5 βιβλία για να μάθεις τα βασικά της Ιστορίας

Αν θέλεις να διαβάσεις μερικά βιβλία που να μιλούν για την Ιστορία σε… μη λογοτεχνικό πλαίσιο, έχουμε μερικές σούπερ επιλογές.
 

5 βιβλία για να μάθεις τα βασικά της Ιστορίας

Το να διαβάζει κανείς Ιστορία είναι – γνώμη μας – αναγκαίο. Επειδή αν γνωρίζεις Ιστορία, μπορείς να εξηγήσεις πολλά σημερινά φαινόμενα. Σου γεμίζει τα κενά, σου αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο. Βέβαια, δεν είναι όλα τα βιβλία Ιστορίας ίδια. Μερικά δεν διαβάζονται εύκολα, άλλα υπεραναλύουν και σε κουράζουν.

Γι’ αυτό κι εμείς σου έχουμε μερικές πολύ καλές προτάσεις για να ξεκινήσεις.

Σύντομη Ιστορία της νεώτερης Ελλάδας: Από την παρακμή και πτώση του Βυζαντίου μέχρι το 1985
Richard Clogg
Πραγματικά, αυτό που λέει ο τίτλος είναι ακριβώς αυτό που θα βρεις στο φανταστικό βιβλίο του Clogg—ο οποίος όχι μόνο ξέρει να γράφει, αλλά ξέρει να γράφει και να αποφεύγει έξυπνα όλα αυτά τα κακά που κάνουν την ιστοριογραφία να αποκτά… ανυπόφορη φήμη. Εξηγεί με πολύ σωστό τρόπο, μέσα σε οκτώ κεφάλαια, όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την χώρα μας, και μας αφήνει να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα. Ένα πραγματικά πολύ χρήσιμο ανάγνωσμα.


Σφαγή και Πολιτισμός: Μάχες Ορόσημα στην άνοδο Δυτικής Ισχύος
Victor Davis Hanson
Από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι και 25 αιώνες μετά, αυτό που αποκαλούμε Δύση έχει καταφέρει να γίνει η πιο αποτελεσματική φονική μηχανή. Να εξαπλωθεί, να κυριαρχήσει και να θέσει νόρμες σε κάθε τι. Αυτό το βιβλίο, μέσα από την εξιστόρηση και ανάλυση εννέα τέτοιων μαχών, προσπαθεί να βρει πώς το κατάφερε. Το βιβλίο είναι μεγάλο, αλλά τόσο ικανοποιητικό στην ανάγνωση, καθώς ξεσκεπάζει άβολες αλήθειες που και οι ίδιοι δεν θέλουμε να παραδεχτούμε—και ειδικά σε μια εποχή σαν την δική μας, που όλο και περισσότερο ανακαλύπτουμε πόσο βαθιά ριζωμένο είναι το «δυτικό προνόμιο», είναι ένα απαραίτητο ανάγνωσμα.


Η εξέλιξη του Μεσαιωνικού Κόσμου (312-1500)
David Nicholas
Κυριολεκτικά ό,τι θες να μάθεις για την Μεσαιωνική Ευρώπη, υπάρχει σε αυτό το βιβλίο. Σου μιλάμε πολύ σοβαρά, πρόκειται για μία εκπληκτική δουλειά, και επίσης εκπληκτικά λεπτομερή. Τώρα, αυτό εσένα μπορεί να σε φρικάρει σαν ιδέα, αλλά θα σου πούμε πως μπορείς να πιάσεις οποιοδήποτε κεφάλαιο και να διαβάσεις για τα θέματα που σε ενδιαφέρουν ανά πάσα στιγμή, μιας και ο Nicholas καταφέρνει να τα εξετάζει το ένα ξεχωριστά από το άλλο. Το γράψιμο δεν γίνεται ποτέ βαρύ, και οι ιστορικές πηγές και μαρτυρίες που παρατίθενται είναι τόσες, μα τόσες πολλές.


Μικρή ιστορία του κόσμου
E.H. Gombrich
Πέρα για πέρα αληθινός τίτλος. Μέσα σε 350 μόλις σελίδες, ο Gombrich ξεκινάει από την εποχή του λίθου, και φτάνει μέχρι την εποχή της πυρηνικής ενέργειας. Όλα αυτά με τρόπο κατανοητό, απλή γλώσσα και έμφαση στα σημαντικότερα πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν τον ανθρώπινο πολιτισμό. Κάποιες φορές, μπορούμε να τα έχουμε όλα· ακόμα και ολόκληρη την παγκόσμια ιστορία σε μινιόν εκδοχή.


Νεότερη Ελλάδα
Thomas Gallant
Από το 1821 μέχρι και το 2015, ο Gallant – γνωστός φιλέλληνας – μελετά την ελληνική ιστορία με τρόπο πέρα για πέρα ευκολοδιάβαστο. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παράθεση σημαντικών πηγών, όπως και στην προσπάθεια της εξήγησης των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν σε κάθε περίοδο του ελληνικού Έθνους. Από την έρευνά του δεν ξεφεύγουν και οι Έλληνες της διασποράς, όπως και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v