«Οι γιοι της αράχνης»: Ο μεγάλος παραμυθάς ξαναχτυπά

Ευφυής ιδέα, απλή πλοκή, εξαιρετικοί διάλογοι, υψηλής ποιότητας χιούμορ, αστείρευτη μυθοπλασία συνθέτουν ένα εκπληκτικό παραμύθι, μια πρώτης τάξεως (επανα)γνωριμία με τον παραμυθά του "Πολέμου των θεών".
Έχει πιστούς, φανατικούς οπαδούς και είναι πραγματικά πολλοί αυτοί που περιμένουν πότε θα βγάλει ξανά βιβλίο ή πότε θα εκδοθεί κάποιο κόμικ σε σενάριό του. Λογικότατο καθ΄ όλα γιατί ο Neil Gaiman είναι ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους παραμυθάδες, με μερικές από τις πλέον συναρπαστικές και ευφάνταστες ιστορίες στο «παλμαρέ» του . Τώρα μας ξανασυστήνεται στα ελληνικά με το βιβλίο του «Οι γιοι της αράχνης».

Ο Τσάρλι Νάνσι είναι ένας απλός άνθρωπος, με μια απλή δουλειά, μια απλή σχέση, με όλα… απλά τέλος πάντων. Μόνη του ιδιαιτερότητα, η σχέση του με τον πατέρα του που, όντας αδιόρθωτος φαρσέρ, τον εξέθετε διαρκώς στην παιδική του ηλικία και του δημιούργησε ένα κάποιο απωθημένο. Όμως, ο θάνατος του πατέρα του γίνεται αφορμή για να μάθει καλύτερα ποιος είναι: ο Τσάρλι Νάνσι είναι γιος θεού, μόνο που τις θεϊκές δυνάμεις τις έχει κληρονομήσει όλες ο δίδυμος αδελφός του, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσε. Κι όταν επιτέλους τον γνωρίζει, η ζωή του αλλάζει τελείως.

Ο αδελφός του τον υποκαθιστά σε όλα: του κλέβει την αγαπημένη, τον εκθέτει στη δουλειά του, τον βασανίζει επί της ουσίας διαρκώς. Απελπισμένος ζητά τη βοήθεια άλλων θεϊκών δυνάμεων, για να τον διώξει απ’ τη ζωή του. Μόνο που κάποιοι έχουν σκληρά απωθημένα με τον πατέρα και γυρεύουν να ξεσπάσουν στον γιο (γιους). Και αρχίζει το ανελέητο κυνηγητό…

Να το πούμε απλά: καταπληκτικό παραμύθι. Ευφυής ιδέα, απλή πλοκή, εξαιρετικοί διάλογοι, υψηλής ποιότητας χιούμορ, αστείρευτη μυθοπλασία. Να σημειώσουμε κάτι σημαντικό ακόμα: όταν λέμε θεοί, στον κόσμο του Gaiman δεν εννοούμε κάτι σαν τα παντοδύναμα ουράνια πλάσματα της Παλαιάς Διαθήκης ή του Κορανίου, αλλά κάτι που μοιάζει περισσότερο με τους αρχαιοελληνικούς θεούς ή τους θεούς των ανιμιστών: κάτι σαν άνθρωποι (γεννιούνται, ζουν, πεθαίνουν), αλλά με κάποιες «έξτρα» υπερφυσικές ιδιότητες.

Όσοι έχουν διαβάσει ήδη τον «Πόλεμο των θεών» ή τις ιστορίες του «Sandman», το ξέρουν αυτό το σύμπαν και το αγαπούν. Όσοι δεν έχουν ξανασυναντήσει τον κύριο Gaiman, έχουν μια καλή ευκαιρία με το «Οι γιοι της αράχνης». Νομίζουμε ότι θα το ευχαριστηθούν πολύ…

Χρήστος Ζαρίφης

(Neil Gaiman, «Οι γιοι της αράχνης», εκδόσεις Οξύ, σελίδες 255, τιμή 16,90 ευρώ)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v