10 μαύρες κωμωδίες που πρέπει να δεις

Το σκοτεινό και το γκροτέσκο μπορεί να βγάλει μπόλικο γέλιο αν αποδοθεί όπως πρέπει. Και αυτές οι ταινίες το καταφέρνουν στο έπακρο.
10 μαύρες κωμωδίες που πρέπει να δεις

Τι κάνει μια κωμωδία «μαύρη», θα αναρωτηθείτε. Συνήθως, η χρήση ενός μακάβριου ή πολιτικά μη ορθού αντικειμένου ως επίκεντρο χιουμοριστικής έκφρασης. Στη μαύρη κωμωδία ένα σοβαρό θέμα, όπως ο θάνατος για παράδειγμα, μετατρέπεται σε αστείο με στόχο, αφ’ ενός να ψυχαγωγήσει, αφ’ ετέρου να προκαλέσει το ενδιαφέρον του θεατή.

Οι παρακάτω ταινίες ανήκουν σε αυτόν τον κανόνα και είναι πέρα για πέρα απολαυστικές η καθεμία με τον δικό της, χαρακτηριστικό στιλ.

Fargo (1996)

Ένας πωλητής αυτοκινήτων με οικονομικά προβλήματα βάζει δυο γκάνγκστερ να απαγάγουν τη γυναίκα του, σε αυτό το αριστούργημα -σήμα κατατεθέν του σινεμά τον αδερφών Coen, το οποίο απέσπασε Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες. Ίσως η καλύτερη ταινία τους μέχρι σήμερα, βασισμένη εν μέρει σε αληθινή ιστορία.



Very Bad Things (1998)

Παρέα φίλων πάει στο Λας Βέγκας για το μπάτσελορ του κολλητού τους, παίρνουν πόρνη για να περάσουν ωραία, όμως ένας από αυτούς την καρφώνει (κυριολεκτικά) στον τοίχο, κατά λάθος. Η αρχή έχει γίνει και τα πτώματα στοιβάζονται το ένα πάνω από το άλλο, σε αυτό το άγνωστο «διαμαντάκι» με την πανέμορφη Cameron Diaz στον ρόλο της μέλλουσας νύφης.



Pink Flamingos (1972)

Μια τραβεστί με τον τίτλο του «πιο βρωμερού ανθρώπου στον κόσμο», η οποία ζει σε ένα τρέιλερ με την διανοητικά ανάπηρη μάνα της που λατρεύει τα… αυγά, τον τρελό γιο της και τον φίλο της Cotton. Ένα ζευγάρι που προσπαθεί να την ανταγωνιστεί σε «βρωμιά», αρπάζει εγκύους και πουλά τα μωρά σε γκέι ζευγάρια, βγάζοντας λεφτά τα οποία επενδύουν σε ηρωίνη και τη σπρώχνουν σε σχολεία. Καλή σας διασκέδαση.



Dr. Strangelove (1964)

Αθάνατη και αξεπέραστη μαύρη σάτιρα του Ψυχρού Πολέμου, υπό το σκηνοθετικό πρίσμα του ιδιοφυούς Kubrick, ο οποίος ευτύχησε να έχει πρωταγωνιστή έναν απίθανο Peter Sellers σε τριπλό ρόλο να παραδίδει ρεσιτάλ κατάμαυρης κωμωδίας. Μπορεί η απειλή ενός πολέμου να μετατραπεί σε φάρσα; Κι όμως, στα χέρια του Stanley όλα μπορούν να γίνουν.



Being John Malkovich (1999)

Ένας μαριονετίστας ανακαλύπτει τυχαία ένα τούνελ που οδηγεί στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς και καταλήγει να τον ελέγχει πλήρως για να προσεγγίσει την γυναίκα που αγαπά. Τα όσα ακολουθούν μόνο μια κωμική ιδιοφυία που ακούει στο όνομα Charlie Kaufman θα μπορούσε να συλλάβει και να γράψει και μόνο ο Spike Jonze θα μπορούσε να σκηνοθετήσει.    



Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Αδικημένη και ξεχασμένη, αυτή η σουρεάλ μαύρη κωμωδία πατάει πάνω στους κώδικες του αστυνομικού νουάρ, αλλά και της παρωδίας, για να δημιουργήσει ένα άκρως διασκεδαστικό και γεμάτο σινεφίλ αναφορές αποτέλεσμα. Πρωταγωνιστής ένας μικροκακοποιός ο οποίος εμφανίζεται σε μια οντισιόν προσπαθώντας να γλιτώσει από την αστυνομία και γνωρίζει έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ που του κάνει μια αναπάντεχη πρόταση.



Election (1999)

Ο ανεξάντλητος ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Alexander Payne («Πλαγίως», «Οι Απόγονοι») στήνει μια καυστική σάτιρα πάνω στον αμερικάνικο τρόπο ζωής και στο πολιτικό παιχνίδι, έχοντας στο πλευρό του δύο εξαιρετικούς πρωταγωνιστές σε ρόλο θύτη θύματος: τον αθώο και βολεμένο καθηγητή που υποδύεται ο Matthew Broderick και την αρρωστημένα φιλόδοξη και ξερόλα μαθήτρια Reese Witherspoon.



After Hours (1985)

Η αθώα ερωτική περιπέτειά ενός υπαλλήλου στη Νέα Υόρκη μεταβάλλεται σε εφιάλτη σε αυτήν την «μικρή» παραγωγή του μεγάλου Martin Scorsese ο οποίος στήνει ένα υπέροχο κοινωνικό διαμάντι που ακροβατεί μοναδικά ανάμεσα στην κωμωδία, τις σελίδες του Κάφκα και το δράμα χαρακτήρων. Εξαιρετικό το καστ, με τους υπέροχους Griffin Dunne, Rosanna Arquette και Linda Fiorentino μεταξύ άλλων.



Thank You for Smoking (2005)

Ένας κυνικός υποδιευθυντής του λόμπι των καπνοβιομηχάνων, μάχεται να κερδίσει την εύνοια του κοινού και των Μέσων υπέρ του καπνίσματος. Τα πράγματα θα έρθουν τούμπα όταν γνωρίζει μια γοητευτική δημοσιογράφο. Φρεσκάδα, κέφι, εύστοχη κριτική στην πολιτική ορθότητα και ένας απολαυστικός πρωταγωνιστής στο πρόσωπο του Aaron Eckhart εγγυώνται μιάμιση ώρα απόλαυσης.

Murder by Death (1976)

Οι πέντε διασημότεροι ντετέκτιβ στον κόσμο προσκαλούνται σε γεύμα από έναν εκκεντρικό εκατομμυριούχο στον πύργο του, για να διαλευκάνουν το μυστήριο ενός φόνου που θα γίνει στη διάρκεια του γεύματος. Ένα all star cast (Peter Sellers, David Niven, Alec Guinness, Truman Capote κ.α.), δεκάδες σινεφίλ αναφορές και φαρμακερές ατάκες σε μια ξεκαρδιστική, κλασική κωμωδία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v