Όσκαρ 2021: Ποιες ταινίες θα μας απασχολήσουν φέτος

Τα φαβορί, τα προγνωστικά, η δύσκολη μάχη του Α Γυναικείου Ρόλου και… ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας στα φετινά Όσκαρ.
Όσκαρ 2021: Ποιες ταινίες θα μας απασχολήσουν φέτος
Αργότερα από κάθε άλλη χρονιά, στα τέλη Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η φετινή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, με τις υποψηφιότητες να ανακοινώνονται από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου στις 15 Μαρτίου. Εξαίρεση αποτελούν οι υποψηφιότητες για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας (μέχρι πρόπερσι γνωστό και ως Όσκαρ Ξενόγλωσσης) τις οποίες αναμένουμε με αγωνία την επόμενη εβδομάδα, στις 9 Φεβρουαρίου, καθότι τα Μήλα του «δικού μας» Χρήστου Νίκου πρωταγωνιστούν στις λίστες με τα φαβορί της χρονιάς.

Με άλλα λόγια, προλαβαίνεις άνετα να κάνεις έναν μίνι –ή και μάξι– μαραθώνιο των ταινιών που πιθανότατα θα διεκδικήσουν φέτος τα χρυσά αγαλματίδια, για να μπορείς να διαφωνείς παθιασμένα στα social media και να δώσεις επιτέλους νόημα στο λοκντάουν σου. Εμείς είμαστε εδώ, να σου φτιάξουμε τη λίστα με τις ταινίες που θα δεις σε πρώτη φάση.

Nomadland

Το απόλυτο φετινό φαβορί αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που περιπλανιέται με το βαν της στην αμερικανική δύση, αφότου χάνει τα πάντα στην οικονομική κρίση (την πρόσφατη, όχι εκείνη του ’30). Στις υποψηφιότητες που διεκδικεί περιλαμβάνονται τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ και σκηνοθεσίας για την Κλοέ Ζάο.

The Trial of the Chicago 7

Η πολυσυζητημένη ταινία του Netflix που μάλλον έχεις ήδη δει θεωρείται ότι πηγαίνει καρφί για τις υποψηφιότητες καλύτερης ταινίας, καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου για τον Σάσα Μπάρον Κοέν και την ερμηνειάρα του, και καλύτερου σκηνοθέτη για τον Άαρον Σόρκιν (ο οποίος ήταν υποψήφιος άλλες τρεις φορές, και έχει κερδίσει το Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για το The Social Network).

Druk

Από την Δανία με αγάπη έρχεται ο Τόμας Βίντερμπεργκ να διεκδικήσει την υποψηφιότητα για Όσκαρ διεθνούς ταινίας, με άσσους στο μανίκι του τον συνήθη ύποπτο Μαντς Μίκελσεν, και την ιστορία μια παρέας καθηγητών που δοκιμάζουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους… διατηρώντας μόνιμα το αλκοόλ στο αίμα τους σε σταθερά επίπεδα. Μην ξενερώνοντας ποτέ, για να τα λέμε απλά.

Μήλα

Αν είχες πρόσβαση στο ίντερνετ το τελευταίο δίμηνο μάλλον το διαβάζεις για εκατοστή φορά, αλλά ας είναι: Ο Χρήστος Νίκου σκηνοθετεί τον Άρη Σερβετάλη και την Σοφία Γεωργοβασίλη σε μια ιστορία για μια παγκόσμια πανδημία που προκαλεί απώλεια μνήμης, και φλερτάρει με τον θείο Όσκαρ –για την υποψηφιότητα της διεθνούς ταινίας, προφανώς.



Quo Vadis Aida

Δυνατό φαβορί στην ίδια κατηγορία, η ταινία της Γιασμίλα Ζμπάνιτς μιλά για την βαριά κι ασήκωτη σφαγή της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία, μέσα από τα μάτια μιας διερμηνέα του ΟΗΕ που βρίσκεται εκεί όταν εισβάλλει ο σέρβικος στρατός. Για την ιστορία, η Βοσνία έχει υποβάλλει 19 υποψηφιότητες για το Όσκαρ διεθνούς ταινίας, και το έχει σηκώσει μία φορά, το 2001 με το No Man’s Land του Ντάνις Τάνοβιτς.

I'm No Longer Here

Με περγαμηνές από το Φεστιβάλ της Tribeca έρχεται η φετινή υποψηφιότητα του Μεξικού για την Καλύτερη Διεθνή Ταινία, παραγωγής του Netflix (σε βλέπουμε που στραβομουτσουνιάζεις και θυμίζουμε το Roma του Αλφόνσο Κουαρόν που το πήρε το 2019). Η ταινία του Φερνάντο Φρίας αφηγείται την ιστορία του αρχηγού μιας συμμορίας του δρόμου που μπλέκει με ένα καρτέλ και αναγκάζεται να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.

Da 5 Bloods

Η Ακαδημία του χρωστάει του Σπάικ Λι, ο οποίος έχει προταθεί 5 φορές για Όσκαρ κι έχει πάρει μόνο ένα τιμητικό και ένα διασκευασμένου σεναρίου για το BlacKkKlansman, εξ ου και τα στοιχήματα τον δίνουν ψηλά στη λίστα με τα φαβορί για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Η ταινία του Netflix, που πιθανότατα θα είναι υποψήφια και για το Καλύτερης Ταινίας, αφηγείται την ιστορία τεσσάρων Αφροαμερικανών Βετεράνων που επιστρέφουν στο Βιετνάμ για να βρουν ό,τι απέμεινε από τον αρχηγό της ομάδας τους και τον θησαυρό που είχαν κρύψει εκεί.



Ma Rainey's Black Bottom

Βασισμένη στο βραβευμένο με Πούλιτζερ θεατρικό έργο του Ώγκουστ Γουίλσον, αυτή είναι άλλη μια από τις υποψηφιότητες του Netflix, που θεωρείται φαβορί για τις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Βαϊόλα Ντέιβις. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Σικάγο του 1927, κατά τη διάρκεια ενός καυγά ανάμεσα στη «Μητέρα των Μπλουζ», τον φιλόδοξο κορνίστα της και τον λευκό μάνατζερ που έχει βαλθεί να ελέγξει την ανεξέλεγκτη Ma Rainey.

Promising Young Woman

Φαβορί για υποψηφιότητες τουλάχιστον σε τρεις βασικές κατηγορίες (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α Γυναικείου Ρόλου για την Κάρεϊ Μάλιγκαν) η εξαιρετικά επίκαιρη ταινία της Έμεραλντ Φένελ αφηγείται την ιστορία μιας διψασμένης για εκδίκηση νέας γυναίκας με τραυματικό παρελθόν.

The Father

Κοίτα εδώ υποψηφιότητες: Ολίβια Κόλμαν για το Όσκαρ Β Γυναικείου Ρόλου και Άντονι Χόπκινς για το Α Ανδρικού. Και στα outsider που μπορεί όμως να κάνουν την έκπληξη, ο Φλοριάν Ζελέρ, πρώτη φορά υποψήφιος για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Η σπαρακτική ιστορία είναι αυτή ενός πατέρα που καθώς γερνά και προσπαθεί να βγάλει νόημα στις νέες συνθήκες της ζωής του αρχίζει να αμφισβητεί τους αγαπημένους του, το μυαλό του και τελικά την ίδια του την ύπαρξη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v