7 λόγοι που λατρεύουμε τον Τιτανικό

Ξαναβλέπουμε την ταινία του Τζέιμς Κάμερον 23 χρόνια μετά κι εξηγούμε γιατί δεν έχουμε καταφέρει να την ξεπεράσουμε ακόμη.
7 λόγοι που λατρεύουμε τον Τιτανικό

Συνήθως καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μεγαλώσει, κοιτώντας την κυκλοφορία ταινιών, βιβλίων, σειρών που μας σημάδεψαν. Σαν τον Τιτανικό ένα πράγμα, που αυτές τις μέρες σβήνει 23 κεράκια, μιας και κυκλοφόρησε το 1997, σπάζοντας κάθε ρεκόρ εισιτηρίων στον πλανήτη, ενώ παράλληλα μάζεψε 14 υποψηφιότητες, σηκώνοντας και 11 αγαλματάκια του Θείου Όσκαρ.

Με την αφορμή των γενεθλίων, βλέπουμε και πάλι την ταινία, που δεν άφησε κανένα ζευγάρι μάτια χωρίς να βουρκώσουν, εξηγώντας τους λόγους, για τους οποίους την λατρεύουμε.

Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Ο Τιτανικός μας σύστησε τον Λίο, που τα επόμενα χρόνια έγινε ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του. Στον ρόλο του Τζακ Ντόσον, μας έδωσε ένα μικρό δείγμα μόνο από το ταλέντο του, την ώρα που το μούτρο του έγινε αφίσα σε εκατομμύρια κοριτσίστικα δωμάτια σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αχ αυτός ο έρωτας!

Ερωτικές ιστορίες υπάρχουν πολλές. Κινηματογραφικά μιλώντας αμέτρητες θα προσθέταμε. Ωστόσο το ειδύλλιο του Τζακ Ντόσον (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) και της Ρόουζ ΝτεΓουίτ Μπουκάτερ (Κέιτ Γουίνσλετ) είναι από εκείνα που φιλμογραφήθηκαν για να γίνουν κλασικά και να αναφέρονται ως τα πιο όμορφα της έβδομης τέχνης. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη διάσημη σκηνή του πλοίου όπου οι δυο τους τεντώνουν τα χέρια κι αγκαλιάζονται, όσο ο Τζακ φωνάζει “I’m the King of the World”. Μια σκηνή που με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείς να δεις ότι την έχουν αναπαραστήσει χιλιάδες.

Υπάρχουν σκηνοθέτες, υπάρχει κι ο Τζέιμς Κάμερον

Μπορούμε να ανοίξουμε μια μεγάλη κινηματογραφική κουβέντα, γύρω από το πόσο σημαντικός σκηνοθέτης είναι ο Τζέιμς Κάμερον. Αγαπημένο παιδί άλλωστε της Ακαδημίας των Όσκαρ και των κριτικών, αφοσιωνόταν σε κάθε του project ψυχή και σώματι, προκειμένου να τελειοποιήσει το αισθητικό αποτέλεσμα, ικανοποιώντας την τελειομανή φύση του. Με κάποιον άλλο σκηνοθέτη στο τιμόνι, ο Τιτανικός ίσως γινόταν μια νερόβραστη ερωτική κομεντί, που χασμουριέσαι μέχρι να τελειώσει, όσο κλαις τα λεφτά του εισιτήριου που πλήρωσες.

Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί ποτέ με τον Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος ενορχήστρωσε ένα μεγαλεπήβολο φιλμ, με συγκλονιστικές ερμηνείες και μοναδική ατμόσφαιρα, επενδύοντας σε εμπνευσμένους διαλόγους κι ένα συγκινητικό soundtrack. Περίμενες κάτι λιγότερο από τον άνθρωπο που μας έδωσε τα δύο πρώτα Terminator και το Avatar;

Γεια σου Μπίλι Ζέιν πατρίδα!

Ο Ελληνοαμερικάνος ηθοποιός κρατούσε τον ρόλο του Καλ του μισάνθρωπου αρραβωνιαστικού της Ρόουζ (Κέιτ Γουίνσλετ) και για πολλά χρόνια αναφέρεται ως ένας από τους καλύτερους “villains” του σινεμά, ενώ είχε κερδίσει και σχετική υποψηφιότητα σε διαγωνισμό του MTV, αν δεν μας πιστεύεις. Ένας από τους λόγους που θέλαμε η Ρόουζ κι ο Τζακ να καταλήξουν μαζί ήταν η εξαιρετική ερμηνεία του Ζέιν, ο οποίος δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει την επιτυχία της ταινίας μιας και αναλώθηκε σε β’ ρόλους πολλών b-movies. Πάλι καλά που συμμετείχε και στο ελληνικό To Κακό στην Εποχή των Ηρώων, κρατώντας τον ρόλο του Προφήτη, γεγονός ικανό να σώσει- τουλάχιστον- το καλτ στάτους του.

Η γηραιότερη ηθοποιός που βρέθηκε υποψήφια για βραβείο Όσκαρ

Η Γκλόρια Στιούρτ παραμένει μέχρι και σήμερα η γηραιότερη ηθοποιός που βρέθηκε υποψήφια για βραβείο Όσκαρ και συγκεκριμένα για αυτό του Β’ Γυναικείου Ρόλου σε ηλικία 87 ετών. Ερμηνεύοντας με συγκλονιστικό τρόπο και λεπτοφυές χιούμορ τον ρόλο της ηλικιωμένης Ρόουζ που αφηγείται την ιστορία της, είναι δίχως άλλο μια από της πιο αγαπημένες γιαγιάδες του σινεμά κι η ταινία τής χρωστά σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας της.

My Heart will Go on

Δεν είναι πολλά τα τραγούδια που έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της ταινίας στην οποία ακούστηκαν. Ούτε αντίστοιχα είναι πολλά εκείνα τα τραγούδια που ανατριχιάζεις κάθε φορά που τα ακούς, ανατριχιάζοντας στις αναμνήσεις που σου ξυπνούν. Σε αυτά πολύ ψηλά στη λίστα βρίσκεται το My Heart will Go on της Celine Dion, που ακούστηκε στον Τιτανικό.

Μάτια που κλαίνε στο σινεμά, να τα πιστεύεις

Παραλλάσσοντας το ρεφρέν του γνωστού λαϊκού τραγουδιού, έχουμε να δηλώσουμε ότι η συγκίνηση στο σινεμά, δεν είναι εύκολο πράγμα. Χρειάζεται ένα έργο βαθύ κι αληθινό, που όσο ξετυλίγεται η ιστορία του, νιώθεις κι εσύ κομμάτι αυτής. Βλέποντας κινηματογράφο βουρκώνεις συνήθως όταν οι χαρακτήρες είναι τόσο γήινοι, που θυμίζουν ανθρώπους που γνωρίζεις, οι οποίοι ζουν, γελάνε, πονούν κι ερωτεύονται γύρω σου. Ο Τιτανικός το κατάφερε αυτό στα 210 λεπτά που κρατά και αυτό κατατάσσεται πρώτη, ανάμεσα στις πολύ μεγάλες επιτυχίες του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v