Συνοικιακά βιβλιοπωλεία για να στηρίξεις

Κάναμε μια βόλτα σε αγαπημένα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, που συνεχίζουν να γεμίζουν με «βιβλιοθησαυρούς» τα ράφια μας.
Συνοικιακά βιβλιοπωλεία για να στηρίξεις
Όπως όλοι οι βιβλιόφιλοι, έτσι κι εμείς έχουμε ορισμένα αγαπημένα στέκια από όπου προμηθευόμαστε τα επόμενα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά, πριν πάρουν περήφανα θέση στα ράφια μας. Τα τελευταία χρόνια μπορείς να αγοράσεις βιβλία από πολλά περισσότερα μέρη σε σχέση με παλαιότερα. Μέχρι και στα σούπερ μάρκετ, μπορεί να πετύχεις κάποιους τίτλους που ψάχνεις καιρό. Ωστόσο τα μικρά, ανεξάρτητα συνοικιακά βιβλιοπωλεία έχουν άλλη χάρη όπως και να το κάνουμε. Για αυτό σου παρουσιάζουμε κάποια εξ αυτών, με την ελπίδα να αγοράσεις το επόμενο βιβλίο σου από εκεί.

Booktalks (Αρτέμιδος 47 & Αγίου Αλεξάνδρου 58, Παλαιό Φάληρο)

Στο Παλαιό Φάληρο το στέκι των βιβλιόφιλων έχει και το όνομα και τη χάρη. Aν βρεθείς στο Βooktalks είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιαστείς από το ενημερωμένο βιβλιοπωλείο που διατηρεί ο χώρος, αφού είναι δεδομένο ότι στα ράφια του θα βρεις εξαιρετικούς τίτλους. Παράλληλα μπορείς να αράξεις στα τραπεζάκια που διαθέτει ο χώρος και να απολαύσεις το καφεδάκι σου όσο χαζεύεις τα κρεμαστά βιβλία από το ταβάνι του Booktalks. Αυτή την περίοδο καθόμαστε έξω κι απολαμβάνουμε τον ήλιο που αγκαλιάζει το μαγαζί κι επιφυλασσόμαστε για τον χειμώνα όταν τα μέτρα το επιτρέψουν να τρυπώσουμε και πάλι στη ζεστή του βιβλιοφωλιά.

Το Λεξικοπωλείο (Στασινού 13, Παγκράτι)

Με όνομα ταιριαστό κι εμπνευσμένο το Λεξικοπωλείο, γεμίζει με βιβλία τις βιβλιοθήκες μας εδώ κι αρκετά χρόνια. Στα ράφια του θα βρεις χιλιάδες τίτλους τόσο ελληνικούς όσο και ξενόγλωσσους που είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν τα αναγνωστικά σου γούστα. Το φιλικότατο προσωπικό είναι βέβαιο ότι θα σε βοηθήσει αν ψάχνεις για κάποιο δωράκι, βγάζοντάς σε σίγουρα ασπροπρόσωπο.

Επί Λέξει (Ακαδημίας 32, Σύνταγμα)

Το βιβλιοπωλείο Επί Λέξει δημιουργήθηκε από την ανάγκη κάποιων ανθρώπων να επικοινωνούν με τους λάτρεις των βιβλίων και μέχρι σήμερα τα έχει καταφέρει πολύ καλά. Ο κουκλίστικος χώρος του φιλοξενεί πολύ συχνά εκθέσεις, ομιλίες, αλλά και παρουσιάσεις, δίνοντας τον λόγο σε συγγραφείς, δημοσιογράφους αλλά και λοιπούς λάτρεις του βιβλίου. Στα ενημερωμένα ράφια του, είναι βέβαιο ότι θα βρεις το επόμενό σου ανάγνωσμα, ενώ οι υπάλληλοι του θα σε καθοδηγήσουν εξαιρετικά αν βρεθείς σε αγοραστικό δίλημμα.

Βibliotheque (Θεμιστοκλέους 76 και Βαλτετσίου, Πλατεία Εξαρχείων)

Το Bibliotheque είναι μια κατηγορία από μόνο του μιας και στο κτίριο που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην πλατεία Εξαρχείων, χτυπά μόνιμα η καρδιά του βιβλίου. Οι υπεύθυνοι του χώρου αναφέρονται στο Bibliotheque σαν Στέγη Γραμμάτων και Ονείρων και πολύ καλά κάνουν. Το μότο τους άλλωστε είναι: «Είμαστε Ό,τι Διαβάζουμε - Διαβάζουμε Να Γίνουμε Αυτό Που Ονειρευόμαστε» και το υπηρετούν πιστά μαζεύοντας τις σημαντικότερες βιβλιοκυκλοφορίες της χρονιάς μαζί με ανεξάρτητους τίτλους που δύσκολα θα βρεις κάπου αλλού. Παράλληλα τρέχουν και το κομμάτι των εκδόσεων τους, με την κυκλοφορία εξαιρετικών βιβλίων όπως η Συλλογή ποιημάτων «Ρωμαϊκές Νύχτες» του Πιερ Πάολο Παζολίνι.

Λεμόνι (Ηρακλειδών 22, Θησείο)

Σε μια από τις ωραιότερες γειτονιές της Αθήνας, μπορείς να συναντήσεις το Λεμόνι. Πρόκειται για μια  βιβλιοφιλική γωνιά στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών στο Θησείο, η οποία πάντοτε έδινε έμφαση στην καλή λογοτεχνία και στα ποιοτικά βιβλία. Το Λεμόνι συγκεντρώνει αρκετά συχνά παρέες με ενδιαφέροντα σχετικά με το βιβλίο και διοργανώνει συχνά παρουσιάσεις βιβλίων καθώς και μικρές εκθέσεις εικαστικών. Συνδύασε λοιπόν την επόμενη βόλτα σου στην περιοχή με μια βιβλιοπερατζάδα από το Λεμόνι κι είναι σίγουρο ότι δεν θα φύγεις με άδεια χέρια.

Red N Noir (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη)

Στην περιοχή της Κυψέλης υπάρχει η απορία: Είναι βιβλιοπωλείο; Είναι καφέ; Είναι μπαρ; Είναι χώρος εκδηλώσεων και παρουσιάσεων βιβλίων; Το Red N Noir διευκρινίζει: Είναι όλα τα παραπάνω. Πρόκειται ουσιαστικά για τον ορισμό του ανεξάρτητου συνοικιακού βιβλιοπωλείου, που δεν άργησε να γίνει αναγνωστικό στέκι για τους Αθηναίους. Φοιτητές, συγγραφείς ηθοποιοί και καλλιτέχνες βρήκαν στο Red n Noir ένα βιβλιοστέκι που στεγάζει ανεξάρτητες, νουάρ, underground και λοιπές δυσεύρετες κυκλοφορίες.

Ευγενέστατο προσωπικό θα σε καθοδηγήσει στην επιλογή του επόμενου βιβλίου που θα αγοράσεις, ενώ θα συνοδέψει το καφεδάκι ή το τσάι σου με γλυκά κεράσματα. Παράλληλα το Red N Noir παραμένει ενεργό και στις εκδηλώσεις οργανώνοντας συχνά πυκνά υπαίθρια bazaar όπου θα βρεις βιβλία και κόμικ σε εξαιρετικά προσιτές τιμές, συνοδεία μπυρών και καλής διάθεσης. 

Πλειάδες (Σπύρου Μερκούρη 42, Παγκράτι)

Η δεδηλωμένη μας αγάπη στην Παγκρατάρα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη χάρη στις Πλειάδες, ένα από τα πιο όμορφα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία της πόλης. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του χώρου σε συνδυασμό με την υπέροχη αυλή που έχει γίνει χώρος βιβλιοαράγματος κάνουν τις Πλειάδες εξαιρετικά αγαπητές ανάμεσα στους βιβλιόφιλους, οι οποίοι είναι δεδομένο ότι θα βρουν εξαιρετικούς τίτλους στα ράφια του καταστήματος.

Το γεγονός ότι όσο χαζεύεις τις νέες κυκλοφορίες δίπλα σου περνούν οι δύο πανέμορφες γάτες των Πλειάδων κάνει ακόμη πιο αγαπησιάρικο το βιβλιοπωλείο της καρδιάς μας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v