5 graphic novels για να μάθεις Ιστορία

Η καταστροφή της Σμύρνης, ο Β Παγκόσμιος, αλλά και… η ιστορία της ανθρωπότητας από την εποχή των σπηλαίων σε 5 απολαυστικά graphic novels.
5 graphic novels για να μάθεις Ιστορία
Θέλεις να μάθεις πέντε βασικά πράγματα για την παγκόσμια Ιστορία, αλλά αντικρίζεις ογκώδες βιβλίο και σε λούζει κρύος ιδρώτας; Βλέπεις χρονολογίες και βγάζεις σπυράκια; Έχεις ακόμα εφιάλτες με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή; Και για σένα έχει προβλέψει η σύγχρονη εκδοτική παραγωγή. Και σου έχει… κόμικς για μεγάλους, κατά κόσμον graphic novels, που θα σου μάθουν πράγματα χωρίς να σε αγχώσουν.

Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
Των Άρι Φόλμαν και Νταβίντ Πολόνσκυ
Εκδόσεις Πατάκη

Οι δημιουργοί του αριστουργηματικού –και υποψήφιου για Όσκαρ– Βαλς με τον Μπασίρ συνδέουν το πρωτότυπο κείμενο του θρυλικού Ημερολόγιου της Άννας Φρανκ με ζωντανούς διαλόγους και διηγήσεις που βασίζονται στο ημερολόγιο, σε μια εντυπωσιακή, γεμάτη συναίσθημα εικονογράφηση. «Με όση ζωντάνια γράφει η Άννα Φρανκ για τη ζωή της στην Κρυψώνα, τον φόβο της να μην ανακαλυφθεί, αλλά και για τα εφηβικά της συναισθήματα, τόσο άμεση, σχεδόν κινηματογραφική, είναι η εικονογράφηση» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο της έκδοσης.

Σφαγείο Νούμερο 5 του Κερτ Βόνεγκατ
Σε εικονογράφηση του Albert Monteys
Εκδόσεις Anubis

Το μεγαλειώδες, βαθιά αντιπολεμικό μυθιστόρημα του Βόνεγκατ που με αφορμή τον βομβαρδισμό της Δρέσδης μιλά για τον Β Παγκόσμιο, αλλά και γενικότερα για τα τραύματα, τη ματαιότητα και την υποκρισία όλων των πολέμων, διασκευάζεται για πρώτη φορά σε graphic novel από τον βραβευμένο με Eisner σεναριογράφο Ryan North και τον υποψήφιο για το ίδιο βραβείο εικονογράφο Albert Monteys.

«Το ταξίδι του Μπίλι Πίλγκριμ είναι ταυτόχρονα μια σατιρική ματιά στον τρόμο και στην τραγωδία του πολέμου, όπου στέλνουν παιδιά στην πρώτη γραμμή για να πεθάνουν (γιατί έτσι είναι αυτά) αλλά και μια συγκινητική μελέτη της ανθρώπινης φύσης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο οπισθόφυλλο.

Αϊβαλί του Soloup
Εκδόσεις Κέδρος

«Ένα μονοήμερο ταξίδι από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί. Κι εκεί, ανάμεσα στις δυο ακτές, μεσοπέλαγα, ένα ταξίδι στο χρόνο. Στη ματωμένη Ιστορία. Σε όσα χωρίζουν τους ανθρώπους του μικρού μπουγαζιού. Σε όσα ενώνουν τους λαούς όλης της γης.

»Μικρασιατική Καταστροφή. Ξεριζωμός. Χαμένες πατρίδες. Συνθήκη της Λοζάνης. Η πρώτη μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών στη σύγχρονη Ιστορία. Εκατομμύρια τραγωδίες, αμέτρητες ιστορίες κυνηγημένων ψυχών. Τις περισσότερες δεν τις μάθαμε ποτέ. Άλλες πάλι, αυτές που οι πρόσφυγες αφηγήθηκαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, σιγά σιγά μπερδεύονται, βυθίζονται στη λήθη, χάνονται. Ελάχιστες από αυτές καταγράφηκαν στο χαρτί. Ελάχιστες σώθηκαν, για να ορθώσουν τη μνήμη απέναντι στα ανθρώπινα λάθη που, όταν ξεχνιούνται, επαναλαμβάνονται.

»Εκεί, στα υδάτινα σύνορα, στο στενό πέρασμα ανάμεσα στη Λέσβο και στα μικρασιατικά παράλια, ξετυλίγονται τέσσερις από αυτές τις ιστορίες. Τέσσερις Αϊβαλιώτες αφηγούνται. Τρεις Έλληνες κι ένας Τούρκος: Φώτης Κόντογλου, Ηλίας Βενέζης, Αγάπη Βενέζη-Μολυβιάτη, Αχμέτ Γιορουλμάζ».

Αυτή είναι λίγο-πολύ η ιστορία του δημοφιλέστερου ίσως graphic novel στην Ελλάδα, του υπέροχου, πολυσέλιδου έργου του Soloup που σύστησε για πρώτη φορά το είδος σε πολλούς Έλληνες το μακρινό 2014.

1922 του Θανάση Πέτρου
Εκδόσεις Ίκαρος

«Τον Μάιο του 1919, με τη σύμφωνη γνώμη των Συμμάχων, ελληνικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Σμύρνη. Σκοπός τους είναι να υπερασπιστούν τους χριστιανικούς πληθυσμούς που ζουν στα παράλια της Μικράς Ασίας. Η Μικρασιατική Εκστρατεία, ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος, που για την Τουρκία έμεινε γνωστός ως ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας, θα λήξει τον Σεπτέμβριο του 1922 με την ήττα της Ελλάδας, θα οδηγήσει στη Μικρασιατική Καταστροφή, μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, και θα σημάνει το τέλος ενός ονείρου, αυτού της Μεγάλης Ελλάδας».

Έτσι έχει η υπόθεση του νέου (κυκλοφόρησε πέρυσι το καλοκαίρι) graphic novel του Θανάση Πέτρου, ο οποίος σκιαγραφεί τους ήρωες του με μεράκι όχι μόνο στο σχέδιο αλλά και στο χτίσιμο του χαρακτήρα καθενός από αυτούς, στήνοντας μια συγκλονιστική ιστορία που χτίζεται κινηματογραφικά, φέρνοντας στο νου αντιπολεμικά δράματα του Terence Malick ή του Steven Spielberg.

Διαβάστε αναλυτικά τις εντυπώσεις μας εδώ - Το 1922 είναι το graphic novel που σκιτσάρει την ιστορία μας 

Sapiens: Μια εικονογραφημένη ιστορία του Γιούβαλ Νόα Χαράρι
Με εικονογράφηση των David Vandermeulen και Daniel Casanave
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Το πολυσυζητημένο Sapiens του ισραληνικού ιστορικού που έγινε γρήγορα best seller κυκλοφορεί τώρα και σε ένα φανταστικό graphic novel, που ξεχειλίζει επιστημονική γνώση και ομορφιά. Η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, από την εποχή των σπηλαίων στο σήμερα, γεμάτη χιούμορ, αναφορές στην ποπ κουλτούρα και εύληπτη πληροφορία.

«Πώς ένας ασήμαντος πίθηκος έγινε άρχοντας του πλανήτη Γη, ικανός να διασπάσει το άτομο, να πετάξει στο φεγγάρι και να χειριστεί τον γενετικό κώδικα της ζωής; Ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι μάς προσκαλεί να δούμε τη μεγάλη εικόνα και την τρελή πλευρά της ιστορίας - εξηγώντας γιατί είμαστε όλοι παγιδευμένοι στα όνειρα των νεκρών! Παρέα με πλήθος κοσμογυρισμένους χαρακτήρες, γίνεται ο οδηγός μας σε μια επική εξερεύνηση μέσα από διαφορετικές ηπείρους, εποχές και πολιτισμούς» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο της έκδοσης.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v