Αυτά τα διηγήματα να πάρεις στην παραλία

Ιστορίες μικρές αλλά θαυματουργές, ό,τι πρέπει για τις καλοκαιρινές σου αναγνώσεις σε παραλίες, αεροπλάνα και βαπόρια.
Αυτά τα διηγήματα να πάρεις στην παραλία
της Ηρώς Κουνάδη

Ιστορίες μικρές στο μάτι αλλά μεγάλες σε περιεχόμενο, που διαβάζονται στον χρόνο που διαρκεί ένα σκρολάρισμα στα social media, αλλά σου αφήνουν απείρως περισσότερα. Αν είσαι από αυτούς που δεν συγκεντρώνονται να διαβάσουν ολόκληρα μυθιστορήματα στην παραλία, σου έχουμε τις τέλειες προτάσεις για τα καλοκαιρινά σου αναγνώσματα.

Γκίμπελ ο Σαλός και άλλες ιστορίες του Ισαάκ Μπασέβις Σίνγκερ
Εκδόσεις Κίχλη 

Ο μεγαλύτερος παραμυθάς ανάμεσα στους Νομπελίστες, ο Ισαάκ Μπασέβις Σίνγκερ, μπορεί να είναι περισσότερο γνωστός για τα μυθιστορήματά του, είχε όμως γράψει κατά καιρούς και διηγήματα, που διακρίνονται από την ίδια τρυφερή ματιά, από την αστείρευτη αγάπη για την ανθρωπότητα μέσα σε όλα τα σκοτάδια της.

«Στα εννέα διηγήματα του Ισαάκ Μπασέβις Σίνγκερ που ανθολογούνται στον τόμο αυτό ζωντανεύει ένας κόσμος χαμένος για πάντα: ο κόσμος των εβραϊκών κοινοτήτων της Ανατολικής Ευρώπης διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο. «Ζωγραφισμένος άλλοτε με μελαγχολία και άλλοτε με χιούμορ, ο κόσμος αυτός είναι στοιχειωμένος από δαιμόνια, βρικόλακες και απεσταλμένους του Πονηρού· τον κατοικούν όμως άνθρωποι με σάρκα και οστά, που πασχίζουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ηδυπάθεια και στη δοκιμασία, ανάμεσα στη βεβήλωση και στην αγιοσύνη, ανάμεσα στις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης και στις επιταγές του ιουδαϊκού Νόμου».

Την έκδοση συνοδεύει ένα σπουδαίο επίμετρο του Βάιου Λιαπή, για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Πωλονοεβραίου, που αξίζει να διαβαστεί ακόμα και αν είσαι από αυτούς που κατά κανόνα προσπερνάνε τα επίμετρα.

Δυο βεντάλιες από τον Γαλατά του Μίλοραντ Πάβιτς
Εκδόσεις Καστανιώτη 

«Ο φτωχός Χασάν πετάει πάνω από τον Βόσπορο με τα κόκκινα φτερά του. Ο αυτοκρατορικός πρωτομάστορας μετράει με σχοινιά και κόμπους την Αγία Σοφία για να χτίσει στην Πόλη το τζαμί των τζαμιών. Πότε όμως χτύπησε για πρώτη φορά καμπάνα στο Δούναβη; Και γιατί Έλληνες και Σέρβοι έχτιζαν τις περιπλανώμενες εκκλησίες τους, από τη Βασιλεύουσα ως τη Βιέννη, με τα ίδια ονόματα;»

Ο σπουδαίος Σέρβος συγγραφέας, που αγαπήθηκε πολύ και στην χώρα μας για το μεταμοντέρνο Λεξικό των Χαζάρων, διαλέγει από τα διηγήματά του όσα πιστεύει πως θα αρέσουν πιο πολύ στους έλληνες αναγνώστες του, και το αποτέλεσμα είναι αυτή εδώ η συλλογή διηγημάτων, ταυτόχρονα παραμυθένια και σκοτεινή, με απόηχους του Βυζαντίου, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και ολόκληρης της πολυτάραχης Ιστορίας των Βαλκανίων.

Μια συλλογή που θα σου φέρει στο νου θρύλους και δοξασίες της ελληνικής επαρχίας, και θα σου θυμίσει πως η βαλκανική παράδοση είναι πολύ πιο κοντά μας απ’ όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Θα τα κάνει όλα αυτά, με ιστορίες σαν κι αυτές: «Ένα χόρτο αποκαλύπτει σ’ έναν χαλίφη της Αιγύπτου την προδοσία της γυναίκας του. Δύο φοιτητές από το Ιράκ διδάσκονται στο Βελιγράδι πώς τα γράμματα ενός αλφαβήτου μετατρέπονται σε κτήρια. Το σώμα της Γκάλα κυριολεκτικά σφραγίζεται από τα ανθρώπινα βλέμματα ενώ η Ντέλφα διαβάζει ένα ελληνικό γράμμα σαν λατινικό με συνέπειες τραγικές. Υπάρχει ένα καπηλειό όπου τα ερωτήματα τα θέτουν μόνο οι νεκροί. Και υπάρχουν φαρμακεροί καθρέφτες που εμπλέκονται σε συνωμοσίες».

Λυκοχαβιά του Κώστα Μπαρμπάτση
Εκδόσεις Κέδρος 

Μόνο το λύκο είχε για παρέα ο Τσίλιας στο λόγγο. Κι ό,τι κι αν έλεγαν οι άλλοι, δε θα άφηνε κανέναν να τον πάρει από κοντά του.
Ο Λευτέρης, λοχαγός στο αλβανικό μέτωπο, είχε υποσχεθεί πως ακόμη κι ένας φαντάρος να έμενε ζωντανός, θα τον πήγαινε στον τόπο του.
Είκοσι τόσα χρόνια βολοδέρνει στα λεωφορεία η Γιωργία, ξεροσταλιάζοντας για μια κουβέντα, για ένα βλέμμα του Κωσταντή.
Βροντερά γέλαγε ο Λόλος. Και κάθε που τον άκουγαν οι καλιακούδες, παράταγαν τις καλαμποκιές και πέταγαν τρομαγμένες μακριά.

Αυτές είναι, εν συντομία, μερικές από τις ιστορίες του Κώστα Μπαρμπάτση, που συναποτελούν το πρώτο του βιβλίο, την Λυκοχαβιά. Έξι συνολικά ιστορίες για την απώλεια των συναισθημάτων, της λογικής, της ίδιας της ζωής. Ιστορίες που διαδραματίζονται στην Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο κατά τη διάρκεια του πολέμου, της Κατοχής, του Εμφυλίου, της μετανάστευσης. Οι ήρωές του είναι άνθρωποι εύθραυστοι που, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τη σκληρότητα που τους περιβάλλει, βλέπουν ως μόνη διέξοδο τη φυγή.

Τι σημαίνει να είσαι άντρας της Νικόλ Κράους
Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Μην ξεγελαστείς από τον τίτλο, αυτή η συλλογή των δέκα διηγημάτων εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις, αντιστρέφοντας το περιλάλητο male gaze και βάζοντας επί το πλείστον γυναίκες αφηγήτριες στο προσκήνιο των ιστοριών που εστιάζουν στις σχέσεις τους με μπαμπάδες, αδερφούς, συντρόφους, φίλους και γιους. Η πολυβραβευμένη αμερικανίδα συγγραφέας, γνωστή κυρίως για τα μυθιστορήματά της, χρησιμοποιεί εδώ αριστοτεχνικά για πρώτη φορά την μικρή φόρμα.

Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο, «σε ένα από τα πιο δυνατά έργα της, η Nicole Krauss βουτάει ατρόµητη στη µάχη της κατανόησης του τι σηµαίνει να είσαι άντρας και τι σηµαίνει να είσαι γυναίκα, προσπαθώντας να καταλάβει τις σχέσεις και τις εντάσεις που γεννιούνται απ’ αυτό. Με την παρούσα συλλογή, η συγγραφέας µάς ταξιδεύει σε διάφορα µέρη του πλανήτη, από τη Γενεύη, τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια, στο Τελ Αβίβ, την Ιαπωνία και τη Λατινική Αµερική, αλλά και σε πολλούς συναισθηµατικούς παραλλήλους.

»Βαθιά, καυστικά και ευφυή, τα διηγήµατα αυτά προκαλούν ταυτόχρονα σάστισµα και συγκίνηση, και αποκαλύπτουν την ευθραυστότητα αλλά και την αντοχή της ανθρώπινης ύπαρξης».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v