Φέρτε χαρτομάντιλα: 10 σινεφίλ δράματα που δεν ήξερες

Ανεκπλήρωτοι έρωτες, χαμένες αγάπες και ρίγη συγκίνησης σε δέκα ταινίες που θα σας κάνουν να βουρκώσετε ή και να κλάψετε χωρίς καμία απολύτως ενοχή.
Φέρτε χαρτομάντιλα: 10 σινεφίλ δράματα που δεν ήξερες

Θα τις ονομάζαμε «μελό», αν ο όρος δεν αφορούσε κατά κύριο λόγο πρόχειρες παραγωγές που αποσκοπούν αποκλειστικά στο να σε συγκινήσουν.

Όμως οι παρακάτω δραματικές ταινίες είναι πολλά παραπάνω από αυτό. Έχουν βάθος, έχουν υπέροχη σκηνοθεσία και ακόμα πιο υπέροχους πρωταγωνιστές. Είναι μικρά αριστουργήματα που θα σε κάνουν να βουρκώσεις και ανάλογα πόσο σκληρός είσαι ακόμα και να πλαντάξεις στο κλάμα.

Αν νιώθεις πως είσαι σε τέτοια φάση τότε μη το σκέφτεσαι. Δες τες οπωσδήποτε. 

Atonement (2007)

Ένα νεαρό κορίτσι που θέλει να γίνει συγγραφέας, κάνει ένα τρομερό λάθος, το οποίο επηρεάζει τις ζωές πολλών ανθρώπων. Συνεπώς, συνεχίζει τη ζωή της ψάχνοντας εξιλέωση. Η «Εξιλέωση» του Τζο Ράιτ είναι μια ταινία από τη στιγμή που ξεκινά σου σφίγγει το στομάχι, όμως στα τελευταία της λεπτά σε αποτελειώνει. Ερμηνείες, σκηνοθεσία, μουσική, φωτογραφία και μια πολύ καλή μεταφορά του βιβλίου του Ίαν ΜακΓιούαν στο σενάριο, βρίσκονται σε πλήρη αρμονία σε μια υπέροχα συγκινητική ταινία.



Amour (2012)

O Ζορζ και η Αν είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που έχει περάσει τα ογδόντα. Μια μέρα η Αν θα βιώσει ένα δυσάρεστο γεγονός, το οποίο θα θέσει σε δοκιμασία την αγάπη που τους ένωνε τόσα χρόνια. Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες για ένα σπαραχτικό αριστούργημα δια χειρός Μίκαελ Χάνεκε για την μεγαλύτερη απειλή, τον θάνατο, αλλά και την πιο μεγάλη σωτηρία, την Αγάπη, με υπέροχες ερμηνείες από τους Ζαν Λουί Τρενιντιάν και Εμανουέλ Ριβά.



Mommy (2014)

Μια δυναμική χήρα αναγκάζεται να επωμιστεί μόνη της όλο το βάρος της ευθύνης του ταραχοποιού, υπερκινητικού και συχνά βίαιου 15χρονου γιου της. Καθώς οι δυο τους προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, η Κάιλα, η παράξενη νεοφερμένη γειτόνισσα από το απέναντι σπίτι, προσφέρει καλοπροαίρετα τη βοήθειά της. Ο 25χρονος (τότε) Xavier Dolan γράφει και σκηνοθετεί μια πανέμορφη ταινία, ένα συγκινητικό μελόδραμα, με υπέροχη μουσική, έναν ύμνο για τη μαμά (του), αλλά και για το ίδιο σινεμά.



Carol (2015)

Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '50, όπου η σύζυγος και μητέρα Κάρολ Ερντ συναντά την Τερέζ Μπέλιβετ, εποχική υπάλληλο πολυκαταστήματος και επίδοξη φωτογράφο. Με αφορμή τα γάντια της πρώτης, οι δυο γυναίκες συναντιούνται ξανά κι ένα ειδύλλιο, “απαγορευμένο” στην εποχή τους, αρχίζει να ξυπνά. Αισθητικά άρτια και καλοπαιγμένη, η συγκινητική ταινία του Τοντ Χέινς αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα της στην ψυχή του θεατή, υποβοηθούμενη από τις εκπληκτικές ερμηνείες της Κέιτ Μπλάνσετ και της Ρούνι Μάρα.



Blue Valentine (2010)

Πλημμυρισμένοι με ρομαντικές αναμνήσεις του έρωτα τους, ο Dean και η Cindy χρησιμοποιούν ένα βράδυ προσπαθώντας να σώσουν το γάμο τους που πεθαίνει. Η φωτογραφία, το μοντάζ και το σάουντρακ είναι συνδυασμένα στην εντέλεια, o Ντέρεκ Σιανφράνς κεντά σκηνοθετικά στην αποτύπωση του ψυχισμού των ηρώων και η ταινία του είναι ένα εξαιρετικό δράμα με αξιομνημόνευτες ερμηνείες, που καταφέρνει να κάνει ενδιαφέρουσα και καθηλωτική μια, καθ' όλα συνηθισμένη, ιστορία ενός διαγραφόμενου διαζυγίου.



Two Lovers (2008)

Ένας άνδρας επιστρέφει στο πατρικό του μετά από ερωτική απογοήτευση που σχεδόν του κόστισε τη ζωή και βασανίζεται ανάμεσα στο φλερτ μιας οικογενειακής φίλης και μιας μυστηριώδους γειτόνισσας. Αν το στόρι σου ακούγεται αδιάφορο, συνυπολογίστε πως πρόκειται για την κορυφαία ίσως ερμηνεία του Γιοακίν Φίνιξ, σε μια ταινία με καλοδουλεμένους και μυστήριους χαρακτήρες και την Γκουίνεθ Πάλτροου να σαγηνεύει τον φακό.



The Way we Were (1973)

Δύο διανοούμενοι με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις γνωρίζονται σε μια εκδήλωση στη δεκαετία του '30. Ο έρωτάς τους θα είναι θυελλώδης, ωστόσο, οι διαφορές τους είναι αγεφύρωτες για να μπορέσουν να μείνουν μαζί, όσο και αν αγαπιούνται. Ο Σίντνεϊ Πόλακ αφηγείται έναν δυνατό έρωτα με τρόπο μοναδικό, ενώ ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ και η Μπάρμπαρ Στράιζαντ σε απίστευτη χημεία δίνουν το στίγμα ενός ρομαντικού δράματος που άφησε εποχή και αντέχει μέχρι σήμερα το τεστ του χρόνου.  



Brief Encounter (1945)

Μια νοικοκυρά κι ένας γιατρός γνωρίζονται στο σιδηροδρομικό σταθμό και ερωτεύονται όμως πρέπει να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι είναι και οι δύο παντρεμένοι και δεν μπορούν ποτέ να είναι μαζί. Ένα κατά τα άλλα απλοϊκό σενάριο γίνεται στα χέρια του αριστοτέχνη Ντέιβιντ Λιν μια ξεχωριστή ιστορία αγάπης, με απίστευτα έντονες στιγμές, ένα φινάλε για τόνους χαρτομάντιλα και υπέροχη μουσική επένδυση από Ραχμάνινοφ.



Dancer in the Dark (2000)

Μια Τσέχα μετανάστρια στις ΗΠΑ, η Σέλμα, μητέρα και μόνη προστάτιδα ενός παιδιού, εργάζεται σκληρά σε φάμπρικα και αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την όρασή της, η οποία τείνει προς την τύφλωση. Μια τραγική συγκυρία, την φέρνει υπόλογη για έγκλημα κι αντιμέτωπη με τη θανατική ποινή. Χρυσός Φοίνικας αναστάτωση για ένα σκληρό αριστούργημα δια χειρός Λαρς Φον Τρίερ με πρωταγωνίστρια την υπέροχη Μπιορκ, σε μια ερμηνεία που σου δένει κόμπο το στομάχι.



Manchester by the Sea (2016)

Ο Λι Τσάντλερ ζει στη Βοστώνη, όπου δουλεύει ως επιστάτης σε ένα σύμπλεγμα τεσσάρων πολυκατοικιών. Όταν ο αδερφός του Τζο πεθαίνει από ανακοπή, ο Λι επιστρέφει στο χωριό του, το παραθαλάσσιο Μάντσεστερ, για να επιβλέψει τις διαδικασίες και να δει τι θα γίνει με τον ανιψιό του, μιας και η μητέρα του μικρού έχει από καιρό εξαφανιστεί. O Κένεθ Λόρνεγκαν ζωγραφίζει το συγκλονιστικό πορτραίτο ενός ανθρώπου που έχει χάσει πολλά, σε ένα βραδύκαυστο δράμα με υπέροχες ερμηνείες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v