Το in2life στο μαγικό σύμπαν του Τόλκιν

Λίγες ώρες πριν ξεχυθούμε στις σκοτεινές αίθουσες για να απολαύσουμε επιτέλους το Χόμπιτ, βουτάμε στο φανταστικό σύμπαν του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, και θυμόμαστε ήρωες, γλώσσες, σκηνές και θρύλους από τη μυθολογία του. Καλά πάμε για το Shire;
Το in2life στο μαγικό σύμπαν του Τόλκιν
των Ηρώς Κουνάδη, Γιώργου Κόκουβα, Νικόλα Γεωργιακώδη

Πάνε εννιά χρόνια από τότε που η Επιστροφή του Βασιλιά, η τρίτη και τελευταία ταινία του κατά Peter Jackson Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, σάρωνε τα Όσκαρ –και γινόταν η πρώτη ταινία στην Ιστορία του κινηματογράφου που κέρδισε σε όλες τις κατηγορίες για τις οποίες προτάθηκε.

Πάνε, επίσης, εβδομήντα πέντε χρόνια από εκείνον τον Σεπτέμβριο του 1937, όταν στα ράφια των αγγλικών βιβλιοπωλείων έμπαιναν για πρώτη φορά τα αντίτυπα ενός βιβλίου με τον παράξενο τίτλο «Το Χόμπιτ, ή Εκεί και πίσω πάλι». Ο συγγραφέας του, καθηγητής αγγλοσαξονικής και αργότερα αγγλικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπέγραφε το δημιούργημά του με τα αρχικά J. R. R. Tolkien και εγκαθίδρυε, χωρίς ακόμα να το ξέρει, το υπο-είδος της επικής φαντασίας στη σύγχρονη λογοτεχνία του φανταστικού.

Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν περισσότερα από εξήντα χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία των βιβλίων του (λιγότερα αν ξεκινήσουμε να μετράμε από την πρώτη κυκλοφορία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, το 1954) για να συστηθεί ο κατά τους Times σπουδαιότερος Βρετανός συγγραφέας του 20ου αιώνα στο ευρύ κοινό.

Μισό αιώνα αργότερα, ένας άλλος παραμυθάς, ο Νεοζηλανδός Peter Jackson πετύχαινε το ακατόρθωτο: να στριμώξει 1.137 σελίδες διηγήσεων, ονομάτων, πολέμων, συμμαχιών, ηρώων και συμβολισμών σε 558 λεπτά, ήτοι 9,3 ώρες κινηματογραφικής μαγείας. Βγαίνοντας από την αίθουσα, άκουγες τις μισές παρέες να μιλούν για τα υπέροχα τοπία της Νέας Ζηλανδίας και τα μεγαλειώδη οπτικά εφέ, και τις άλλες μισές να αραδιάζουν παράξενα ονόματα, προσπαθώντας να ξεδιαλύνουν κόσμους, φυλές και… φιλίες.

Κάτι λιγότερο από μια δεκαετία αργότερα, ο σκηνοθέτης που ξεκίνησε από ταινίες splatter (!) και έφτασε να κάνει κινηματογραφικά θαύματα, μας κλείνει ξανά ραντεβού σήμερα το βράδυ, για να μας μεταφέρει πίσω στον μαγικό κόσμο του Βρετανού συγγραφέα, και να μας διηγηθεί την ιστορία από την αρχή –ή για την ακρίβεια από το σημείο όπου ο Μπίλμπο ξεκινά το ταξίδι που θα τον οδηγήσει, χωρίς να το ξέρει, ως το Δαχτυλίδι.

Με την ευκαιρία, και μετρώντας πάντα αντίστροφα τις ώρες, θυμόμαστε τις αγαπημένες μας σκηνές από την προηγούμενη επική τριλογία του Peter Jackson, τους χαρακτήρες που αγαπήσαμε αλλά κι αυτούς που λατρέψαμε να μισούμε, τους κόσμους που δημιούργησε και τις γλώσσες που συνέθεσε από το μηδέν εκείνος ο Βρετανός συγγραφέας που αφιέρωσε τόσες πολλές δεκαετίες στο έργο του –το οποίο δεν πρόλαβε να τελειώσει– ώστε σήμερα να μιλάμε για μια ολόκληρη μυθολογία, φτιαγμένη εξολοκλήρου από έναν άνθρωπο.

Όταν ο Γκάνταλφ έλεγε ότι «το μόνο που έχεις να αποφασίσεις είναι τι θα κάνεις με τον χρόνο που σου δόθηκε», τον Τόλκιν πρέπει να είχε στο μυαλό του. Ή μήπως ήταν το ανάποδο;


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v