Τα graphic novels του καλοκαιριού

Δεν ξέρουμε για σένα αλλά εμείς ξεκαλοκαιριάσαμε με τα καλύτερα graphic novels της πιάτσας και δεν το μετανιώσαμε στιγμή.
Τα graphic novels του καλοκαιριού

Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι. Αυτοί που λατρεύουν graphic novels κι οι άλλοι που δεν έχουν διαβάσει ποτέ και τα λένε όλα μίκι μάο. Αφού προσευχηθούμε για τους δεύτερους θα μιλήσουμε για όλα εκείνα τα καταπληκτικά Graphic novels που κυκλοφόρησαν πρόσφατα κρατώντας μας συντροφιά το φετινό καλοκαίρι.

Γυμνά Οστά των Δημοσθένη Παπαμάρκου και του Κanellos Cob (εκδόσεις Polaris)



«Ένας πλανήτης «αμετάκλητα απολεσθείς» για την ανθρωπότητα, μια πραγματικότητα που μάχεται κάθε ιδέα αρετής, κάθε διαχωρισμό ανάμεσα στο καλό και στο κακό, στον άνθρωπο και στη μηχανή. Ένας κόσμος που το σώμα του το έχει καταφάει η σήψη, ένας κόσμος συναρμολογημένος από γυμνά οστά. Σε αυτόν τον κόσμο ένας άνθρωπος και μια μηχανή αναπτύσσουν μια απρόσμενη, συμβιωτική σχέση, για να αντιμετωπίσουν τη φρίκη της ραδιενέργειας και των άλλων ανθρωποφάγων μηχανών. Αδίστακτοι κυνηγοί οι δυο τους, απελπισμένοι νεκροφάγοι σε ένα περιβάλλον όπου η επιβίωση είναι μια διαρκής άσκηση στη βία και τη σκληρότητα.

Ωστόσο, η έλευση ενός ξένου θα θέσει σε αμφισβήτηση την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων, γιατί θα τους φέρει αντιμέτωπους με κάτι που πίστευαν πως έχει οριστικά χαθεί – με την ελπίδα. Είναι, όμως, αυτός ο ξένος και όσα υπόσχεται ικανά να τους οδηγήσουν έξω από την επικράτεια του θανάτου, ή θα τους σπρώξουν βαθύτερα σε αυτήν;» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο των Γυμνών Οστών, όσοι περιμέναμε εναγωνίως τη σύμπραξη του Δημοσθένη Παπαμάρκου (Γκιακ, Εξημέρωση) και του Kanellos Cob (O Ζητιάνος).

Το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε όλους μιας και πρόκειται για ένα δυστοπικό αριστούργημα, που όμοιο του δεν έχουμε ξαναδεί στην ελληνική «κομικογραφία» αν μας επιτραπεί ο όρος. Ο Παπαμάρκος πατώντας στα Blade Runner νερά της επιστημονικής φαντασίας όπως την μάθαμε από τον Philip K. Dick ενσωματώνει το ιδιοφυές σχέδιο του Kanellos και στήνει έναν μετά-αποκαλυπτικό κόσμο γεμάτο στοχασμό πάνω στη φύση του ανθρώπου, ο οποίος ακόμη δυσκολεύεται να χωνέψει το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής και της απώλειας του κόσμου που γνώριζε έως τότε. Ευφυές, προκλητικό και βαθιά ρομαντικό αυτό είναι ίσως το graphic novel της χρονιάς.

Morrison Hotel της Leah Moore (εκδόσεις Οξύ)



Όταν μάθαμε ότι θα κυκλοφορήσει το Morrison Ηοtel της Leah Moore από τις εκδόσεις Οξύ, σιχτιρίσαμε την τύχη μας που δεν γραφτήκαμε μικροί στην ενόργανη γυμναστική για να κάνουμε δύο τούμπες από τη χαρά μας.

Στην πίσω όψη του Morrison Hotel διαβάζουμε τα κάτωθι: «Καλωσήρθατε στο Morrison Hotel! Το πολυαναμενόμενο graphic novel της Leah Moore για το θρυλικό συγκρότημα Doors έρχεται και στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Οξύ Comics και την Brainfood Εκδοτική!

Το πέμπτο στούντιο άλμπουμ των Doors εμπνέει την graphic novel συγγραφέα Leah Moore να ανασυνθέσει το ελευθεριακό κλίμα διεκδίκησης και αμφισβήτησης που φούντωσε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και το πραγματοποιεί σε συνεργασία με τα εν ζωή μέλη του θρυλικού συγκροτήματος που σφράγισε την (αντι)κουλτούρα της εποχής, αλλά και με τη βοήθεια δώδεκα ξεχωριστών εικονογράφων. Μεταξύ αυτών και ένας Έλληνας, ο Βασίλης Λώλος, κάτοχος βραβείων Eisner και Harvey!

Η κυκλοφορία αυτή αποφασίστηκε με αφορμή την 50η επέτειο από την κυκλοφορία του άλμπουμ Morrison Hotel, έχει φυσικά ως κεντρικό θέμα την ίδια τη μπάντα, αλλά αποτελεί και ένα πανόραμα των δεκαετιών ’60 και ’70, με τον αγώνα των μειονοτήτων για ισότητα και φόντο τον πόλεμο του Βιετνάμ.»

Πρόκειται για ένα Graphic novel που δεν θες να αφήσεις δικαιολογημένα από τα χέρια σου, μιας και καταφέρνει να οπτικοποιήσει τόσο τη μουσική όσο την αισθητική και το attitude των Doors. Σκιτσάροντας κάθε τραγούδι του δίσκου μεταφερόμαστε σε εκείνη την εποχή που ο Ροκ δάνδης Τζιμ Μόρισον τρύπωνε σε κάθε εφηβικό δωμάτιο αγοριών και κοριτσιών που θέλανε να ζήσουν το όνειρο και να αλλάξουν τον κόσμο. Ένα ροκ, ψυχεδελικό πορτρέτο μιας γενιάς που δεν φοβήθηκε ποτέ να τα βάλει με τους εφιάλτες της και να γιορτάσει οργασμικά τις επαναστάσεις και τους έρωτές της.

Stranger Things Τρόμος στην Κατασκήνωση της Jody Houser (εκδόσεις Anubis)



Ο Ντάστιν πηγαίνει στην Κατασκήνωση Φυσικών Επιστημών και πρέπει να τα βγάλει πέρα με νέα προβλήματα χωρίς τη βοήθεια των φίλων από το Χόκινς. Ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με νταήδες σπασίκλες, μια νέα απειλή βάζει στο στόχαστρο τους νεαρούς επιστήμονες και τους ομαδάρχες. Μια μυστηριώδης φιγούρα που φοράει μάσκα του Άλμπερτ Άινσταϊν εμφανίζεται με σκοπό να διαταράξει την ήρεμη ζωή της κατασκήνωσης. Όταν ομαδάρχες αρχίζουν να εξαφανίζονται, δε θα χρειαστεί Πυρηνική Φυσική για να φτάσουν στη λύση, αλλά ο Ντάστιν θα πρέπει να συνεργαστεί με τη Σούζι και τα άλλα παιδιά της κατασκήνωσης πριν οι εσωτερικές έριδες τινάξουν τα πάντα στον αέρα.

Διασκεδαστικό, έξυπνο κι εθιστικό τούτο το Graphic novel, μοιάζει με ένα ακόμη καλογυρισμένο επεισοδιάκι της σειράς που μας έκανε να αγαπήσουμε ξανά τις 80s κινηματογραφικές επιρροές μας, δίχως φόβο αλλά με πολύ πάθος. Διαβάζεται απνευστί όντας ιδιαίτερα ευχάριστο αποτελεί την ιδανική κόμικ νότα για όσους διακοπάρουν και θέλουν κάτι ξέγνοιαστο να διαβάσουν κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Οίκος του Χ του Τζόναθαν Χίκμαν (τόμος πρώτος, εκδόσεις Anubis)



"Όσο εσείς κοιμόσασταν ο κόσμος άλλαξε." Με αυτά τα λόγια ο Καθηγητής Χ ανακοινώνει στην ανθρωπότητα το νέο μεταλλαγμένο έθνος του Κρακόα. Είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για όλους τους Χόμο σουπέριορ, με τους δικούς του νόμους και γλώσσα. Ως αντάλλαγμα για την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα θα προσφέρει στην ανθρωπότητα μεγάλα επιστημονικά επιτεύγματα, δημιουργήματα της μοναδικής χλωρίδας του Κρακόα. Όμως η εποχή της συνύπαρξης έχει τελειώσει. Το παλιό όνειρο πέθανε ― τώρα είναι η ώρα για ένα καινούργιο. Και οι πράξεις του Εξέιβιερ θα έχουν αντίκτυπο εκατό -ακόμα και χίλια- χρόνια στο μέλλον!

Από τον τίτλο αλλά και την περίληψη ο πρώτος τόμος του Οίκου του Χ μας τράβηξε την προσοχή κι ανέβηκε πολύ ψηλά στη λίστα με τα graphic novels που πρέπει να διαβάσουμε επειγόντως

Μια φανταστική ιστορία που συνδυάζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των μεταλλαγμένων. Σε μεταφέρει στο κόσμο των X-men που διαδραματίζεται η εξάπλωση του Κράκοα, με τους 4 Φανταστικούς να κάνουν την εμφάνιση τους και μια σειρά ακόμα ηρώων του σύμπαντος της Marvel. Το σκίτσο, τα χρώματα, οι χαρακτήρες γίνονται φίλοι σου και γίνεσαι αυτόματα μέρος της ομάδας συνεργαζόμενος με τον Cyclops, το σκληρό Wolverine, την όμορφη Jane και σόυ κρατάνε συντροφιά τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού. Άλλο ένα σκοτεινό διαμαντάκι που είμαστε πολύ χαρούμενοι, που τρύπωσε στην βιβλιοθήκη μας, με την ελπίδα να διαβάσουμε και τη συνέχεια πολύ σύντομα.

Daytripper των Fábio Moon και Gabriel Bá (εκδόσεις Οξύ)



Οι εκδόσεις Οξύ Comics με μεγάλη χαρά παρουσιάζουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό και στους φαν των graphic novel το σπουδαίο έργο των Fábio Moon και Gabriel Bá που το 2011 απέσπασε το βραβείο Eisner στην κατηγορία Best Limited Series! Διακρίθηκε επίσης και με τα βραβεία Harvey και Eagle, ενώ την ίδια χρονιά έφθασε στη Νο1 θέση των graphic novel στους New York Times!

Το Daytripper αποτελεί συγκεντρωτική έκδοση όλων των τευχών της σειράς (10) και θεωρείται ένας ύμνος για την ανάγκη για ζωή, μέσα από δέκα διαφορετικές… νεκρολογίες.

Ο Μπρας Ντε Όλιβα Ντομίνγκος, το παιδί θαύμα ενός παγκοσμίου φήμης Βραζιλιάνου συγγραφέα, περνά τις μέρες του γράφοντας τις νεκρολογίες άλλων ανθρώπων και τις νύχτες του έχοντας ως όνειρο να γίνει ένας επιτυχημένος συγγραφέας και ο ίδιος -γράφοντας το τέλος των ιστοριών άλλων ανθρώπων, ενώ η δική του μόλις ξεκίνησε. Μα τη μέρα που αυτή η ζωή θα ξεκινήσει, αυτός θα το καταλάβει; Θα ξεκινήσει, όταν συναντήσει το κορίτσι των ονείρων του; Ή στα 11 με το πρώτο του φιλί; Ή αργότερα στη ζωή του, όταν γεννιέται ο πρώτος του γιός; Ή νωρίτερα, τότε που μάλλον βρήκε τη φωνή του ως συγγραφέας;

Κάθε μέρα στη ζωή του Μπρας είναι σαν μια σελίδα από ένα βιβλίο. Καθεμιά αποκαλύπτει τους ανθρώπους και τα πράγματα που τον έκαναν αυτόν που είναι: Οι γονείς του, το παιδί του και ο καλύτερός του φίλος, η πρώτη του αγάπη και η αγάπη της ζωής του. Και όπως όλες οι μεγάλες ιστορίες, κάθε μέρα έχει μια αναπάντεχη τροπή που δεν θα προβλέψει ποτέ…

Στο Daytripper, τα δίδυμα αδέρφια Fábio Moon και Gabriel Bá, λένε μια μαγική, μυστηριώδη και συγκινητική ιστορία για την ίδια τη ζωή — ένα στοιχειωτικά λυρικό ταξίδι που χρησιμοποιεί τις ήρεμες στιγμές για να θέσει τα μεγάλα ερωτήματα.

Ελπίζουμε να πέσει σύντομα στα χέρια του γιατί η ανάγνωσή του θα είναι τουλάχιστον συναρπαστική.


 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v