Graphic novels για να μας μπει καλά το 2022

Ξεδιαλέξαμε τα καλύτερα graphic novels της εκδοτικής πιάτσας των τελευταίων μηνών και με περηφάνια σου τα παρουσιάζουμε.
Graphic novels για να μας μπει καλά το 2022
του Σπύρου Σμυρνή

Εκτός από την εκλεκτή βιβλιοπαραγωγή των τελευταίων μηνών σοβαρή δουλίτσα γίνεται και στην γκραφικονοβελική (ή κάπως έτσι τέλος πάντων) παραγωγή η οποία μας έχει αναγκάσει να βάλουμε μπόλικα graphic novels στην αναγνωστική μας ζωή. Ιδού λοιπόν κάποια από τα καλύτερα.

Spiderman η Ζωή μου των Chip Zdarsky και Μark Bagley
Εκδόσεις Αnubis

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε στη Marvel καρδούλα σου κάνοντας ένα κοντινό στη ζωή του πιο αγαπημένου αραχνοήρωα που έχει περάσει ποτέ από τις σελίδες αλλά και τις οθόνες εκατομμυρίων fans ανά τον κόσμο. Το θρυλικό δίδυμο των Chip Zdarsky και Μark Bagley μεγαλουγεί δημιουργώντας μια μοναδική ιστορία, καθώς αφηγούνται όλη την ιστορία της ζωής του ήρωα από την αρχή ως το τέλος, με σκηνικό τα σημαντικότερα γεγονότα των δεκαετιών που έζησε.

Από τον πόλεμο του Βιετνάμ, στους Μυστικούς Πολέμους και τον Εμφύλιο των υπερηρώων, μέχρι την τελευταία αποστολή ενός εβδομηντάχρονου Σπάιντερ-Μαν, θα παρακολουθήσετε τον Πίτερ Πάρκερ να μεγαλώνει μέσα σε αυτές τις πέντε δεκαετίες της μοναδικής του ιστορίας και θα μάθετε τι συμβαίνει σε αυτόν και σε όσους αγαπάει περισσότερο στον κόσμο!

Διαβάζεται απνευστί κι είναι ότι πρέπει για να ανοίξει ξανά η κουβέντα για τα πιο συγκινητικά κόμικ που έχουμε διαβάσει τα τελευταία χρόνια.

BRZRKR: Αιώνιος Μαχητής, Τόμος 1, των Keanu Reeves, Matt Kindt και Ron Garney 
Εκδόσεις Anubis

Όχι δεν σε γέλουν, ούτε κάνουν πουλάκια τα μάτια σου! Ο Keanu Reeves το λατρεμένο αυτό κινηματογραφικό αγόρι βρίσκεται ανάμεσα στους δημιουργούς ενός αιματοβαμμένου saga που ήρθε για να μείνει στις βιβλιοθήκες μας. Η ιστορία του είναι λίγο πολύ η ακόλουθη:

«Ο άντρας που είναι γνωστός μόνο ως Β. είναι ένας ημίθεος, καταραμένος με μια ανείπωτη δίψα για βία… με τίμημα την ίδια του τη λογική. Όμως, μετά από αιώνες περιπλανήσεων σε όλο τον κόσμο, ο Β. ίσως έχει βρει πια ένα καταφύγιο – εργάζεται για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης,παίρνοντας μέρος σε μάχες πολύ βίαιες και επικίνδυνες για οποιονδήποτε άλλον. Ως αντάλλαγμα, ο B. θα αποκτήσει το μοναδικό πράγμα που επιθυμεί: θα μάθει την αλήθεια για την αιματοβαμμένη ύπαρξή του… καθώς και τον τρόπο να βάλει ένα τέλος σε αυτή».

Ρυθμός, ένταση και θανατηφόρες ατάκες συνθέτουν ενα γκραφικονοβελικό John Wick που πολύ αγαπήσαμε.

Spiderman, Το μυστικό του κρυστάλλου του Tito Faraci και του Giorgio Gavazzano
Εκδόσεις Μικρός Ήρως

Ένα τρομακτικό μυστήριο έχει τις ρίζες του στο νησί Μουράνο της Βενετίας, από την εποχή ακόμα της Δημοκρατίας της Βενετίας του 17ου αιώνα. Ένα μυστήριο που σχετίζεται με ένα καταραμένο πλάσμα, τον απόκοσμο κόμη Αλβίζε Τζάνους, επιστήμονα και αλχημιστή που «αφιέρωσε στην τέχνη της υαλουργίας όλη του τη ζωή… και, κατά μία έννοια, ακόμα και τον θάνατό του». Ένα μυστήριο στο οποίο εμπλέκεται και ο Spider-Man, που επισκέπτεται για πρώτη φορά τη μαγευτική Βενετία.

Εδώ ο αγαπημένος μας αραχνάνθρωπος μπουκάρει στις σελίδες μας, σκαρώνοντας μια ιστορία από αυτές που δεν έχουμε ξαναδεί από μέρους του. Ξέχνα την Avenger αισθητική και τους κινηματογραφικούς φουσκωμένους ηρωϊσμούς. Εδώ έχουμε μια όλντσκουλ ιστορία μυστηρίου που μας λούζει με νοσταλγία και πολύ καλά κάνει!

Stranger Things και Dungeons & Dragons των Houser Jody, Jim Zub
Εκδόσεις Anubis

Εδώ έχουμε ένα mash-up από αυτά που περιμέναμε με τα νύχια δαγκωμένα και την ανάσα κομμένη εδώ και καιρό. Η λατρεμένη παρέα από το Χοκινς της Ιντιάνα ανακαλύπτει τα θρυλικά τέρατα και τις επικές περιπέτειες του παιχνιδιού ρόλων Dungeons & Dragons!

Πολύ πριν ο τρομακτικός Ντεμογκόργκον απαγάγει έναν απ’ αυτούς και τον μεταφέρει στο Πάνω Κάτω, δείτε τον Μάικ, τον Λούκας, τον Γουίλ να γίνονται φίλοι με τον Ντάστιν χάρη στο παιχνίδι που θα καθορίσει την παιδική τους ηλικία. Δείτε πώς δημιουργήθηκε η ομάδα καθώς η παρέα της καρδιάς μας αντιμετωπίζει ενωμένη επικίνδυνες αποστολές και ζει μοναδικές ιστορίες, που τους διδάσκουν την αξία της φιλίας και τους δίνουν το θάρρος να τα βάλουν με τους νταήδες που τους ταλαιπωρούν κάθε ημέρα.

Το Αιγαίο στις Φλόγες του Ιουλίου Βερν από τους Γιώργο Βλάχο και Θανάση Καραμπάλιο
Εκδόσεις Μικρός Ήρως

To περίφημο βιβλίο του Ιουλίου Βερν μεταφέρεται σε κόμικς. Ο Γιώργος Βλάχος προσαρμόζει το σενάριο και ο Θανάσης Καραμπάλιος σκιτσάρει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τα γεγονότα που διαδραματίζονται το 1827, την εποχή της ναυμαχίας του Ναβαρίνου, η οποία έγειρε την πλάστιγγα προς την πλευρά της ανεξαρτησίας του νεοελληνικού κράτους από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Κάθε φορά που πιάνω στα χέρια μου ένα πρότζεκτ σαν την κόμικ μεταφορά του Αιγαίου στις Φλόγες από τους Γιώργο Βλάχο και Θανάση Καραμπάλιο σκάω ένα χαμόγελο και σκέφτομαι πόσο ωραία θα ήταν αν βάζαμε και τέτοια graphic novels στα σχολεία μας, δίνοντας μια άκρως ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εναλλακτική τόσο σε μαθητές όσο και σε δασκάλους.

Με σεβασμό στο έργο του Ιουλίου Βερν οι δύο δημιουργοί φτιάχνουν ένα ευκολοδιάβαστο κι εντυπωσιακό κόμικ, που όταν τελειώσεις την ανάγνωσή του θα βάλεις περήφανα στη βιβλιοθήκη σου. Εξαιρετικό.

SAPIENS, μια εικονογραφημένη ιστορία: Τα θεμέλια του πολιτισμού των Yuval Noah Harari, David Vandermeulen και Daniel Casanave
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Εδώ που λες έχουμε τον δεύτερο τόμο στην επική, υπέροχα σχεδιασμένη ριζική αναπροσαρμογή του διεθνούς εκδοτικού φαινομένου Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου, που έχει πουλήσει παγκοσμίως 21 εκατομμύρια αντίτυπα σε 65 γλώσσες.

Στις σελίδες του λοιπόν, ξαναβρίσκουμε τους βασικούς χαρακτήρες από τον πρώτο τόμο, που ξεκινούν για μία ακόμα ξέφρενη περιήγηση στα μήκη και τα πλάτη της ανθρώπινης ιστορίας. Αυτή τη φορά μας λένε πώς οι χόμο σάπιενς μετατράπηκαν από νομάδες σε έποικους (κατά τη διάρκεια της Αγροτικής Επανάστασης) και άρχισαν να εργάζονται όλο και πιο πολύ, χωρίς όμως να εξασφαλίζουν μια καλύτερη ζωή.

Ο συγκεκριμένος τόμος αποτελεί ένα βιβλιοκόσμημα με σπουδαίους γκεστ σταρ όπως ο βασιλιάς Χαμουραμπί, ο Κομφούκιος, ο Τόμας Τζέφερσον, η Σκάρλετ Ο’ Χάρα, η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Τζον Λένον. Στην καρδιά της τρελής αυτής κούρσας με οδηγό τον Χαράρι που μαεστρικά κρύβεται στη θέση του δημιουργού, βρίσκεται ένα βασανιστικό ερώτημα: μήπως πριν από 12.000 χρόνια εμείς οι άνθρωποι πέσαμε σε μια παγίδα από την οποία δεν μπορέσαμε να ξεφύγουμε ποτέ;
Ο εξαιρετικός σκληρόδετος τόμος των εκδόσεων Αλεξάνδρεια είναι βέβαιο πως αναζήτα μια θέση στη βιβλιοθήκη σου, μιας και αποτυπώνει εξαιρετικά ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά δημιουργήματα των καιρών μας, που ενεργοποιεί άμεσα τα αναγνωστικά σου αντανακλαστικά, αναγκάζοντας σε να το ρίξεις στη μελέτη.

Το μεγαλύτερο δε παράσημο του βιβλίου αυτού, είναι ότι εκκινεί το ταξίδι σου στην αναζήτηση της ανθρώπινης ιστορίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε εδώ και πολλά, πολλά χρόνια!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v