ακόμη και μερικά από αυτά. 

Ρίχνει την πίεση

Σε μια μελέτη, άτομα με υπέρταση είχαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά από κατανάλωση 150 ml χυμού ροδιού καθημερινά για δύο εβδομάδες. Άλλες μελέτες έχουν βρει παρόμοια αποτελέσματα, ειδικά για τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ο υψηλότερος αριθμός στην ένδειξη της αρτηριακής πίεσης. 

Ωφελεί την καρδιά

Το πουνικό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στο ρόδι, μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο. Μια μελέτη 4 εβδομάδων σε 51 άτομα με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, έδειξε ότι 800 mg ελαίου από σπόρους ροδιού ημερησίως, μείωσαν σημαντικά τα τριγλυκερίδια και βελτίωσαν την αναλογία τριγλυκεριδίων-HDL. Μια άλλη μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις του χυμού ροδιού σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και υψηλή χοληστερόλη, καταλήγοντας ότι υπήρξαν σημαντικές μειώσεις στην «κακή» LDL χοληστερόλη, καθώς και άλλες βελτιώσεις στους δείκτες υγείας. 

Και ίσως βοηθά στην στύση

Η οξειδωτική βλάβη μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος σε όλες τις περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του στυτικού ιστού. Ο χυμός ροδιού έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος στην συγκεκριμένη περιοχή (σε κουνέλια όμως), ενώ σε μια μελέτη σε 53 άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, το ρόδι φάνηκε να έχει κάποιο όφελος – αν και δεν ήταν στατιστικά σημαντικό. 

Με πληροφορίες από Healthline

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v