5 ελληνικά βιβλία που διαβάζονται μονορούφι

Η ελληνική πεζογραφία έχει κέφια τον τελευταίο καιρό, κι αυτό αποτυπώνεται σε 5 απολαυστικά βιβλία που σου προτείνουμε με το χέρι στην καρδιά.
5 ελληνικά βιβλία που διαβάζονται μονορούφι
της Ηρώς Κουνάδη

Έχεις όρεξη να διαβάσεις κάτι καινούριο στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς; Άφησέ μας να βοηθήσουμε, με πέντε καταπληκτικά βιβλία ελλήνων συγγραφέων που ξεχωρίσαμε από την εκδοτική παραγωγή των τελευταίων μηνών.

Τα χλωμά σιντριβάνια της Φωκίωνος Νέγρη του Στέφανου Τσιτσόπουλου
Εκδόσεις Οξύ

Τι σχέση έχουν η Τζούντι Γκάρλαντ, οι Ramones, ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης, ο Γουστάβος Φλωμπέρ, ο Γιώργος Λάνθιμος και η Κλαίουσα Κυρία του σιντριβανιού στη γωνία Φωκίωνος και Επτανήσου με το άγαλμα του Σκύλου στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη; Η απάντηση έρχεται μέσα από τις ροκ εντ ρολ ιστορίες του Στέφανου Τσιτσόπουλου, που ξετυλίγονται με καμβά το πολύβουο αστικό τοπίο. Μια χορταστική συλλογή από διηγήματα γεμάτα χαρακτήρες που βουτούν στις μνήμες τους κι ανασύρουν την αλήθεια τους, ωμή κι ανεπηρέαστη από πολιτικά ορθούς κέρβερους.

«Ανάμεσα στο καταγεγραμμένο γεγονός και τη μυθοπλασία, την περιπέτεια, την επιστημονική φαντασία και τη νέα δημοσιογραφία, ένα βιβλίο που φλερτάρει με πολυποικιλία αισθητικών και λογοτεχνικών αναφορών για να συνυφανθεί τελικά με την ίδια τη μοίρα της Κυψέλης» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Η Κυρία Τασία και ο Γουλιέλμος Καταβάθος της Μαρίας Μήτσορα
Εκδόσεις Πατάκη

«Μια μετακόμιση στη δυτική πλαγιά του Λυκαβηττού. Ένα ξαφνικό πέρασμα από το καλοκαίρι στον χειμώνα. Περιπέτειες της ψυχής. Στο σκιερό πίσω κηπάκι, πετάει χαμηλά κι ένα καινούριο είδος πουλιού που εμφανίστηκε μετά τις πυρκαγιές. Μερικοί φοβούνται πως διαβάζει τις σκέψεις. Άλλοι ότι τρέφεται με ψηφιακά ψίχουλα ψυχών. Τα απόβραδα ένας ευτραφής κύριος φωνάζει: "Βοήθεια, νυχτώνει!".

Ο Ερμής σίγουρα αφαιρέθηκε, ξέχασε αφύλαχτη μια τρύπα στην άσφαλτο - ένα πέρασμα που ενώνει τον πάνω κόσμο με τον κάτω. Από εκεί μπαινοβγαίνουν η κυρία Τασία -μια μοδίστρα πεθαμένη εδώ και χρόνια- κι ο άσπρος γάτος της ο Γουλιέλμος ΚαταΒάθος. Αυτοί οι δύο, που ισχυρίζονται ότι έχουν ανοίξει Γραφείο Ευρέσεως Φαντασμάτων, στην αρχή μοιάζουν με κλασικό ντουέτο κατεργαραίων. Τελικά όμως πρόκειται για μεγάλους καταφερτζήδες που θα στήσουν, για χάρη της ηρωίδας μας, το δείπνο της Εκάτης στο πίσω κηπάκι με τα φλύαρα φυτά».

Έτσι μας συστήνει το οπισθόφυλλο του βιβλίου το τελευταίο, μικρό αλλά τόσο δυνατό, μυθιστόρημα μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, της Μαρίας Μήτσορα με την ποιητική γραφή της που είναι βάλσαμο του καιρού μας.

Μικρό Ταξίδι σε δανεικό χάρτη του Λάζαρου Αλεξάκη
Εκδόσεις Αίολος

«Μια πρώτη έκδοση του Ιουλίου Βερν που φτάνει στα χέρια του Πέτρου, συλλέκτη και μεταπωλητή σπάνιων βιβλίων, είναι το εισιτήριο για ένα παράξενο ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά. Στις σελίδες της ανακαλύπτει τον έρωτα, τον θάνατο, τη μοναξιά του καπετάνιου Νέμο, το παρελθόν του το ίδιο. Ακολουθώντας τα στοιχεία, η αλήθεια ξεδιπλώνεται μπροστά του άλλοτε μυστηριώδης κι άλλοτε τρομακτικά ξεκάθαρη.

Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού γνωρίζει την Ευρυδίκη, χαμένη στις δικές της σελίδες και εμμονές. Με φόντο τη ζεστή φθινοπωρινή Αθήνα θα αναζητήσουν μαζί τη θέση τους στην ιστορία. Άλλοτε πρωταγωνιστές και άλλοτε κομπάρσοι σε ένα έργο που δεν έγραψαν, μα το ζουν μέρα με τη μέρα, 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα».

Ένας φόρος τιμής στον Ιούλιο Βερν, και ταυτόχρονα μια απολαυστική ιστορία μυστηρίου που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Λάζαρου Αλεξάκη.

Το εγχειρίδιο του καλού πόνου της Άννας Ψαθά
Εκδόσεις Κέδρος 

«Μπορεί, αλήθεια, ο πόνος να είναι και καλός;

Έχει, άραγε, την ικανότητα μια χιουμοριστική ιστορία να ξεκλειδώσει τη θετική του πλευρά στην καθημερινότητά μας;

Το εγχειρίδιο του καλού πόνου είναι ένα παραμύθι για «μεγάλους». Στοχεύει με τρόπο απλό να φωτίσει εκείνες τις πτυχές του πόνου που έχουν την ικανότητα να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας, αρκεί να είμαστε πρόθυμοι να τις ανακαλύψουμε και να τις αποδεχτούμε».

Όχι, το πρώτο αυτό βιβλίο της Άννας Ψαθά δεν είναι εγχειρίδιο αυτοβοήθειας. Είναι όντως ένα μικρό παραμύθι για μεγάλους, ένα σφηνάκι λογοτεχνίας μόλις 64 σελίδων που αποπνέει ζεστασιά και γλυκύτητα, ό,τι πρέπει για σκοτεινά χειμωνιάτικα απογεύματα.

Μισό Παιδί του Αύγουστου Κορτώ
Εκδόσεις Πατάκη

Ο πολυγραφότατος όσο και απολαυστικότατος Αύγουστος Κορτώ μάλλον δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το τελευταίο του μυθιστόρημα, Μισό Παιδί, είναι μια ιστορία μυστηρίου και ταυτόχρονα μια ψυχαναλυτική κατάδυση στα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής.

Η υπόθεση έχει ως εξής: «Ο Αντώνης Ράπτης, δεκαεφτά χρονών αγόρι, αιματοκύλισε το Χρυσοδέντρι: μπήκε στην τάξη του μονοθέσιου σχολείου μ’ ένα κλεμμένο πολυβόλο, σκότωσε τον δάσκαλο κι όλους σχεδόν τους φίλους του, κι έπειτα αυτοπυρπολήθηκε. Το μακελειό συντάραξε το ακριτικό χωριουδάκι, αλλά η αστυνομία έκλεισε τον φάκελο εν τάχει. Το τι συνέβη ήταν φως φανάρι: άλλο ένα πειραγμένο σκατόπαιδο που, με αφορμή μια ερωτική απογοήτευση, έκανε τη ζήλια του φονικό όπλο.

Όμως ο άνεμος της ενοχής τραντάζει ακόμα τα δέντρα του χωριού. Η μάνα του δράστη ξέρει ότι ο δολοφόνος κι ο γιος της δεν ήταν το ίδιο πρόσωπο. Το μόνο θύμα της επίθεσης που έχει ακόμα τις αισθήσεις του πασχίζει να αρθρώσει την αλήθεια. Κι οι ψυχές των νεκρών μαθητών φωνάζουν, σκυλοτρώγονται, κρατούν καλά το μυστικό τους.

Ο Φίλιππος Σέξτος, συλλέκτης μαρτυριών κι επίδοξος γραφιάς, ταξιδεύει στο χαροκαμένο Χρυσοδέντρι. Κάτι στην όλη υπόθεση δεν τον αφήνει σε ησυχία: πρέπει να μιλήσει με τους γονείς, με τα αδέρφια, με τη Μάρω, την πλέον τραγική απ’ τις μητέρες.

Όταν ένα παιδί σκοτώνει άλλα παιδιά εξακολουθεί να ’ναι παιδί; Κι όταν το αίμα χύνεται άδικα, ποια είναι η πρώτη αδικία, η ρίζα του κακού; Μια ιστορία μυστηρίου, ένα κυνηγητό για την αλήθεια. Ποιος σκότωσε πρώτος και ποιο θύμα ξεχάστηκε; Ένα σκοτεινό παραμύθι που σου κλέβει την ανάσα».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v