Θέλεις να διαβάσεις Ιστορία; 5 βιβλία για να ξεκινήσεις

Δεν έχεις διαβάσει Ιστορία ποτέ; Έχουμε πέντε προτάσεις ό,τι πρέπει για να σου ανοίξουν την όρεξη.
Θέλεις να διαβάσεις Ιστορία; 5 βιβλία για να ξεκινήσεις
Ιστορία δεν είναι η βαρετή παράθεση ημερομηνιών και πεδίων μαχών που έχεις συνηθίσει από το σχολείο. Μπορεί να γίνει όσο συναρπαστική (δεν) φαντάζεσαι, αρκεί να επιλέξεις ως πρωτάρης τα κατάλληλα βιβλία –μετά θα κολλήσεις, και τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους. Για να σε βγάλουμε από τον κόπο, κάναμε εμείς αυτή την πρώτη επιλογή για σένα.

Μικρή Ιστορία του Κόσμου του Ernst Gombrich
Εκδόσεις Πατάκης

Μέσα σε μόλις 352 σελίδες, ο Γκόμπριχ καταφέρνει σχεδόν μαγικά να κάνει… αυτό που υπόσχεται ο τίτλος του βιβλίου του: Να χωρέσει όλη την Ιστορία του κόσμου, από την εποχή του λίθου ως την πυρηνική ενέργεια, και μάλιστα δοσμένη με γλώσσα απλή και γλαφυρή. Το βιβλίο είναι γραμμένο για νέους, αλλά διαβάζεται εξίσου ευχάριστα από οποιονδήποτε θέλει να αποκτήσει μια πρώτη επαφή με την Ιστορία.

Θεσσαλονίκη, πόλη των Φαντασμάτων του Mark Mazower
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Ο Μαζάουερ είναι μάλλον δικαίως ο πιο πολυδιαβασμένος ιστορικός του καιρού μας, με κάθε του βιβλίο να γίνεται εκδοτικό φαινόμενο. Στην καταπληκτική Θεσσαλονίκη του, με υπότιτλο «Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι 1430-1950» ο Μαζάουερ ανασυνθέτει την Ιστορία πέντε αιώνων.

«Ξαναζωντανεύοντας αριστοτεχνικά αυτό το χαμένο κόσμο, ο συγγραφέας μάς οδηγεί, ανάμεσα από ερειπωμένες ρωμαϊκές αψίδες, βυζαντινές εκκλησίες και τουρκικά τζαμιά, στα ταβερνεία και τα χαμάμ, τους κήπους, τα παλάτια και τα μπορντέλα της παλιάς πόλης εκεί όπου αιγύπτιοι έμποροι και ουκρανοί σκλάβοι, τούρκοι πασάδες και ευρωπαίοι ταξιδιώτες διασταυρώνονταν με Ορθόδοξους προσκυνητές, Καθολικούς ιεραπόστολους, ισπανόφωνους ραβίνους και δερβίσηδες Σούφι, αλλά και με αλβανούς ληστές και κατασκόπους των Μεγάλων Δυνάμεων εκεί όπου ακόμα και οι λούστροι, οι χαμάληδες και οι μικροπωλητές μιλούσαν μισή ντουζίνα γλώσσες στην προκυμαία και το παζάρι» διαβάζουμε στην παρουσίαση της έκδοσης.

Νεότερη Ελλάδα του Thomas Gallant
Εκδόσεις Πεδίο

«Μια συνοπτική και ολοκληρωμένη ιστορία της Ελλάδας από το 1821 έως σήμερα με όλα τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το νεότερο ελληνικό κράτος. Υπογράφει ο καθηγητής Thomas W. Gallant, σπουδαίος ιστορικός και γνωστός φιλέλληνας, ο οποίος ασχολείται εδώ και χρόνια με τη μελέτη της νεότερης ελληνικής ιστορίας» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του σχεδόν 500 σελίδων βιβλίου. Μαρτυρίες, ντοκουμέντα και λογοτεχνικές περιγραφές επιστρατεύονται στην προσπάθεια να αναλυθεί η δημιουργία και η έννοια της ελληνικής εθνικής ταυτότητας, και ο ρόλος της στις εξελίξεις που στιγμάτισαν τους δύο αιώνες ύπαρξης του ελληνικού κράτους.

Η Ιστορία του Κόσμου σε Έξι Ποτήρια του Tom Standage
Εκδόσεις Κέδρος

Μη σε ξεγελά ο τίτλος, εδώ δεν θα μιλήσουμε για την ιστορία των ποτών. Δηλαδή, θα μιλήσουμε και για αυτή, αλλά μόνο χρησιμοποιώντας την ως αφορμή για μια πρωτότυπη ανασκόπηση της ιστορίας της ανθρωπότητας, από τη Νεολιθική εποχή έως τις μέρες μας, μέσω των ποτών που χαρακτήρισαν κάθε περίοδο και συνέβαλαν στην εξέλιξη του πολιτισμού που τα κατανάλωνε. Τα ποτά-σταθμοί που αναφέρονται με χρονολογική σειρά είναι η μπίρα, το κρασί, τα οινοπνευματώδη ρούμι και ουίσκι, ο καφές, το τσάι και η κόκα κόλα. Ναι, είναι τόσο απολαυστικό όσο ακούγεται –και οι 312 σελίδες του διαβάζονται μονορούφι.

Χρονικό των Επιστημονικών Ανακαλύψεων του Isaac Asimov
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Ναι, ο μπαμπάς της επιστημονικής φαντασίας δεν έγραφε μόνο επιστημονική φαντασία. Με τον εύγλωττο υπότιτλο «πώς οι επιστήμες έπλασαν τη μορφή του κόσμου και πώς ο κόσμος επηρέασε τις επιστήμες (4.000.000 π.Χ. μέχρι τις μέρες μας)» ο Ασίμοφ απαντά σε ερωτήματα όπως πώς τιθασεύτηκε η φωτιά το 500.000 π.Χ., γιατί προστέθηκε το μηδέν στο αριθμητικό σύστημα το 810 μ.Χ. και ποιος επινόησε το μικροσκόπιο το 1590. Σε 842 σελίδες απλώνονται τα σύντομα και απλά γραμμένα κείμενα, που ακολουθούν τις επιστημονικές ανακαλύψεις κάθε έτους και δείχνουν πώς οι επιστήμονες επηρέασαν τον κόσμο και πώς ο κόσμος ανταποκρίθηκε στις επιστημονικές προόδους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v