Διασκεδαστικά βιβλία για τα κρύα βράδια του Γενάρη

Πιάσε την κουβερτούλα και κουλουριάσου στον καναπέ, με αυτά τα βιβλία που θα σου ζεστάνουν την καρδιά τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια.
Διασκεδαστικά βιβλία για τα κρύα βράδια του Γενάρη
της Ηρώς Κουνάδη

Βάζεις το ζεστό τσάι και τα μπισκότα (ή το ουίσκι και τα ξηροκάρπια, μέρες που είναι, εμείς δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε) βάζουμε τέσσερα απολαυστικά βιβλιαράκια που θα σε κάνουν να γελάσεις, θα σου ζεστάνουν την καρδιά και θα σου φτιάξουν το κέφι.

Χιλιανός Ποιητής του Alejandro Zambra
Εκδόσεις Ίκαρος 

Πόσο καιρό έχεις να διαβάσεις βιβλίο χαμογελώντας σαν χαζός/η σε όλη του σχεδόν τη διάρκεια; Το τελευταίο μυθιστόρημα του Αλεχάντρο Σάμπρα είναι τρυφερό σαν τις πιο κοντινές μας σχέσεις και γλυκό σαν την αίσθηση του να σε σκεπάζουν με κουβέρτα όταν σε έχει μισοπάρει ο ύπνος στον καναπέ.

Όσο για την υπόθεση, αυτή έχει ως εξής: Ο Γκονσάλο είναι ένας «κακός ποιητής» που ονειρεύεται μια μέρα να γίνει αληθινός ποιητής, αλλά κι ένας πατριός που συμπεριφέρεται σαν να είναι ο βιολογικός πατέρας του Βισέντε, ενός αγοριού εθισμένου στις γατοτροφές. Χρόνια αργότερα, ο Βισέντε αρνείται να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο γιατί το όνειρό του είναι να γίνει κι αυτός ποιητής, παρά τις συμβουλές της Κάρλας, της περήφανης και μοναχικής του μητέρας, και του Λεόν, ενός μέτριου πατέρα που έχει αφοσιωθεί στη συλλογή του από μινιατούρες αυτοκινήτων.

Ο έρωτας, η ποίηση, οι ποιητές, οι σχέσεις και οι διχόνοιες τους, το τι μας κάνει οικογένεια και το πώς μας καθορίζει η αγάπη, όλα μαζί φτιάχνουν μια γλυκύτατη ιστορία 500 σχεδόν σελίδων που κυλάνε νεράκι –κι αυτό προς το τέλος θα αρχίσει να σε ενοχλεί, γιατί δεν θα θέλεις να τελειώσουν.

Η Πολιτεία Λαβύρινθος του Αργύρη Χιόνη
Εκδόσεις Κίχλη 

Τι συμβαίνει σε μια πολιτεία που είναι φτιαγμένη σαν λαβύρινθος, και οι κάτοικοί της δεν μπορούν ποτέ να βρουν τον δρόμο τους; Τι σχέση έχει η αυλή του Παπαδιαμάντη στου Ψυρρή με εκείνη του ποιητή στα Σεπόλια; Ποιος είναι ο Καμιμούρα Γιουτάκα, και γιατί γράφει ηρακλείτεια χαϊκού; Πώς μυρίζει ο συνδυασμός μοσχοσάπουνου και σοκολάτας;

Μικρά διηγήματα που μοιάζουν με ποιήματα, γιατί έτσι πάντα έγραφε ο Χιόνης, σαν να γράφει ποίηση, ακόμα κι όταν μιλά πολύ σοβαρά για το πώς γνώρισε και αγάπησε το έργο της Ζυράννας Ζατέλη. Ναι, είναι κι αυτό ένα κείμενο που περιλαμβάνεται μαζί με τα διηγήματα σε ετούτη εδώ την συλλογή, με τα «επιλεγμένα αθησαύριστα κείμενά του, δημοσιευμένα στην πλειονότητά τους από τον ίδιο σε περιοδικά και εφημερίδες την περίοδο 1976-2011» όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Δεν έχει, άλλωστε, και πολύ σημασία τι είναι αυτό που διαβάζεις: Αν έχεις ξαναδιαβάσει Χιόνη ξέρεις ότι ο άνθρωπος μπορούσε να σε συναρπάσει γράφοντάς σου συνταγή για κόλλυβα. Κι αν δεν το ξέρεις, αυτό εδώ είναι το τέλειο βιβλιαράκι για να το μάθεις.

Άνθρωποι με Άγχος του Fredrik Backman
Εκδόσεις Κέδρος 

Ακόμα και αν είσαι από αυτούς που ακούν best seller και φεύγουν τρέχοντας, στον Μπάκμαν αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία. Γιατί ναι, «στιβαρή» λογοτεχνία μπορεί να μην είναι, είναι όμως ό,τι πρέπει για τα κρύα εκείνα βράδια που θέλεις κάτι διασκεδαστικό χωρίς ποτέ να γίνεται σαχλό, κάτι ελαφρύ που δεν είναι βαρετό.

Η υπόθεση είναι λίγο πολύ η εξής: Μια νέα γυναίκα επιχειρεί να ληστέψει μια τράπεζα. Για να γλιτώσει τη σύλληψη, μπαίνει σε ένα διαμέρισμα προς πώληση και κρατά ομήρους όσους είναι εκεί: την υπερενθουσιώδη μεσίτρια, ένα ζευγάρι συνταξιούχων που ανακαινίζει και πουλά διαμερίσματα για να καλύψει το κενό στον γάμο τους, δύο κοπέλες που διαφωνούν σε όλα, αλλά ετοιμάζονται να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί μαζί, μια κυνική διευθύντρια τράπεζας με τάσεις αυτοκτονίας, μια ηλικιωμένη που υποφέρει από μοναξιά. Η αστυνομία περικυκλώνει το διαμέρισμα και, ενώ η αγωνία κορυφώνεται, όμηροι, ληστής και αστυνομικοί αρχίζουν να έρχονται κοντά και ανακαλύπτουν ότι έχουν περισσότερα κοινά απ’ όσα θα μπορούσαν να φανταστούν.

Είτε είδες είτε όχι την πρόσφατη σουηδική μίνι σειρά του Netflix που βασίστηκε σε αυτό, μπορούμε με το χέρι στην καρδιά να σου πούμε πως το βιβλίο είναι πολύ διαφορετικό –και, όπως σχεδόν πάντα, πολύ καλύτερο.

Οι Στρίγκλες του Terry Pratchett
Εκδόσεις Ψυχογιός 

Ο μεγάλος παραμυθάς μπορεί να έφυγε νωρίς, αφήνοντας τη λογοτεχνία του φανταστικού θλιβερά φτωχότερη, το αστείρευτο χιούμορ του όμως ζει και βασιλεύει μέσα από τις ιστορίες του Δισκόκοσμου που όσα χρόνια και αν περάσουν δεν θα παλιώσουν ποτέ.

Εδώ έχουμε, ως συνήθως, χαμό: Βασίλεια σείονται έτοιμα να καταρρεύσουν και μαχαίρια αστράφτουν καθώς η Γιαγιά Ουέδερουαξ και οι κολλητές της μάγισσες, η Νταντά Ογκ και η Μάγκρατ Σκορδού, ανακατεύονται με την πολιτική. Καμπούρηδες βασιλιάδες, χαμένα στέμματα και μεταμφιεσμένοι κληρονόμοι, καταιγίδες επί σκηνής, αλλά και ο πρώτος καταγεγραμμένος ανεφοδιασμός σε καύσιμα σκουπόξυλου εν πτήσει, όλα έχουν τη θέση τους στον Κόσμο του Δίσκου. Και μέσα στη γενική ανακατωσούρα, οι τρεις στρίγκλες αδελφές μάχονται ενάντια στις πιο αντίξοες συνθήκες και στους πιο μαύρους οιωνούς για να ξαναφέρουν στο θρόνο της χώρας τον σωστό και νόμιμο βασιλιά της. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν πως κάνουν.

Το βιβλίο είναι εξαντλημένο, όπως και όλες οι μεταφράσεις του Πράτσετ στα ελληνικά (ακούτε οι εκδοτικοί; Αναμένουμε επανεκδόσεις) το βρίσκεις όμως μεταχειρισμένο στο Metabook.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v