Graphic Novels που θα λιώσουμε αυτό το καλοκαίρι

Βρήκαμε τα καλύτερα graphic novels που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά τους τελευταίους μήνες και με περηφάνεια σου τα παρουσιάζουμε.
Graphic Novels που θα λιώσουμε αυτό το καλοκαίρι

Γράφει ο Σπύρος Σμυρνής

Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι. Αυτοί που λατρεύουν την κόμικ κουλτούρα και στοιβάζουν στα ράφια των βιβλιοθηκών τους κάποια από τα εξαιρετικά graphic novels που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια, κι αυτοί που τα λένε όλα μίκι μάο, ψάχνοντας να βρουν τον Ντόναλντ και τον Μπαγκς Μπάνι, με τους οποίους μεγάλωσαν. Δεν θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τους δεύτερους. Θα απευθυνθούμε σε εκείνους που ψάχνουν ποια graphic novels θα αγοράσουν, προκειμένου να τα ξεκοκαλίσουν στις καλοκαιρινές διακοπές που είναι ευτυχώς προ των πυλών. Ξεδιαλέξαμε τις καλύτερες κυκλοφορίες των τελευταίων μηνών και σου τις παρουσιάζουμε λοιπόν.

Fight Club 3 των Chuck Palahniuk & Cameron Stewart (εκδόσεις Οξύ)



Ανήκουμε σε αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα ότι το Fight Club ήταν η πιο επιδραστική ταινία της γενιάς της κι ο συγγραφέας του βιβλίου, Chuck Palahniuk ίσως η πιο διεστραμμένα ευφυής πένα που γνώρισε ο αναγνωστικός κόσμος τα τελευταία χρόνια. Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δοξάζουμε τον Fincher, σκηνοθέτη του φιλμ, είναι γιατί μας έφερε σε επαφή με το λογοτεχνικό σύμπαν του Palahniuk που είναι τουλάχιστον εθιστικό.

Όταν αποφάσισε να κυκλοφορήσει τη συνέχεια του Fight Club σε κόμικ κάποιοι τσίνησαν, αλλά το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθεια του συγγραφέα και την υπομονή που έδειξαν μέχρι να κυκλοφορήσει. Η τρίτη του συνέχεια βρέθηκε στα ράφια των βιβλιοπωλείων και των κομιξάδικων της χώρας πριν λίγο καιρό. Πλέον η Μάρλα Σίνγκερ ετοιμάζεται να γεννήσει το δεύτερο παιδί της, με μπαμπά όχι τον  σύζυγο της, αλλά τον Τάιλερ Ντέρντεν, ο οποίος ποντάρει πολλά στον διάδοχό του και στον κόσμο που θα κληρονομήσει.

Με την γνωστή προκλητική και προβοκατόρικη του γραφή ο Palahniuk καταπατά κάθε κοινωνικό και πολιτικό ιερό και όσιο, ξεβολεύοντας τον αναγνώστη. Σαρκάζει μια γενιά που γαλουχήθηκε με τηλεοπτικά πρότυπα περί αμερικάνικου ονείρου και στρέφει το βλέμμα της, μπροστά στο αποστεωμένο σαρκίο της που βρωμά σαν κουφάρι ζώου. Μέσα από συγκλονιστικά σκίτσα αποτυπώνει την παρακμή και την αποσύνθεση του λεγόμενου δυτικού τρόπου ζωής, φτύνοντας λέξεις που μόνο εύηχες δεν ακούγονται, αντίθετα ξύνουν τις πληγές μιας ανθρώπινης κάστας που βρίσκεται υπό κατάρρευση. Ενοχλητικό κι ιδιοφύες όπως κάθε ανάγνωσμα που θα καθορίσει την λογοτεχνία των καιρών μας.

Σφαγείο Νούμερο 5 ή η Σταυροφορία των Παιδιών των Kurt Vonnegut με τους Ryan North & Albert Monteys (εκδόσεις Αnubis)



«Ένα κλασικό αμερικανικό μυθιστόρημα και ένα από τα σημαντικότερα αντιπολεμικά βιβλία, το Σφαγείο Νούμερο 5 του Kurt Vonnegut διασκευάζεται για πρώτη φορά σε graphic novel από τον βραβευμένο με Eisner σεναριογράφο Ryan North (How to Invent Everything: A Survival Guide for the Stranded Time Traveler) και τον υποψήφιο για Eisner εικονογράφο Albert Monteys (Universe!). Το ταξίδι του Μπίλι Πίλγκριμ είναι ταυτόχρονα μια σατιρική ματιά στον τρόμο και στην τραγωδία του πολέμου, όπου στέλνουν παιδιά στην πρώτη γραμμή για να πεθάνουν (γιατί έτσι είναι αυτά) αλλά και μια συγκινητική μελέτη της ανθρώπινης φύσης». Αυτά είναι γραμμένα λίγο πολύ στο οπισθόφυλλο του Σφαγείου Νούμερο 5.

Υπάρχουν αρκετοί βιβλίοφιλοι που στραβομουτσουνιάζουν όταν ακούν για μεταφορές κλασικών βιβλίων σε κόμικ ή graphic novel, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο χάνεται κάτι από την αναγνωστική μαγεία του βιβλίου. Καλό θα ήταν όλοι τους να διαβάσουν τα Σφαγείο Νούμερο 5, από τις εκδόσεις Αnubis προκειμένου να πάψουν πια να αναπαράγουν τις λανθασμένες στερεοτυπικές αντιλήψεις του.

Στα χέρια των ειδικών North και Monteys το ταξίδι του Μπίλι Πίλγκριμ αποκτά υπέροχα στριπάκια και σκιτσαριστά οστά, χρωματίζοντας το αριστούργημα του Vonnegut. Οι μνήμες του πολέμου παραμένουν συνεχώς εκεί, σαν άλλοι ελέφαντες στο δωμάτιο να ηλεκτρίζουν τον πρωταγωνιστή, όσο εκείνος προσπαθεί να φυλακίσει τον νου του σε ονειρώδη σύμπαντα. Παλεύοντας με την απώλεια και τον εσωτερικό τους σπαραγμό, οι ήρωες του Vonnegut βρίσκουν καταφύγιο στο χιούμορ και τη φαντασία, δημιουργώντας μια συγκλονιστική ιστορία που προκαλεί ανατριχίλα στον αναγνώστη μέχρι και σήμερα.

1453 των Ορέστη Μανούσου και Νίκου Παγώνη



«Μάιος 1453… Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία βρίσκεται σε παρακμή κι είναι απομονωμένη από τα κράτη και τα βασίλεια της Δυτικής Ευρώπης. Ο χιλιόχρονος διάδοχος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας δεν είναι παρά μια σκιά του παλιού του εαυτού. Το κενό εξουσίας που έχει δημιουργηθεί από την χρόνια παρακμή του Βυζαντίου έχει καλυφθεί από τους Οθωμανούς, οι οποίοι έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της πάλαι ποτέ κραταιάς αυτοκρατορίας σε Ασία και Ευρώπη και βρίσκονται στο κατώφλι της εκπλήρωσης του προαιώνιου πόθου των μουσουλμάνων – την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

Ο πολυάριθμος στρατός των Οθωμανών και οι πανίσχυρες πολιορκητικές μηχανές του βρίσκονται αντιμέτωποι με τους λιγοστούς υπερασπιστές και με τα πιο ολοκληρωμένα οχυρωματικά έργα του μεσαιωνικού κόσμου. Δύο θρησκείες συγκρούονται, δύο κόσμοι αναμετρώνται σε μια σύγκρουση, το αποτέλεσμα της οποίας έμελλε να κρίνει την πορεία του κόσμου.

Η ιστορία, όμως, γράφεται από τους ανθρώπους – από τον πιο ταπεινό χωρικό, μέχρι τον πιο δοξασμένο ευγενή. Ένας από αυτούς είναι και ο Νικηφόρος Καλλέργης, ένας νεαρός τοξότης από τη Βενετοκρατούμενη Κρήτη, που πηγαίνει εθελοντικά στην Κωνσταντινούπολη μαζί με μερικούς ακόμη συμπατριώτες του, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Μέσα από το ημερολόγιό του, καταγράφει όλα όσα έζησε από τη μεριά των υπερασπιστών, σαν ένας απλός στρατιώτης κατά τη διάρκεια ενός κοσμοϊστορικού γεγονότος που σφράγισε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής και εισήγαγε μια καινούργια…»

Η ιστορία που περιγράφεται στο οπισθόφυλλο του 1453 σε εισάγει για τα καλά στον κόσμο, ενός από τα πλέον επιτυχημένα ελληνικά graphic novels, που έχει φτάσει στην 5η χιλιάδα μετά από συνεχείς επανατυπώσεις. Οι δημιουργοί παίρνουν το ρίσκο να καταπιαστούν με ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και το εικονοποιούν με νεύρο κι ένταση στα σκίτσα, κρατώντας αμείωτο το αναγνωστικό ενδιαφέρον. Μπαίνεις κατευθείαν στο κλίμα του, το στομάχι σου σφίγγεται στα δύο μιας και ακολουθείς την πορεία των γεγονότων μιας από τις πιο μαύρες ιστορικές περιόδους του ελληνικού κόσμου. Συγκινητικό και βαθύ το 1453 είναι βέβαιο ότι θα σε συναρπάσει.

Jupiters Legacy των Frank Quitely και Mark Millar (Βιβλίο 1, εκδόσεις Οξύ)



Αν πρόλαβες να δεις την πολυδιαφημισμένη σειρά του Netflix, που βγήκε στην πλατφόρμα στις αρχές του Μάη, τότε μπορείς να πεις σχεδόν με σιγουριά πως πρόκειται για μια από τις κλασικές περιπτώσεις που το graphic novel είναι λίγο καλύτερο. Στο υπερηρωικό έπος των περιφανών δημιουργών Mark Millar και Frank Quitely, οι μεγαλύτεροι ήρωες του κόσμου έχουν γεράσει και η κληρονομιά τους είναι δηλητηριώδης για τα παιδιά τους, τα οποία ποτέ δε θα καταφέρουν να σταθούν στο ύψος των αξιοθαύμαστων γονιών τους.

Μην νομίζεις πως πρόκειται για ένα συνηθισμένο graphic novel από εκείνα με το μπόλικο ξυλίκι που έχεις συνηθίσει και βαρεθεί. Εδώ μιλάμε για μια αλληγορία που φέρνει στο κέντρο της την αιώνια διαμάχη γονέων και τέκνων βουτώντας βαθιά στις ψυχαναλυτικές και κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις του θέματος. Τσέκαρε το ανεπιφύλακτα.

Μουσικά Καρέ (εκδόσεις μικρός Ήρως)



Αντιγράφουμε από το οπισθόφυλλο των Μουσικών Καρέ: «Τα Μουσικά Καρέ είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια εικονογράφησης αγαπημένων τραγουδιών του ελληνικού αλλά και του διεθνούς ρεπερτορίου. Η μουσική συναντά την τέχνη των κόμικς και εννέα Έλληνες κομίστες δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό ώστε να αποτυπώσουν αγαπημένα τραγούδια σε εικόνες. Oι Οasis συναντούν το Ρεμπέτικο Τραγούδι και οι Jet τα Υπόγεια Ρεύματα. Μουσικά παντρέματα που αποδεικνύουν πως η μουσική δεν έχει σύνορα. Εννιά αγαπημένα τραγούδια γίνονται ιστορίες.

Το εξώφυλλο έχει φιλοτεχνηθεί από τον Νικόλαο Κούτση, ενώ τις εννέα ιστορίες έχουν σχεδιάσει: Καραμπαλίος Θανάσης, Κοτσίκο Αρινέλα, Κουλιφέτης Περικλής, Κούρτης Νικόλας, Κιουτσιούκης Σταύρος, Σαλαμαλική Αγγελική, Σκλαβενίτης Κωνσταντίνος, Στεφαδούρος Νικόλας, Φραγκιαδάκης Κώστας».

Δίχως άλλο τα Μουσικά Καρέ που κυκλοφόρησαν λίγες μέρες πριν, είναι μια εξαιρετική σύμπραξη κομιξάδων που αφέθηκαν ελεύθεροι να σκιτσάρουν τα αγαπημένα τους τραγούδια και να παρουσιάσουν την ξεχωριστή ιστορία του καθενός. Με την υπογραφή των κορυφαίων του είδους, μπορείς να αποκτήσεις πια την ιδιαίτερη συλλογή των Μουσικών Καρέ και να φυτρώσει μέσα σου η ελπίδα να συνεχιστεί η σειρά κι όλο και περισσότερα αγαπημένα μας τραγούδια να βρουν την κόμικ ιστορία που τους αξίζει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v