10 κωμωδίες που λατρεύει το IMDB

Είναι σίγουρο πως με τις ταινίες της λίστας έχεις γελάσει, όχι μόνο εσύ, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που τους δώσανε τέτοια βαθμολογία στο IMDB.
10 κωμωδίες που λατρεύει το IMDB

Κάθε μέρα με πολύ γέλιο, είναι μια καλή μέρα, θα έπρεπε να λέει ένα αρχαίο ρητό που δεν γράφτηκε ποτέ, αλλά δεν πειράζει: τα γράφουμε εμείς πρώτοι για να πάρουμε και το copyright. Για αυτό τον λόγο βρήκαμε μια αφορμή να αναζητήσουμε αγαπημένες μας κωμωδίες και να βρούμε τη βαθμολογία τους στο IMDB, αφού ρίξουμε πάλι ένα βλέφαρο στις πιο απολαυστικές σκηνές τους.
Όχι ότι οι βαθμολογίες λένε πάντα την αλήθεια αλλά όταν 250 χιλιάδες ταινιόφιλοι “ψηφίζουν διαδικτυακά” όλο και κάτι παραπάνω θα ξέρουν εδώ που τα λέμε.

Διαλέξαμε 10 λοιπόν κι αν θες να γελάσεις κι εσύ μέχρι δακρύων, δεν έχεις παρά να διαβάσεις τη λίστα μας κι έπειτα να δεις.

SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα (1964, Βαθμολογία 8,4)

Ένας Αμερικανός παράφρων στρατηγός διατάζει τα βομβαρδιστικά του να εξαπολύσουν πυρηνική επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Κι ενώ το Πεντάγωνο καλεί τη Μόσχα για να αντιμετωπίσουν από κοινού την ιδιόρρυθμη κατάσταση, πληροφορείται την ύπαρξη ενός μηχανισμού σοβιετικών αντιποίνων που ούτε το Κρεμλίνο είναι σε θέση να ελέγξει. Ο Κιούμπρικ κεντά ως συνήθως με καταπληκτική σκηνοθεσία ποτίζοντας βιτριολικό χιούμορ την οθόνη μας, την ώρα που ο Πίτερ Σέλερς δίνει μια αδιανόητα απολαυστική ερμηνεία. Πάτα play, μη χάνεις λεπτό.

Back to the Future (1985, Βαθμολογία 8,5)

Ήρθε η ώρα να ξύσουμε λίγο την 80s νοσταλγία, που οι περισσότεροι κρύβουμε στο πετσί μας, με αυτή τη sci-fi κωμωδία, που έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μιας ολόκληρης γενιάς και χάρισε μπόλικα γράμματα στον Άγιο Βασίλη (μέρες που είναι) για να τους χωρέσει μέσα από την καμινάδα μια DeLorean για να κάνουν το time travel επάγγελμα. Στα bonus, ο Michael J Fox στον πιο συμπαθητικό ρόλο που γέννησε η τιμημένη δεκαετία των 80s.

Life of Brian (1979, Βαθμολογία 8,1)

Θα μπορούσαμε να γράψουμε 10000 λέξεις για τους Monty Python αλλά δεν θα το κάνουμε. Αντίθετα, θα γράψουμε με τον πλέον απλό και κατανοητό τρόπο ότι την επόμενη ώρα οφείλεις να σταματήσεις ό,τι κι αν κάνεις και να δεις σε οποιαδήποτε μορφή βρεις εύκαιρη το Life of Bryan. Πρόκειται για ένα μνημείο πολιτισμού, που συγκεντρώνει πάνω από το 90% του φλεγματικού χιούμορ της γης στα αστεία του.

Annie Hall (1977, Βαθμολογία 8)

Αφήνοντας στην άκρη τον Έλληνα διανομέα της ταινίας, που έδωσε το όνομα “Νευρικός Εραστής” στο αριστούργημα του Γούντι Άλεν, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τις λέξεις σε σειρά, για το πιο ώριμο, αν και πρώιμο, κινηματογραφικό του πόνημα ίσως. Με μια συγκλονιστική φωτογραφία ο Γούντι Άλεν τροφοδοτούσε ανά δευτερόλεπτο με ιδιοφυείς ατάκες τους θεατές της ταινίας, φτιάχνοντας ένα υπέροχο ψυχογράφημα για τις ερωτικές σχέσεις, βουτηγμένο σε χιούμορ 1ης διαλογής.

Mερικοί το Προτιμούν Καυτό (1959, Βαθμολογία 8,2)

Tούτη εδώ η ταινία έκανε παντοτινό Icon τη Marilyn Monroe κι οδήγησε τον Γιάννη Δαλιανίδη να απαντήσει στον σκηνοθέτη της ταινίας, Billy Wilder με το ντόπιο Μερικοί το Προτιμούν Κρύο. Βασικός λόγος που συνέβησαν τα ανωτέρω, είναι ότι αυτό το υπέροχο φιλμ μέσα από μια σειρά μπουρλέσκ σκηνικών, gag αστείων και συνεχών ανατροπών πετυχαίνει την ιδανική τομή ανάμεσα στην κωμωδία και το μιούζικαλ.

Young Frankenstein Junior (1974, Βαθμολογία 8)

Ένας απόγονος του Δρ Φρανκενστάιν επιστρέφει στον προγονικό πύργο των Καρπαθίων, όπου ξαναρχίζει τα πειράματα του προπάππου του. Αν νομίζεις ότι θα έχουμε ακραίες και τρομακτικές επιπτώσεις σκέψου το ξανά, γιατί με τον μπαμπά της αμερικανικής κωμωδίας Mel Brooks να υπογράφει τη σκηνοθεσία και τους Gene Wilder και Marty Feldman να κεντάνε σαν πρωταγωνιστικό δίδυμο ισοπεδώνοντας κάθε έννοια πολιτικής ορθότητας. Δίχως άλλο η πιο εμπνευσμένη παρωδία που είδαμε ποτέ στο κινηματογραφικό πανί, που ταΐζει τη σκόνη της σε κάθε Scary Movie εκεί έξω.

Blues Brothers (1980, Βαθμολογία 7,9)

Υπήρχαν ταλαντούχοι κωμικοί κι υπήρχε κι ο Τζον Μπελούσι. Κι αυτό εδώ είναι το magnum opus του. Για όποιον δεν ξέρει, μιλάμε για την ιστορία δυο αδερφών που όταν μαθαίνουν ότι το ορφανοτροφείο που μεγάλωσαν, κινδυνεύει να κλείσει, μαζεύουν την παλιά τους μπάντα για να συγκεντρώσουν τα χρήματα που χρειάζονται, κάνοντας μια τελευταία συναυλία. Αφήνουν πίσω τους, όλεθρο και καταστροφή, μνημειώδεις ατάκες και στακάτο χιούμορ κι υπερ-επικές cameo εμφανίσεις των James Brown, Cab Calloway, Ray Charles, Aretha Franklin και John Lee Hooker, που τερματίζουν το καλτ στάτους της ταινίας.

Shaun of the Dead (2004, Βαθμολογία 7,9)

To Ξύσιμο των Νεκρών, σαν γνήσιο τέκνο του Μελ Μπρουκς σατιρίζει με βιτριολικό τρόπο την πληθώρα zombie ταινιών που κατέκλυσαν τις οθόνες μας μετά το 2000. Βρετανικό χιούμορ στα καλύτερα του, b-movie αισθητική που χρειαζόμαστε, αδιανότητα κάφρικες ατάκες και σασπένς που βάζει κάτω, το 80% και βάλε των θρίλερ που κυκλοφορούν ελεύθερα εκεί έξω.

H πιο κουφή μέρα του Φέρις Μπιούλερ (1986, Bαθμολογία 7,8)

Ο Τζον Χιουζ κατάφερε να στήσει το 1986 μια από τις πλέον σημαντικές ταινίες όλων των εποχών, ανατρέποντας όλα τα κλισέ της αμερικανικής κωμωδίας όπως τη γνωρίζαμε για δεκαετίες. Με πρωτοπρόσωπη αφήγηση βάζει τον Μάθιου Μπρόντερικ να μιλά στον θεατή κι επηρεάζει μια ολόκληρη σχολή κινηματογραφιστών. Πρωτότυπη, ασεβής και βαθιά συγκινητική, αυτή είναι η πιο feel good κωμωδία που είδαμε στα 80s.

Ηangover (2009, Βαθμολογία 7,7)

O Todd Philips είναι ο άνθρωπος που υπέγραψε τη σκηνοθεσία στο περσινό ανατριχιαστικό Joker. Στα κινηματογραφικά βιβλία ωστόσο, δεν θα αναφέρεται μόνο για αυτό αλλά κι επειδή το 2009 έδωσε το φιλί της ζωής στην κωμωδία, που για πολλά χρόνια έκανε κύκλους γύρω από τον εαυτό της, αναμασώντας κλισέ κι ημι-αποτυχημένα αστεία. Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε στον Hangover με την αριστοφανική φιγούρα του Ζακ Γαλυφιανάκη να τραβά πάνω του όλα τα φώτα του Χόλιγουντ, σε μια badass κωμωδία, για τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Από τα σπασμένα δόντια του Stu, μέχρι την κλοπή της τίγρης του Μάικ Τάισον 100 λεπτά καλογραμμένα αστεία δρόμος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v