10 κλασικές κωμωδίες για να ξεφύγεις απ’ τη μιζέρια

Δέκα κορυφαία δείγματα του παγκόσμιου κωμικού κινηματογράφου, για να γελάσει το χειλάκι σου στα δύσκολα βράδια της καραντίνας.
10 κλασικές κωμωδίες για να ξεφύγεις απ’ τη μιζέρια

Το γέλιο είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, και αυτές τις μέρες το έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Πού θα στραφούμε για να το βρούμε; Μα φυσικά στον κινηματογράφο, μιας και η 7η τέχνη θα έχει πάντα τον τρόπο να μας κάνει να περνάμε και να αισθανόμαστε καλά.

Dr. Strangelove or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb - SOS Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα (1964)



Πάντα επίκαιρη και πάντα αστεία, η αξεπέραστη μαύρη κωμωδία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ με την ερμηνεία - ντελίριο του Πίτερ Σέλερς θα σε διασκεδάσει, αλλά και θα σε προβληματίσει για το μέλλον αυτού του κόσμου.

Monty Python and the Holy Grail - Το Αδελφάτο των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης (1975)



Τη «Ζωή του Μπράιαν» λογικά θα την έχεις χιλιοματαδεί, οπότε πάρε αυτό κατά την ταπεινή μας γνώμη πολύ πιο αστείο, θεότρελο, κάφρικο και άναρχο φιλμ του κορυφαίου κωμικού θιάσου στην ιστορία του σινεμά.

The Blues Brothers – Οι Ατσίδες με τα Μπλε (1980)



Το απόλυτο κινηματογραφικό αντικαταθλιπτικό. Μια μουσική κωμωδία, μια παρωδία, μια παρέλαση θρύλων της τζαζ και του μπλουζ και ένα από τα πιο απολαυστικά δίδυμα που είδαμε ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Υπόκλιση σε Τζον Μπελούσι και Νταν Ακροϊντ!

The Party (1968)



Δεύτερος Πίτερ Σέλερς στη λίστα μας, αυτή τη φορά σε ρόλο Ινδού που κάνει μπάχαλο ένα πάρτι πλουσίων στα 60s με μέθυσους μπάτλερ, σαπουνόφουσκες και… ελέφαντες. Τεράστιος.

Young Frankenstein - Φρανκενστάιν Τζούνιορ (1974)



Μελ Μπρουκς (σκηνοθεσία) και Τζιν Γουάιλντερ (πρωταγωνιστής) στήνουν παρέα μια από τις πιο ξεκαρδιστικές και ευφυείς φάρσες βασισμένη στον μύθο του Φρανκενστάιν.

Ferris Buller's Day Off - Η Πιο τρελή Μέρα του Φέρις Μπιούλερ (1986)



Η μέρα που ο Φέρις Μπούλερ αποφάσισε να κάνει κοπάνα, κατάφερε να κερδίσει μια από τις πρώτες θέσεις στην ιστορία της αμερικάνικης κωμωδίας. Ο ορισμός της feelgood ταινίας.

Withnail & I - Ο Φίλος μου κι Εγώ (1987)



Εν μέρει αυτοβιογραφική, αθυρόστομη και ενίοτε πικρή, η ταινία του Μπρους Ρόμπινσον περιέχει μερικά από τα καλύτερα κομμάτια διαλόγων που έχουν γραφτεί και αλησμόνητους δεύτερους χαρακτήρες. Ιδανική για νύχτες με πολύ αλκοόλ.

In Bruges - Αποστολή στην Μπριζ (2008)



Το ντεμπούτο του Μάρτιν Μακντόνα που έκανε δημοφιλή την Μπριζ διαθέτει σουρεάλ και δηλητηριώδεις ατάκες, και είναι μια άκρως διασκεδαστική μαύρη κωμωδία που λειτουργεί και ως θρίλερ με μπόλικες ανατροπές.

Amici miei  - Εντιμότατοι Φίλοι Μου (1975)



Μια παρέα πέντε αμετανόητων πλακατζήδων που έχει περάσει τα 50, συνεχίζει με το ίδιο νεανικό πάθος να σκαρώνει φάρσες σε μια ιταλική ταινία – ορόσημο των ταινιών «αντροπαρέας» η οποία βγάζει αβίαστα γέλιο μέχρι δακρύων ακόμα και σήμερα.

La Cage Aux Folles - Το Κλουβί με τις Τρελές (1978)



Βασισμένη στο θεατρικό έργο του Ζαν Πουαρέ, μια ταινία σταθμός για το κουήρ σινεμά, η οποία κοπιαρίστηκε άπειρες φορές και μέχρι σήμερα δεν χάνει ίχνος από την αυθεντικότητα και την σουρεάλ κωμική πρωτοτυπία της.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v