Easywriter.gr: To βιβλιοπωλείο των συγγραφέων

Γράψατε ένα μικρό αριστούργημα; Ωραία. Τώρα μπορείτε να το πουλήσετε σε μορφή ebook, μέσα από την πρώτη ελληνική πλατφόρμα αυτοέκδοσης.
Easywriter.gr: To βιβλιοπωλείο των συγγραφέων
της Ηρώς Κουνάδη

Πριν από δύο χρόνια, ένας εκδότης και μία εκκολαπτόμενη συγγραφέας εξηγούσαν στο in2life πώς μπορεί ένας επίδοξος συγγραφέας να εκδώσει το βιβλίο του στην Ελλάδα της κρίσης, και πόσο δύσκολο είναι να βγάλει λεφτά από αυτό. Οι συνθήκες δε βελτιώθηκαν πολύ από τότε –τουναντίον. Αυτό οδήγησε τρεις φίλους, τον Νίκο Κιάκη, τον Χρήστο Παπαδόπουλο και τον Πάνο Χουντάλα να δημιουργήσουν το Easywriter.gr, την πρώτη ελληνική πλατφόρμα αυτοέκδοσης βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή, για (επίδοξους και μη) συγγραφείς.

Τι είναι η αυτοέκδοση;

Ας πούμε ότι έχετε γεννηθεί με το χάρισμα του συγγραφέα, έχετε αφιερώσει χρόνο και όρεξη στο ωραίο σας διήγημα/ μυθιστόρημα/ δοκίμιο, και τώρα το βλέπετε να σας κοιτάζει παραπονεμένο από την οθόνη του υπολογιστή σας. Οι επιλογές που έχετε είναι είτε να το στείλετε σε εκδοτικούς οίκους και να περιμένετε για το θαύμα, είτε να επωμιστείτε τα έξοδα εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας του για να «αυτοεκδοθείτε», ή να το ανεβάσετε εντελώς δωρεάν με λίγα κλικ στο Easywriter.gr και να το διαθέσετε σε ηλεκτρονική μορφή, στην τιμή που θα ορίσετε εσείς –ή και δωρεάν, εάν προτιμάτε.

«Η ιδέα μας προέκυψε από το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλοί συγγραφείς που θέλουν να βγάλουν τη δουλειά τους προς τα έξω, και δυσκολεύονται λόγω των οικονομικών συνθηκών», λέει ο κ. Κιάκης, συνιδρυτής του site. «Το βλέπουμε κι εμείς από φίλους και συγγενείς που γράφουν, ότι στην Ελλάδα του 2013 οι συγγραφείς είναι καταδικασμένοι. Πολύ δύσκολα το κάνεις βιοποριστικά αυτό το επάγγελμα».



Πώς λειτουργεί το Easywriter.gr;

Το Easywriter.gr, λοιπόν, είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία ο καθένας μπορεί να ανεβάσει το βιβλίο του σε ηλεκτρονική μορφή (pdf, για παράδειγμα, ή ακόμα και απλό αρχείο word) και είτε να το πουλήσει στην τιμή που θα επιλέξει είτε να το διαθέσει δωρεάν –σε ηλεκτρονική, πάντα μορφή. «Εμείς αναλαμβάνουμε να παρέχουμε έναν ψηφιακό χώρο ελεύθερης διακίνησης έργων και ιδεών, χωρίς δεσμεύσεις για τον δημιουργό και μάλιστα εντελώς δωρεάν. Ένα σημείο συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών, που έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να επωφεληθούν τόσο πνευματικά όσο και, δυνάμει, οικονομικά», εξηγεί ο κ. Κιάκης.

Αν επιλέξετε την εναλλακτική της πώλησης, το site κρατά ένα ποσοστό της τάξης του 20%, και όλα τα υπόλοιπα έσοδα (αφού αφαιρεθεί βέβαια το ΦΠΑ και τα έξοδα συναλλαγής, ήτοι 3,4% της τιμής πώλησής σας) πηγαίνουν απευθείας στον λογαριασμό σας. «Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι ο κάθε συγγραφέας, πέρα από το ότι κερδίζει πολύ καλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι στην περίπτωση του ‘παραδοσιακού’ βιβλίου, ορίζει ο ίδιος την τιμή στην οποία θα πωλείται το βιβλίο του» λέει ο κ. Κιάκης.



«Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια πολύ απλή πλατφόρμα για τους Έλληνες συγγραφείς, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο κοινό και να μπορέσουν να πουλήσουν το βιβλίο τους χωρίς περιττά κόστη» συνεχίζει. «Στο εξωτερικό η ιδέα είναι ήδη πολύ δημοφιλής: Ένα από τα πιο δημοφιλή site είναι το Lulu.com, που έχει κάνει πολύ μεγάλη επιτυχία. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε μέχρι τώρα κάτι αντίστοιχο. Υπάρχουν περί τα δέκα ελληνικά sites για αυτό-έκδοση σε έντυπη μορφή, αλλά το Easywriter.gr είναι το πρώτο που αφορά αποκλειστικά ebooks».

Πέρα από το να ανεβάσετε απλώς το βιβλίο σας, το Easywriter.gr προσφέρει και έξτρα υπηρεσίες, όπως προωθητικές ενέργειες, δημιουργία εξωφύλλου, επιμέλεια κειμένου και σελιδοποίηση. Λεπτομέρειες για τις υπηρεσίες αυτές θα βρείτε εδώ.

Με ενδιαφέρει και σαν αναγνώστη;

Σαφώς! Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Easywriter.gr λειτουργεί αμφίδρομα: Οι συγγραφείς ανεβάζουν τα βιβλία τους, κι εμείς βρίσκουμε ολόφρεσκα ενδιαφέροντα αναγνώσματα σε εξαιρετικές τιμές, ή και εντελώς δωρεάν. Η λίστα με τα διαθέσιμα βιβλία –κυρίως μυθιστορήματα, αλλά και δοκίμια, και διηγήματα, και άλλα πολλά, χωρισμένα σε κατηγορίες– ανανεώνεται συνεχώς, ενώ αν δεν θέλετε να τσεκάρετε διαρκώς το site για νέες προσθήκες, μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα του Easywriter.gr στο Facebook, για να ενημερώνεστε για κάθε νέο τίτλο τη στιγμή που ανεβαίνει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v