Δέκα βιβλία στην άμμο

Περιπέτεια, μυστήριο, αίσθημα και πάθος, αλλά και ιστορικές αναδρομές στα μονοπάτια της μνήμης... απ'όλα περιέχει η λίστα των βιβλίων που προτείνει το In2life για να μας κρατούν συντροφιά τα ζεστά μεσημέρια στην παραλία.
Δέκα βιβλία στην άμμο
Ο καιρός των αδειών είναι εδώ, ο ελεύθερος χρόνος αυξάνεται, άρα οι -περισσότερο ή λιγότερο- πιστοί των βιβλίων σπεύδουν να εκδράμουν και στα βιβλιοπωλεία. Και, παρότι η κρίση έχει περιορίσει σημαντικά τις νέες εκδόσεις, δεν σημαίνει ότι λείπουν οι καινούργιες «φρέσκιες» προτάσεις που θα μας συνοδεύσουν στις διακοπές μας ή στα ήσυχα καλοκαιρινά απογεύματα στο μπαλκόνι. Το in2life προτείνει δέκα βιβλία για το καλοκαίρι περισσότερο ως αφορμή για να επισκεφθείτε ταχύτερα ένα βιβλιοπωλείο για τη δική σας «βουτιά» σε πάγκους και ράφια.

Στη λογοτεχνία, αρκετά είναι τα νέα βιβλία που εμπνέονται από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Πρώτη επιλογή το «Απόψε δεν έχουμε φίλους» της Σοφίας Νικολαΐδου (εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 280, τιμή 19 ευρώ). Μια ανατομική ματιά στη σύγχρονη Ελλάδα, όπως διαμορφώθηκε στη δεκαετία του 1980 και όπως μεταλλάχτηκε (ή ανατράπηκε) μετά τα γεγονότα τον Δεκέμβριο του 2008. Απλοί άνθρωποι, συνηθισμένοι πρωταγωνιστές για να καταδειχθεί, όπως έχει πει η ίδια η συγγραφέας «μια παθογένεια, δεν ξέρω πώς αλλιώς να τη χαρακτηρίσω, η οποία περνάει από τη μια γενιά στην άλλη, αλλά και κληροδοτείται με έναν τρόπο σαν προπατορικό αμάρτημα, παρ' όλο που με έναν τρόπο μετασχηματίζεται».

Ο Δημήτρης Νόλλας με το βιβλίο «Ο καιρός του καθενός» (εκδόσεις Καστανιώτη, σελ. 105, τιμή 10 ευρώ) κάνει σαφείς αναφορές σε σύγχρονα γεγονότα για μια συγγραφική εξερεύνηση της εγχώριας τρομοκρατίας. Μια παρέα ανθρώπων του σήμερα, που μάχονται για ό,τι θεωρούν ιδανικό και ιδεώδες, με τις ρίζες των αγώνων τους να φτάνουν 50 και 60 χρόνια πίσω, με την οπτική ενός τρίτου που προσπαθεί να κατανοήσει.

Σειρά με τον Ντον Ντε Λίλο και το «Άνθρωπος σε πτώση» (εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας, σελ. 313, τιμή 19 ευρώ). Όλοι λίγο πολύ θυμόμαστε τη φωτογραφία του ανθρώπου που πηδά από τους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης λίγο πριν καταρρεύσουν. Από εκεί εμπνέεται ο συγγραφέας για να επιχειρήσει να μαζέψει συντρίμμια, όχι κτιρίων, αλλά ανθρώπων που βλέπουν τα εξωτερικά γεγονότα να τους ξεπερνούν και να τους συντρίβουν, και να τους οδηγούν σε επιλογές που ξεπερνούν την απελπισία. Οι ζωές, ο χώρος, η καταστροφή συμπυκνώνονται και όλα αποκτούν μια νέα διάσταση και προοπτική.

Για το τέλος, μια γεύση κλασικού. «Αλεξανδρινό κουαρτέτο» (εκδόσεις Μεταίχμιο, τιμή 32,30 ευρώ), το βιβλίο που καθιέρωσε τον Λόρενς Ντάρελ ως κλασικό. Το βιβλίο έχει περιγραφεί ως ένας ύμνος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (η δράση εκτυλίσσεται εκεί λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), αλλά –κυρίως- ως ύψιστος φόρος τιμής, ελεγεία και μελέτη για τον έρωτα σε όλες τους τις εκφάνσεις και όλες του τις αποχρώσεις…

Για πολλούς το καλοκαίρι είναι η κατ’ εξοχήν εποχή για αστυνομική λογοτεχνία. Υπερβολικό, καθώς είναι πολλοί οι συγγραφείς που έχουν αναδείξει τα αστυνομικά – κατασκοπευτικά κ.λπ. σε είδος ύψιστης συγγραφικής τέχνης. Τα έργα των κυρίων που ακολουθούν το έχουν επιβεβαιώσει με τον καλύτερο τρόπο: Ο Αντρέα Καμιλέρι με τα «Ίχνη στην άμμο» (εκδόσεις Πατάκη, σελ. 304, τιμή 10,90 ευρώ) και ο Τζον Λε Καρέ με το «Ένας τέλειος κατάσκοπος» - φωτο (εκδόσεις Bell, σελ. 638, τιμή 18 ευρώ) το δείχνουν για ακόμα μία φορά. Ο πρώτος με μια ακόμα περιπέτεια του πολυσύνθετου αστυνόμου Μονταλμπάνο, που βρίσκεται ακόμα μια φορά στον «αγαπημένο» του σκοτεινό κόσμο, ο δεύτερος με την ιστορία του Μάγκνους Πιμ, ενός κατασκόπου που εξαφανίζεται, και δίνει στον συγγραφέα να σκιαγραφήσει (απαράμιλλα πάντα) τον αμφίσημο και ζοφερό κόσμο της κατασκοπίας.

Στροφή στην επιστήμη με δύο ξεχωριστά έργα. Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ με το εξαιρετικό «Γιατί το Βυζάντιο» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, σελ. 287, τιμή 20,60 ευρώ) δίνει μια εκπληκτικά σύντομη και ακριβέστατη θεώρηση της βυζαντινής ιστορίας. Αφήγηση και δομή εκτός των «τυπικών» ιστορικών, σε ένα βιβλίο που αποτελεί ίσως τον καλύτερο οδηγό για τη βυζαντινή ιστορία, μακριά από τους νεοελληνικούς παραμορφωτικούς καθρέφτες.

Ο Ρίτσαρντ Ράνγκεμ συνέγραψε το «Παίρνοντας φωτιά – Πώς η μαγειρική μας έκανε ανθρώπους» (εκδόσεις Αβγό, σελ. 280, τιμή 17 ευρώ) παρουσιάζει μια ιδιαίτερη πτυχή της εξέλιξης του ανθρώπου. Πέρα από την (προκλητική ίσως) πεποίθησή του («η μαγειρική μας έκανε ανθρώπους» - ο αντίλογος ανήκει στους επιστήμονες), ο συγγραφέας παρουσιάζει την πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης από μια απολύτως ενδιαφέρουσα οπτική γωνία, η οποία ενίοτε είναι αποκαλυπτική για το πλήθος των στοιχείων που επηρέασαν και διαμόρφωσαν το είδος μας.

Τέλος, για τους… τελείως καλοκαιρινούς τύπους, οι οποίοι παραμένουν (παντού και πάντα) κολλημένοι με την μπάλα, δύο ποδοσφαιρικά βιβλία: Αλέξης Σταμάτης και «Θρυλικές ιστορίες» (εκδόσεις Καστανιώτη, σελ. 169, τιμή 10 ευρώ) και Χριστόφορος Κάσδαγλης και «Το γαμώτο ενός Παναθηναϊκού» (εκδόσεις Καστανιώτη, σελ. 250, τιμή 15 ευρώ) εγγυώνται στους αναγνώστες τους mood θερινών μεταγραφικών θριάμβων και ονείρων Champions League, από μια άλλη οπτική γωνία: ο πρώτος με βουτιά στην ιστορία του Ολυμπιακού, ο δεύτερος με πιο πεζή… τσαντίλα. Αν μη τι άλλο, αμφότεροι κρατούν την ποδοσφαιρική αδρεναλίνη ψηλά…

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v