Η διατροφική αξία του σταφυλιού

Πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, μαύρα, τα σταφύλια πέρα από νόστιμα και γλυκά είναι και άκρως θρεπτικά.
Η διατροφική αξία του σταφυλιού
Γεμάτα βιταμίνες, με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, τα σταφύλια είναι μια από τις λίγες απολαύσεις σε αυτόν τον κόσμο που κάνουν καλό.

Τα 100 γρ. σταφυλιού δίνουν 70 θερμίδες, 16 γρ. υδατανθράκων- εκ των οποίων 12,3 γρ. σάκχαρα, 0γρ. λίπους, 0,8γρ. πρωτεΐνης, 79ml νερού και 1γρ. φυτικών ινών.

Το σταφύλι είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών καθώς περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φλαβονοειδή και άλλες πολυφαινόλες με κυριότερο εκπρόσωπο τη ρεσβερατρόλη. Επίσης περιέχει βιταμίνη Α και κάλιο.

Η βιταμίνη Α, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της όρασης και προστατεύει από διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις (πχ ξηροφθαλμία, νυκταλωπία κτλ.).

Όσον αφορά τις αντιοξειδωτικές ουσίες και κυρίως τη ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται στη φλούδα του, έχουν ισχυρή αντιγηραντική δράση- προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, βοηθώντας στη διατήρηση της νεότητας και στη λάμψη του δέρματος.

Παράλληλα, οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες έχουν και καρδιοπροστατευτική δράση, μιας και μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, προλαμβάνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλιών και έτσι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αθηρωμάτωσης και στεφανιαίας νόσου.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζουν και σημαντική αντικαρκινική δράση, αφού η ρεσβερατρόλη εικάζεται ότι περιορίζει τον κίνδυνο για φλεγμονή και τη συσσώρευση μεταλλάξεων στο DNA.

Στις αντιοξειδωτικές ουσίες του σταφυλιού περιλαμβάνεται επίσης και η βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από διάφορες λοιμώξεις.

Τα σταφύλια περιέχουν 23 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε εάν είναι μια καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη. Έχουν όμως χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (53), ενώ κάποια συστατικά τους φάνηκαν να μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου. Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί γλυκόζη και επομένως να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τέλος, τα σταφύλια συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, όπως και όλα τα φρούτα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v