Όσα δεν ξέρατε για τον Χάρι Πότερ

Ο Χάρι Πότερ κλείνει φέτος τα 18 του χρόνια και εμείς το γιορτάζουμε, συγκεντρώνοντας δέκα πράγματα που δεν ξέρατε για την πιο επιτυχημένη σειρά βιβλίων στην Ιστορία.
Όσα δεν ξέρατε για τον Χάρι Πότερ
Στις 29 Ιουνίου του 1997 έφτασε για πρώτη φορά στα ράφια των βρετανικών βιβλιοπωλείων ένα «παιδικό βιβλίο» που έμελλε να κάνει 450 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, να μεταφραστεί σε 73 γλώσσες και να γίνει η σειρά βιβλίων με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία του βιβλίου. Ιδού λίγα πράγματα που δεν ξέρατε για τον Χάρι Πότερ, ο οποίος γίνεται φέτος 18 χρονών –ναι, κι όμως.

Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος

Ο εκδότης του Bloomsbury, Nigel Newton, έδωσε το χειρόγραφο της J.K. Rowling στην οκτάχρονη κόρη του, η οποία το διάβασε σε ένα βράδυ και «έλαμπε από χαρά όταν κατέβηκε τις σκάλες για να του πει ότι το τελείωσε».

Ο αμερικανικός τίτλος του βιβλίου είναι Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, αντί για το βρετανικό (και το ελληνικό) Harry Potter and the Philosopher’s Stone, γιατί ο διευθυντής του αμερικανικού εκδοτικού οίκου θεώρησε ότι το «φιλόσοφος» δεν παραπέμπει σε μαγεία.

Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά

Ο εκδοτικός οίκος Bloomsbury επέμενε, από το δεύτερο βιβλίο, και μετά η Emma Matthewson, επιμελήτρια έκδοσης των βιβλίων, να έχει στο σπίτι της υπολογιστή χωρίς σύνδεση στο internet. Ο κίνδυνος υποκλοπής, μετά την τεράστια επιτυχία των βιβλίων, ήταν τεράστιος.

Οι περισσότεροι βιβλιοκριτικοί, από την άλλη, στέκονταν ακόμα αμήχανοι απέναντι στο εκδοτικό φαινόμενο. Ακόμα και οι New York Times είχαν φανερή δυσκολία να περιγράψουν το βιβλίο για τη στήλη τους με τα ευπώλητα: «Σκοτσέζος πιτσιρικάς, παραμελημένος από την οικογένειά του, βρίσκει την τύχη του παρακολουθώντας ένα σχολείο μαγείας».

Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν

Το σημείωμα της Rowling που συνόδευε το χειρόγραφο το οποίο έστειλε στην Emma Matthewson έλεγε: «Επιτέλους! Το έχω διαβάσει και ξαναδιαβάσει τόσες φορές που το σιχάθηκα».

Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς

Η συγγραφέας ήθελε αρχικά να ονομάσει το βιβλίο «ο Χάρι Πότερ και οι Θανατοφάγοι» (Harry Potter and the Death Eaters) ή «ο Χάρι Πότερ και οι Τρεις Πρωταθλητές» (Harry Potter and the Three Champions). Απορρίφθηκαν και τα δύο για ευνόητους λόγους –το πρώτο πολύ βαρύ για παιδικό βιβλίο, το δεύτερο πολύ βαρετό για Χάρι Πότερ.

Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα

Όταν η σειρά των βιβλίων έφτασε στο Τάγμα του Φοίνικα, η εμπορική επιτυχία είχε ήδη αγγίξει επίπεδα παγκόσμιας φρενίτιδας. Ο Nigel Newton, του εκδοτικού οίκου Bloomsbury θυμάται: «Ο τότε ατζέντης της Rowling μου τηλεφωνεί και λέει απλά ‘Νάιτζελ, ποτό στον Πελεκάνο απόψε;’. Ο Πελεκάνος ήταν το μπαρ όπου μου είχε παραδώσει το προηγούμενο χειρόγραφο. Εννοείται πως δεν θα αναφέραμε το όνομα Χάρι Πότερ στο τηλέφωνο. Μπαίνω, λοιπόν, στο μπαρ και τον βλέπω με μια τεράστια σακούλα σκουπιδιών στα πόδια του. Μου λέει απλά ‘ποτό;’ λέω ‘μπύρα’ και καθόμαστε στο μπαρ και πίνουμε τα ποτά μας, χωρίς να αναφέρουμε λέξη για το βιβλίο. Φεύγω, βάζω την σακούλα στο πορτ-μπαγκάζ και φτάνοντας στο σπίτι την κρύβω κάτω από το κρεβάτι –η γυναίκα μου και τα τρία μου παιδιά ήταν φανατικοί αναγνώστες, και δεν έπρεπε να μάθουν τίποτα, ο κίνδυνος διαρροής ήταν τεράστιος».

Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ

Προκειμένου να διασφαλίσουν την συνοχή των βιβλίων, και να κρατήσουν σε σειρά τους χαρακτήρες και τα ξόρκια, στον εκδοτικό οίκο είχαν φτιάξει ένα αρχείο για εσωτερική χρήση, το οποίο ήταν γνωστό ως Βίβλος Χάρι Πότερ.

Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου

Προκειμένου να κρατηθεί μυστικό το τελευταίο βιβλίο, το χειρόγραφο και οι αρχικές εκδόσεις για δοκιμαστική ανάγνωση κυκλοφόρησαν με πιασάρικους τίτλους όπως «οι Αγγειοπλάστες του Εδιμβούργου» και «Έργα και Ημέρες της Clara Rose Lovett – Ένα επικό χρονικό που καλύπτει πολλές γενιές».


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v