5 βιβλία με μικροδιηγήματα για να (ξαν)αγαπήσεις το διάβασμα

Ιστορίες μια σταλιά, που διαβάζονται στα λεπτά που διαρκεί ένα άσκοπο σκρολάρισμα στο Facebook και σου δίνουν σε αντάλλαγμα απείρως περισσότερα.
5 βιβλία με μικροδιηγήματα για να (ξαν)αγαπήσεις το διάβασμα
της Ηρώς Κουνάδη

Το μικροδιήγημα είναι μια τέχνη από μόνο του. Είναι μια ολόκληρη ιστορία που απλώνεται σε μία, άντε δύο, σελίδες βιβλίου, που χωράνε όμως έναν ολόκληρο κόσμο. Είναι δύσκολο να γραφτεί, εύκολο να διαβαστεί, ιδανικό για ανθρώπους που λένε ότι δε διαβάζουν επειδή «δεν έχουν χρόνο». Κάθε ιστορία διαρκεί λιγότερο από ένα σκρολάρισμα στα social media, και είναι το τέλειο σφηνάκι λογοτεχνίας πριν πέσεις για ύπνο. Κι αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, σου μαζέψαμε εδώ μερικές από τις αγαπημένες μας συλλογές.

Το Κορίτσι στο Ψυγείο του Έτγκαρ Κέρετ
Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο ισραηλινός Έτγκαρ Κέρετ γράφει διηγήματα αστεία, τρυφερά, καυστικά για την πολιτική της χώρας του και τις σύγχρονες κοινωνίες μας. Σε αυτό το βιβλιαράκι, που συγκεντρώνει μερικά από τα μικρότερα διηγήματά του (κάποια καταλαμβάνουν μόλις μισή σελίδα, το μεγαλύτερο δεν ξεπερνά τις εφτά) είναι στα πιο πολιτικά του –και ταυτόχρονα στα πιο γλυκόπικρά του. Με τίτλους όπως Η θρεπτική αξία του ονείρου, Εγώ κι ο Λούντβιχ σκοτώνουμε τον Χίτλερ χωρίς λόγο, Κανένας δεν καταλαβαίνει τα κβάντα, Εγώ και η Ανέτ πηδιόμαστε στην Κόλαση και Ο Θεός Νάνος, έχεις ήδη από τον πίνακα των περιεχομένων ότι αυτές εδώ είναι ιστορίες που θέλεις να διαβάσεις –και που θα τις απολαύσεις.

Κάποιος Λούκας του Χούλιο Κορτάσαρ
Εκδόσεις Opera

Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε για το πανηγύρι λογοτεχνίας που είναι πάντα (και ειδικά στα μικροδιηγήματά του) ο αργεντινός Χούλιο Κορτάσαρ, αλλά αντ’ αυτού, θα αφήσουμε το σπουδαιότερο πράγμα που γράφτηκε ποτέ για τον έρωτα σε μορφή μικροδιηγήματος να σου δώσει μια ιδέα. Λέγεται Έρωτας 77 και έχει ως εξής: «Κι αφού κάνουν όλα όσα κάνουν, σηκώνονται, πλένονται, πουδράρονται, παρφουμάρονται, χτενίζονται, ντύνονται, κι έτσι, σιγά σιγά, ξαναγίνονται αυτό που δεν είναι».

Μεγάλοι συγγραφείς γράφουν τις πιο μικρές ιστορίες του κόσμου
Εκδόσεις Γνώση

Το ήξερες ότι ο Τσέχοφ, εκτός από τα δημοφιλή διηγήματά του, είχε γράψει και μικρο-ιστορίες που δεν ξεπερνούσαν τις πέντε γραμμές; Σε αυτό το βιβλιαράκι θα βρεις συγκεντρωμένες 140 μικρές ιστορίες μεγάλων συγγραφέων όπως οι Άντον Τσέχοφ, Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, Σόμερσετ Μωμ, Φραντς Κάφκα, Τζούλιαν Μπαρνς, Φρίντριχ Ντύρενματ, Ίταλο Καλβίνο, Αντρέα Καμιλέρι, Πατρίτσια Χάισμιθ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γιαν Μαρτέλ, Τζων Ίρβινγκ και πολλοί, πολλοί άλλοι. Ιστορίες συναρπαστικές, συγκινητικές γκροτέσκες, αισιόδοξες, που διαβάζονται σε όση ώρα σου παίρνει να διαβάσεις ένα στάτους στο Facebook –απλά είναι περίπου 768 φορές πιο ενδιαφέρουσες.

Έλγκαρ του Αχιλλέα Κυριακίδη
Εκδόσεις Πατάκης

Ο Αχιλλέας Κυριακίδης, όταν δεν μεταφράζει Μπόρχες, Κορτάσαρ, Πέρεκ και άλλα ιερά τέρατα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, γράφει τα δικά του απολαυστικά μικροδιηγήματα: Είκοσι τέσσερις "Παραλλαγές Αίνιγμα", όσα και τα γράμματα της αλφαβήτου, σύντομες και παράξενες ιστορίες, είκοσι τέσσερις μικρές ραψωδίες, είκοσι τέσσερα αστραπιαία μικροδιήγηματα, μεγάλης έντασης και εξαιρετικής συμπύκνωσης που, κουβαλώντας στις πλάτες τους σελίδες μυθιστορημάτων, συνομιλούν με την αλληγορία ή την παραβολή, ερωτοτροπούν με τον κινηματογράφο και τη χιμαιρική υλικότητα της μουσικής.

71 Mini Cuentos – Ανθολογία Ισπανόφωνου Μικροδιηγήματος
Εκδόσεις Σιδέρης

Μια καταπληκτική δίγλωσση έκδοση με 71 μικρο-ιστορίες στα ελληνικά και τα ισπανικά (ό,τι πρέπει και για σένα που μαθαίνεις τη γλώσσα) από 11 ισπανόφωνες χώρες. «Υπομονετικοί φυλακισμένοι, πεινασμένες για λύκους κοκκινοσκουφίτσες, αυτόχειρες ιερείς, σκύλοι που φορούν περιλαίμιο στα αφεντικά τους, πόλεις που εξαφανίζονται, άγγελοι που κρύβουν την ασχήμια τους πίσω από τα φτερά τους, αλήτες που μεταμορφώνονται σε πριγκίπισσες… Καλώς ήρθατε στον αιρετικό κόσμο της σύντομης αφήγησης» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v