10 βιβλία που ξεχειλίζουν ελληνική Ιστορία

Θέλεις να μάθεις για την (παλαιότερη και σύγχρονη) ελληνική Ιστορία αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις; Έχουμε δέκα βιβλία, λογοτεχνικά και μη.
10 βιβλία που ξεχειλίζουν ελληνική Ιστορία
της Ηρώς Κουνάδη

Είτε πέρασαν χρόνια από την τελευταία σου επαφή με το ελληνικό σύστημα παιδείας, οπότε δεν φοβάσαι πια να πιάσεις στα χέρια σου βιβλίο Ιστορίας, είτε κουβαλάς ακόμα τα παιδικά τραύματα που σε κάνουν να την αποφεύγεις ως κάτι βαρετό, έχουμε δέκα βιβλία γεμάτα ελληνική Ιστορία… είτε σε συσκευασία μυθιστορήματος, με κανονικούς χαρακτήρες δηλαδή, διαλόγους, σχέσεις και ιστορικό background, είτε στην «καθαρή» μορφή της που όχι, δεν είναι καθόλου βαρετή. Μάθε, παιδί μου, ελληνική Ιστορία, διαβάζοντας…

Την Τριλογία του Νίκου Θέμελη (Αναζήτηση, Ανατροπή, Αναλαμπή) από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για τις γεμάτες ζωντάνια ιστορίες των ηρώων της, που εκτυλίσσονται στο τέλος του 19ου και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία –από την Ήπειρο ως τα Μικρασιατικά Παράλια, με κάποια περάσματα από την Οδησσό και την Αθήνα.

Το Αθώοι και Φταίχτες της Μάρως Δούκα (Εκδόσεις Πατάκη) που μιλά για την Κρήτη μετά την Ελληνική Επανάσταση αλλά πριν την πολυθρύλητη Ένωση, όταν τα Χανιά ήταν ακόμα κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ενώ το νεοσύστατο ελληνικό κράτος λοξοκοίταζε δειλά προς την Δύση.

Το Πλατύ Ποτάμι του Γιάννη Μπεράτη (Εκδόσεις Ερμής) που εξιστορεί το Έπος του ’40 χωρίς πομπώδεις περιγραφές μαχών, αλλά μέσα από τη ματιά των ανθρώπων που καθόλου δεν θεωρούσαν τους εαυτούς τους ήρωες.

Την Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ του Άγγελου Τερζάκη (Βιβλιοπωλείον της Εστίας) για την πιο άγνωστη περίοδο της ελληνικής Ιστορίας, τον Μεσαίωνα των Φράγκων, των Βιλλεαρδουίνων συγκεκριμένα, της Πελοποννήσου. Και γιατί είναι μια άψογη ιστορία, που διαβάζεται απνευστί.

Το Ζ του Βασίλη Βασιλικού (Εκδόσεις Gutenberg) ένα μυθιστόρημα-ντοκουμέντο για την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963, γραμμένο σχεδόν παράλληλα με την εξέλιξη της δίκης που συντάραξε την Ελλάδα.

Την Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα της Άλκης Ζέη (Εκδόσεις Μεταίχμιο) που είναι τριάντα χρόνια Ιστορίας της ελληνικής Αριστεράς συμπυκνωμένα σε ένα μυθιστόρημα που πιάνει το νήμα από το Παρίσι των εξορίστων του 1968 και πηγαίνει μπρος-πίσω από την Κατοχή και τον Εμφύλιο ως τη διάσπαση του ΚΚΕ.

Τις Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα (τριλογία που αποτελείται από τα μυθιστορήματα Λέσχη, Αριάγνη, και Νυχτερίδα, Εκδόσεις Κέδρος) για τα όσα συνέβησαν στο αφρικανικό μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όπως τα είδαν οι Έλληνες, και –μέσα από διάφορα flashback– την ιστορία του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα και των Φραγκολεβαντίνων της Αιγύπτου πριν τον πόλεμο.

Και αν δεν φοβάσαι να πιάσεις πραγματικό βιβλίο Ιστορίας στα χέρια σου...

Τη Νεότερη Ελλάδα του Thomas Gallant (Εκδόσεις Πεδίο) σπουδαίου ιστορικού και γνωστού φιλέλληνα, που πιάνει την Ιστορία από την Επανάσταση του ’21 και τη φτάνει μέχρι το Δημοψήφισμα του 2015.

Το 21 ερωτήσεις και απαντήσεις για το '21 του Θάνου Βερέμη (Εκδόσεις Μεταίχμιο) για να πάρεις… αυτό που λέει ο τίτλος του, 21 απλές, ξεκάθαρες απαντήσεις για την Ελληνική Επανάσταση σε 232 καλογραμμένες σελίδες.

Την Άλλη Αριστερά του Δημήτρη Γλύστρα (Εκδόσεις Θεμέλιο) για τις μικρές και μεγάλες, καθημερινές και πολιτικές ιστορίες των κινημάτων της μεταπολιτευτικής Αριστεράς στην Ελλάδα που μπορεί ή μπορεί και να μην άλλαξε τον κόσμο, όπως τις αφηγήθηκαν οι άνθρωποί της.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v