Ανταλλαγές βιβλίων στο κέντρο της Αθήνας

Τέσσερις ανταλλακτικές βιβλιοθήκες γεμίζουν με τα παλιά μας βιβλία τα ντιζαϊνάτα ράφια τους, και μας προμηθεύουν με νέα, ωραία και δωρεάν αναγνώσματα.
Ανταλλαγές βιβλίων στο κέντρο της Αθήνας
της Ηρώς Κουνάδη

Ρίξτε μια ματιά στα ράφια της βιβλιοθήκης σας: Πόσα από τα βιβλία που έχετε ήδη διαβάσει σκονίζονται εκεί επί χρόνια, χωρίς να τα ξεφυλλίζει πια κανείς; Δεν θα ήταν καλή ιδέα να τους επιτρέπατε μια… δεύτερη ζωή, στα χέρια ενός άλλου αναγνώστη που θα τα αγαπήσει το ίδιο, ίσως και περισσότερο; Και δεν θα ήταν ακόμα καλύτερη ιδέα αν, για την καλή σας αυτή πράξη, παίρνατε σε αντάλλαγμα ένα βιβλίο που πάντα θέλατε να διαβάσετε, και μάλιστα δωρεάν;

Αυτά σκέφτηκαν οι δημιουργοί της Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης (γνωστής στους… ιντερνετικούς κύκλους και ως Vivliothiki.org) οι αρχιτέκτονες Ειρήνη Αιμιλία Ιωαννίδου και Ελευθέριος Αμπατζής. Ξεκίνησαν, λοιπόν, πριν από λίγους μήνες να εγκαθιστούν τις ντιζαϊνάτες κατασκευές τους σε διάφορα σημεία της πόλης. Η αρχή έγινε στα σκαλιά της Στέγης, στη λεωφόρο Συγγρού. Ακολούθησε η ανταλλακτική βιβλιοθήκη της Κηφισιάς, και μετά εμφανίστηκε η τρίτη βιβλιοθήκη του δικτύου, η οποία περιοδεύει σε χώρους τόσο ετερόκλητους όσο είναι η Βαρβάκειος Αγορά, το Remap 4 του Μεταξουργείου, και η Biennale της Αθήνας.



Από το προηγούμενο Σάββατο, οι ανταλλακτικές βιβλιοθήκες της Αθήνας είναι πλέον τέσσερις, καθώς η πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι έχει πλέον την δική της –και την ομορφότερη, αν μας επιτραπεί ο υποκειμενισμός– βιβλιοθήκη, που περιμένει τους Αθηναίους να τη γεμίσουν, και να την αδειάσουν, και μετά να την ξαναγεμίσουν και πάει λέγοντας, με τα αγαπημένα τους βιβλία.

Πώς λειτουργεί;

Απλούστατα: Εκτυπώνετe το χαρακτηριστικό αυτοκόλλητο που γράφει «Αντάλλαξέ Το» (θα το βρείτε στο επίσημο site αλλά και στη σελίδα της Vivliothiki στο Facebook) και το κολλάτε σε εμφανές σημείο του βιβλίου που θέλετε να ανταλλάξετε, το οποίο και αφήνετε σε ένα από τα ράφια της βιβλιοθήκης. Σε αντάλλαγμα, μπορείτε να πάρετε όποιο βιβλίο θέλετε από εκεί. Δεν υπάρχουν περιορισμοί και κανόνες σχετικά με το πόσα βιβλία μπορείτε να αφήσετε και να πάρετε –μπορείτε να αφήσετε ένα βιβλίο χωρίς να πάρετε κάποιο άλλο, ή και το αντίθετο, αν σας το… επιτρέπει η συνείδησή σας. Και φυσικά, δεν απαιτείται κανενός είδους εγγραφή ή πληρωμή για να χρησιμοποιήσετε την Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη.



Ωραία ιδέα. Μπορούμε να βάλουμε μια ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο σχολείο/ γραφείο/ έξω από το σπίτι μου;

Όπως λένε οι δημιουργοί του Vivliothiki.org, το μόνο που απαιτείται για να «γεννηθεί» μία ακόμα ανταλλακτική βιβλιοθήκη, είναι να βρεθεί κάποιος να καλύψει το κόστος κατασκευής της. Από τη στιγμή που γίνει αυτό, η ανταλλακτική βιβλιοθήκη μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε. «Για να γίνει η ιδέα της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης του Κολωνακίου πράξη μεσολάβησαν πολλοί» αναφέρει σχετικά το Γραφείο Τύπου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. «Το δίκτυο Συν Αθηνά έδωσε το βήμα, ο κατασκευαστής Σκριμιζέας ΑΒΕΕ χορήγησε δωρεάν υλικά και υπηρεσίες, μία τυχαία γνωριμία με τον καλλιτέχνη Αντώνη Ντόνεφ (της γκαλερί The Breeder) στη βιβλιοθήκη της Κηφισιάς οδήγησε στην παραχώρηση του έργου τέχνης που με ψηφιακή εκτύπωση επένδυσε τις όψεις της».



Πού θα βρω ανταλλακτικές βιβλιοθήκες;

Τυπώστε τις ετικέτες σας και… ραντεβού στα ακόλουθα σημεία:

- Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Συγγρού 107-109
- Κασσαβέτη και Λεβίδου, Κηφισιά (απέναντι από τον Βάρσο)
- Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v