Τέλεια βιβλία εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία

Η Κίρκη, η Βρισηίδα και ο Μινώταυρος είναι οι πρωταγωνιστές τριών απολαυστικών μυθιστορημάτων που διαβάζονται μονορούφι.
Τέλεια βιβλία εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία
της Ηρώς Κουνάδη

Έρωτες, δράματα, ίντριγκες, μάχες, ήρωες και αντιήρωες, όλα τα έχει η ελληνική μυθολογία. Δεν είναι λοιπόν να απορείς που κοντά τρεις χιλιάδες χρόνια συνεχίζει να τροφοδοτεί συναρπαστικές ιστορίες, οι οποίες συχνά φέρνουν στο προσκήνιο δευτερεύοντες χαρακτήρες που άξιζαν περισσότερο… μυθικό χρόνο. Αν η ελληνική μυθολογία σε γοητεύει σε σημείο να κοντεύεις να μάθεις απέξω το σπαρταριστό έργο του Νίκου Τσιφόρου (και το εξαιρετικό tribute του Αύγουστου Κορτώ) ιδού τρία εκπληκτικά βιβλία για να συνεχίσεις.

Κίρκη της Madeline Miller
Εκδόσεις Διόπτρα 

«Κακιά η Κίρκη; Η Κίρκη που έκανε θεό τον πρώτο της έρωτα, έναν ψαρά, τον Γλαύκο, για να τον δει τελικά να την περιφρονεί για τα μάτια της απαισιότερης του σογιού της, επειδή απλά αυτή, η Σκύλλα, τύγχανε όμορφη; Η Κίρκη που έτρωγε μια ζωή bullying για την εμφάνιση και την φωνή της από τους γονείς και τα αδέρφια της; Η Κίρκη που την εξόρισε σε ένα ερημονήσι η ίδια της η οικογένεια, επειδή και καλά οι δυνάμεις της ήταν επικίνδυνες, ενώ για τις ίδιες ακριβώς δυνάμεις έστειλε στην Κρήτη, στην Κολχίδα και στην Περσία τα αδέρφια της να γίνουν βασιλιάδες; Η Κίρκη που της πούλησε ο Οδυσσέας έρωτα κι έμεινε μαζί της ένα χρόνο, και στο τέλος του έφτιαξε και χάρτη μπας και ξεστραβωθεί και γυρίσει επιτέλους σπίτι του; Ε όχι και κακιά η Κίρκη, κυρ-Όμηρε» γράφαμε πρόπερσι τέτοια εποχή.

Η Madeline Miller έρχεται να αποκαταστήσει την τάξη, και να βάλει μια από τις πιο αδικημένες ηρωίδες της Οδύσσειας να αφηγηθεί απολαυστικά την ιστορία της σε 544 σελίδες που διαβάζονται νεράκι. Ξεκινώντας από την εξορία στο προαναφερθέν ερημονήσι, και κάνοντας απανωτά flash back στη ζωή της Κίρκης από την γέννησή της, μέχρι να φτάσει στην άφιξη του Οδυσσέα στο νησί της, η συγγραφέας στήνει μια ιστορία συναρπαστική, με τις σωστές δόσεις λυρισμού και χιούμορ.

Η Σιωπή των Κοριτσιών της Pat Barker
Εκδόσεις Αιώρα

«Δεν έχει τίποτα το ωραίο και το μεγαλειώδες ο πόλεμος, φέρνει μόνο όλεθρο, καταστροφή και ανυπολόγιστο ανθρώπινο κόστος. Οι δε γυναίκες, ανύπαρκτες και ξεχασμένες...».

Η Σιωπή των Κοριτσιών είναι η Ιλιάδα, όπως την διηγείται η Βρισηίδα. Αν η μνήμη σου δεν σε βοηθά, η Βρισηίδα είναι η σκλάβα για την οποία μαλώνουν στην αρχή του ομηρικού έπους ο Αχιλλέας με τον Αγαμέμνονα, με τον πρώτο να απειλεί να πάρει τα στρατεύματά του και να φύγει από την Τροία. Το φοβερό, που αν ήσουν κορίτσι μπορεί και να είχες παρατηρήσει στο σχολείο, είναι πως σε 15.693 στίχους, η φωνή της δεν ακούγεται ποτέ. Από αυτό το γεγονός εμπνέεται η Pat Barker τον τίτλο του εκπληκτικού μυθιστορήματός της. Γεγονότα και ιστορίες που τις ξέρεις μεν, είναι όμως εντελώς διαφορετικές αφηγημένες από άλλη σκοπιά.

«Με την άμεση, ρεαλιστική και ωμή γραφή της η Πατ Μπάρκερ αγκιστρώνει τον αναγνώστη, ενώ ταυτόχρονα πυροδοτεί τη φαντασία και χτίζει με μαεστρία τους χαρακτήρες» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Περί Φυσικής της Μελαγχολίας του Georgi Gospodinov
Εκδόσεις Ίκαρος

Ο πολυβραβευμένος Βούλγαρος συγγραφέας που μας είχε συναρπάσει πριν από λίγο καιρό με το Χρονοκαταφύγιό του, εμπνέεται εδώ από τον μύθο του Μινώταυρου, για να μιλήσει πότε με χιούμορ και πότε με βαθιά μελαγχολία για το δράμα και τα αδιέξοδα των Βαλκανίων, φτιάχνοντας έναν λαβύρινθο από ιστορίες που μπλέκονται η μια μέσα στην άλλη και απλώνονται σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.

Επισημαίνοντας την αδικία ενός ακόμη χαρακτήρα που δεν αξιώνεται φωνή στους ελληνικούς μύθους, ο Γκοσποντίνοφ θα σε βάλει να σκεφτείς, μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων, ότι τα «τέρατα» είναι ανθρώπινα δημιουργήματα που φορτώνονται τα βάρη ξένων αμαρτιών.

«Ένα απίστευτα συγκινητικό αλλά και γεμάτο χιούμορ βιβλίο για τις ανθρώπινες ανησυχίες, την ενσυναίσθηση και την απώλειά της, που φωτίζει ζητήματα όπως η εγκατάλειψη και η απομόνωση. Η πρωτότυπη δομή και η εκπληκτική αφήγησή του γοήτευσαν τη διεθνή κριτική, που το χαρακτήρισε ως ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά μεταμοντέρνα μυθιστορήματα» όπως χαρακτηριστικά λέει το οπισθόφυλλο του βιβλίου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v