7 ωραία βιβλία για όσους… δε διαβάζουν βιβλία

Ωραίες ιστορίες, γρήγορη πλοκή και… όσο λιγότερες βαρετές περιγραφές γίνεται. Επτά βιβλία που θα σας αρέσουν, ακόμα και αν δεν έχετε ξαναδιαβάσει βιβλίο ποτέ.
7 ωραία βιβλία για όσους… δε διαβάζουν βιβλία
της Ηρώς Κουνάδη

Όταν κυκλοφόρησε ο Κώδικας Ντα Βίντσι, το απόλυτο best seller της προηγούμενης δεκαετίας, οι αφίσες του ήταν παντού, ακόμα και στις στάσεις των λεωφορείων. Διορθώστε μας αν κάνουμε λάθος, αλλά δεν έχουμε ξαναδεί τόσες αφίσες που να διαφημίζουν βιβλία σε στάσεις λεωφορείων. Τι και αν το κακολογούσαν οι κριτικοί, τι και αν έσπευδε να το χαρακτηρίσει «σκουπίδι» κάθε λάτρης της υψηλής λογοτεχνίας που σεβόταν τον εαυτό του; Το βιβλίο του Νταν Μπράουν συνέχιζε να σπάει το ένα ρεκόρ πωλήσεων μετά το άλλο. Κι έκανε κάτι καλό: Έβαλε ανθρώπους που δεν διάβαζαν βιβλία στη διαδικασία να διαβάσουν. Και να τους αρέσει. Και να συνεχίσουν. Με άλλα, ίσως εξίσου ή ίσως και λιγότερο «εύπεπτα» βιβλία.

Γιατί, σίγουρα, ανυπέρβλητος ο James Joyce που διηγείται εικοσιτέσσερις ώρες σε εξακόσιες τόσες σελίδες, και τρισμέγιστος ο Τόλκιν που εφηύρε σύμπαντα ολόκληρα, κομπλέ με τις γλώσσες τους και τα δαιδαλώδη γενεαλογικά τους δέντρα εκ του μηδενός, αλλά δεν είναι εύκολο να τους ξεκινήσεις –και να τους εκτιμήσεις– στα 30 σου, αν δεν έχεις πρώτα ξεκινήσει από κάπου αλλού. Από κάτι, ας πούμε, με περισσότερη δράση και λιγότερα επίθετα, με μεγαλύτερη έμφαση στην εξέλιξη της ιστορίας του απ’ ό,τι στον τρόπο περιγραφής μιας ρωγμής στην ξύλινη καρέκλα.

Επτά τέτοια παραδείγματα συγκεντρώνουμε παρακάτω, και βάζουμε στοίχημα με όσους εξ υμών δεν διαβάζετε βιβλία, ότι αυτά θα τα απολαύσετε.

Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί σε ένα κρουασάν
του Πάμπλο Τουσέτ
Εκδόσεις Opera
350 σελίδες, τιμή: 17,25€

Ο χοντρός σαν αρκούδα Πάμπλο «Μπαλού» Μιράγιες, αδιόρθωτος τριαντάρης, λάτρης των κρουασάν βουτύρου, χασομέρης, πλακατζής, θαμώνας των χαμαιτυπείων και μαύρο πρόβατο της πλουσιότατης μεγαλοαστικής οικογένειάς του, ασχολείται με τη φιλοσοφία στο Internet, ώσπου, μυστηριωδώς και αναπάντεχα, εξαφανίζεται ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο «The First», πρόεδρος της εταιρείας Μιράγιες & Μιράγιες, που εξασφαλίζει στον Πάμπλο τα προς το πίνειν. Απόδραση με την ερωμένη του; Εκδίκηση κάποιου εξαπατημένου; Απαγωγή; Ο Πάμπλο-Μπαλού ξεκινά μια πολιτικώς μη ορθή αναζήτηση στα έγκατα της Βαρκελώνης, οπλισμένος με μεγάλες ποσότητες κυνικού χιούμορ.

Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος
της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Εκδόσεις Ψυχογιός
360 σελίδες, τιμή: 13,95€

Μπορεί να έχετε δει τις ταινίες (δεν πειράζει), μπορεί να το θεωρείτε παιδικό βιβλίο (δεν είναι –θα το καταλάβετε ειδικά αν «κολλήσετε» και φτάσετε στο τρίτο, όπου η ιστορία αρχίζει να «παρασκοτεινιάζει»). Για την περίπτωση που ζείτε κάτω από μια πέτρα την τελευταία δεκαετία, να θυμίσουμε την ιστορία: Ο Χάρι Πότερ είναι ένα αξιαγάπητο μικρό αγόρι που έχει χάσει τους γονείς του και αναγκάζεται να μείνει με το θείο, τη θεία του και τον κακομαθημένο ξάδελφό του. Καθώς τα χρόνια περνούν και ο Χάρι συνεχίζει να υποφέρει κοντά στους συγγενείς του, λαμβάνει μια επιστολή, με την οποία τον καλούν να παρουσιαστεί στη Σχολή Μαγείας Χόγκουαρτς, μια σχολή αλλιώτικη από τις άλλες, σ’ έναν κόσμο αλλιώτικο. Έτσι, αρχίζουν οι περιπέτειες του μικρού Χάρι: Μαθήματα ασυνήθιστα, διασκεδαστικά παιχνίδια, πολύτιμες σχέσεις φιλίας και αλληλοϋποστήριξης, καθώς ο Χάρι προσπαθεί να προστατέψει τον κόσμο από τον κίνδυνο που τον απειλεί.

Ο τελευταίος χίπης
του Ξαβιέρ Μορέτ
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
327 σελίδες, τιμή: 14,91€
Τι να πρωτοσκεφτεί ο Μαξ Ριέρα –συγγραφέας χωρίς κοινό, νοσταλγικός ήρωας της μποέμικης ζωής και των ένδοξων ημερών της Βαρκελώνης στη δεκαετία του '70– όταν ένας λησμονημένος συμμαθητής του –μεγαλοκαρχαρίας σήμερα, δικτυωμένος στα ΜΜΕ– αναδύεται απρόσμενα από το παρελθόν; Αυτός τού παραγγέλνει το σενάριο μιας αστυνομικής τηλεοπτικής σειράς, που οφείλει βέβαια να ακολουθήσει τη δοκιμασμένη συνταγή: Καλοί και κακοί, σεξ και ναρκωτικά, καταδιώξεις, δολοφονίες και οπωσδήποτε μια αιμομιξία. Όμως, προτού καλά-καλά προλάβει ο Μαξ να σαγηνευτεί από τον λαμπερό κόσμο της τηλεόρασης και να απελπιστεί από τη ρηχότητα και τη διαφθορά του, ένας καταιγισμός γεγονότων τον εμπλέκει σε μια υπόθεση αντάξια των σίριαλ που παρακολουθεί με πάθος η μητέρα του.

Σ' αυτό το νουάρ μυθιστόρημα με το καυστικό χιούμορ, ο Μορέτ παρουσιάζει την άλλη όψη της αστραφτερής Βαρκελώνης μετά τους Ολυμπιακούς –τη σύγχρονη "διαπλοκή", την κατάχρηση εξουσίας και το παραλήρημα των γιάπηδων– μέσα από τα μάτια ενός ευγενούς, παροπλισμένου "χίπη".

Inferno
του Νταν Μπράουν
Εκδόσεις Ψυχογιός
672 σελίδες, τιμή: 16,92€

Μην σας τρομάζουν οι πολλές σελίδες: Τα βιβλία του Νταν Μπράουν είναι γραμμένα «κινηματογραφικά», με τη δράση να εξελίσσεται σχεδόν σε κάθε γραμμή, πράγμα που σημαίνει ότι οι σελίδες του διαβάζονται «νεράκι», καθώς ανυπομονείς να μάθεις τι γίνεται παρακάτω. Η ιστορία έχει ως εξής: Ο διάσημος (από τον Κώδικα Ντα Βίντσι) καθηγητής αρχαιολογίας Ρόμπερτ Λάνγκτον ξυπνά σε ένα θάλαμο νοσοκομείου, μη μπορώντας να θυμηθεί πώς ακριβώς κατέληξε εκεί. Ούτε μπορεί να καταλάβει πώς βρέθηκε στο σακάκι του ένα μυστηριώδες, μακάβριο αντικείμενο. Έπειτα από μια επίθεση εναντίον του, ο Λάνγκτον και η νεαρή γιατρός Σιένα Μπρουκς μπλέκουν σε μια ανελέητη καταδίωξη στους δρόμους της Φλωρεντίας. Ο Λάνγκτον όμως γνωρίζει τα κρυφά περάσματα και τα αρχαία μυστικά της πόλης και αυτή είναι η μόνη ελπίδα να ξεφύγουν από τους άγνωστους διώκτες τους.

Οι γιοι της αράχνης
του Neil Gaiman
Εκδόσεις Οξύ
254 σελίδες, τιμή: 12,90€

«O Θεός είναι νεκρός. Να σας συστήσουμε τους γιους του». Ο Χοντρο-Τσάρλι Νάνσι είναι ένας απολύτως συνηθισμένος άνθρωπος. Έτσι νομίζει τουλάχιστον. Γιατί σύντομα όλα τα δεδομένα στη ζωή του θα ανατραπούν με τον πιο δραματικό τρόπο. Και ο Χοντρο-Τσάρλι Νάνσι θα βρεθεί να νοσταλγεί τις μέρες που ήταν ένας απολύτως συνηθισμένος άνθρωπος.

«Μη γελάς –δεν είναι αστείο» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. «Εσύ τι θα 'κανες αν εμφανιζόταν ξαφνικά στη ζωή σου ο αδελφός που δεν ήξερες καν ότι είχες και σου έκλεβε τη μνηστή σου και το σπίτι σου; Τι θα 'κανες αν σε καταζητούσε η αστυνομία για ένα έγκλημα που δεν διέπραξες; Τι θα 'κανες αν μάθαινες ότι ο μακαρίτης ο πατέρας σου ήταν ο κατεργάρης θεός Ανάνσι, ο θεός-αράχνη; Κι ότι οι υπόλοιποι θεοί σε κυνηγούν για να πάρουν εκδίκηση για τις κακόγουστες φάρσες που τους είχε σκαρώσει;». Η τέλεια εισαγωγή στη λογοτεχνία του φανταστικού… ακόμη και αν είναι το πρώτο βιβλίο που θα διαβάσετε στη ζωή σας. Περισσότερα για τους Γιους της Αράχνης έχουμε εδώ.

Ο Πέμπτος Μάρτυρας
του Μάικλ Κόνελι
Εκδόσεις Bell
480 σελίδες, τιμή: 8,70€

Ο δικηγόρος Μίκι Χόλερ περνάει δύσκολους καιρούς. Όχι, βέβαια, γιατί μειώθηκε η εγκληματικότητα στο Λος Αντζελες, αλλά γιατί έχουν λιγοστέψει πολύ εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν για τις υπηρεσίες ενός συνηγόρου υπεράσπισης. Έτσι ο Μίκι έχει αναγκαστεί να στραφεί στις υποθέσεις κατασχέσεων. Και ενώ κοντεύει να πιστέψει ότι έχει πια αφήσει πίσω του τα ποινικά δικαστήρια, μία από τις καινούριες πελάτισσές του συλλαμβάνεται για το φόνο του τραπεζίτη που εκείνη κατηγορούσε ότι προσπαθεί να της πάρει το σπίτι της. Ο Μίκι βρίσκεται ξανά στο στοιχείο του –στο επίκεντρο μιας υπόθεσης που γίνεται πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Αμέσως εξαπολύει όλη την ομάδα των συνεργατών του με σκοπό να απαλλάξει τη Λίζα Τράμελ, παρ' όλο που εναντίον της υπάρχουν άπειρα επιβαρυντικά στοιχεία, μια εισαγγελέας που διψάει για αίμα, και ακόμα και ο ίδιος υποψιάζεται πως είναι ένοχη. Οι έρευνές του αποκαλύπτουν σύντομα ότι ο δολοφονημένος τραπεζίτης ήταν μπλεγμένος σε κάποιες βρόμικες συναλλαγές που αφορούσαν μια υπόθεση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Όταν δύο επαγγελματίες μπράβοι στέλνουν τον Μίκι στο νοσοκομείο, καταλαβαίνει ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Και παρά τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει, βάζει τα δυνατά του για να οργανώσει την καλύτερη υπερασπιστική τακτική της καριέρας του σε μια δίκη με τόσες ανατροπές όσοι είναι και οι ένορκοι.

Της νεκρής πριγκίπισσας
της Κενιζέ Μουράτ
Εκδόσεις Ωκεανίδα
611 σελίδες, τιμή: 17,24€

Θα μπορούσε να είναι παραμύθι, αλλά είναι μια αληθινή ιστορία, που αρχίζει το 1918 στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η ιστορία του τέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως θα το διηγούνταν εκείνοι που το έζησαν μέσα από το παλάτι. Και είναι επίσης η ιστορία του Λίβανου, μέσα από τη ζωή των μεγάλων οικογενειών της Βηρυτού, και της φεουδαρχική Ινδία, με τα μάτια των αγροτών της και των πριγκίπων της. Απλά γραμμένο και εστιασμένο στις ιστορίες του, το βιβλίο της Κενιζέ Μουράτ έχει άρωμα Ανατολής, υφή παραμυθιού και διαβάζεται εύκολα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v