7 επαρχιακά βιβλιοπωλεία που αξίζει να επισκεφθείς

Πάμε μια βόλτα στην τιμημένη ελληνική επαρχία, για να βρούμε βιβλιοπωλεία, που ακόμη το κρατάνε αληθινό, στα ράφια τους.
7 επαρχιακά βιβλιοπωλεία που αξίζει να επισκεφθείς
Όπως θα έχεις καταλάβει, ανήκουμε στους βιβλιόφιλους, για αυτό και είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που μαζί με το υπόλοιπο λιανεμπόριο, άνοιξαν επιτέλους ξανά και τα βιβλιοπωλεία, που τόσο μας είχαν λείψει. Ετοιμαστήκαμε λοιπόν, βάλαμε τα χειμωνιάτικα μας και ξεκινήσαμε για την καθιερωμένη βιβλιοβόλτα στα αγαπημένα μας στέκια.

Σαν χώρα, είμαστε ιδιαιτέρως τυχεροί μιας κι έχουμε πολλά κι όμορφα βιβλιοπωλεία, σε όλη την επικράτεια. Κι αν η Αττική κι η Θεσσαλονίκη μοιάζουν να έχουν περισσότερες επιλογές, η τιμημένη ελληνική επαρχία δεν πάει πίσω, καθώς το κρατά ακόμη αληθινό μέσα από υπέροχους βιβλιο-χώρους. Εμείς μαζέψαμε 7 από αυτούς και σου τους παρουσιάζουμε, με περισσή χαρά και την ελπίδα όλοι να στηρίξουμε ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς, όπου κι αν αυτή βρίσκεται.

Αποσπερίτης- Ναύπλιο

Το ευλογημένο με ανείπωτη ομορφιά Ναύπλιο, φιλοξενεί πάνω στην Λεωφόρο Αμαλίας τον Αποσπερίτη, που είναι αναμφίβολα πόλος έλξης τόσο για τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της πόλης. Ένα μικρό βιβλιοπωλείο με ευγενέστατο προσωπικό, που στα ράφια του θα βρεις την αφρόκρεμα της εγχώριας και ξένης βιβλιοπαραγωγής, μέσα από μια εξαιρετική επιλογή τίτλων κι εκδόσεων.

Ζεστό και πολύ εύκολα προσβάσιμο μιας και βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, το βιβλιοπωλείο είναι έτοιμο να ικανοποιήσει και τον πλέον απαιτητικό πελάτη. Η τελευταία πρόταση του Αποσπερίτη στη σελίδα του στο Facebook, ήταν το Δεν γίνονται Αυτά Εδώ, του Σινκλέρ Λιούις από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Δύο- Ξάνθη

Πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στη χώρα, που μας κάνει να ζηλεύουμε τους Ξανθιώτες για το στολίδι τους. Σε ένα υπέροχο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Βενιζέλου 29, στη Ξάνθη λειτουργεί το Βιβλιοπωλείο «ΔΥΟ». Στον φιλόξενο χώρο του μπορείς να βρεις βιβλία αλλά και ιδιαίτερα δώρα που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις τόσο μικρών όσο και μεγάλωv, επιλέγοντας μέσα από μια μεγάλη ποικιλία θεματικών ενοτήτων και τίτλων. Ιδανικό για βιβλιοπαρουσιάσεις το ΔΥΟ έγινε πολύ γρήγορα σημείο συνάντησης για τους βιβλιόφιλους, δίνοντας μια πολιτιστική ανάσα σε όλη την περιοχή.

Βιβλιοτρόπιο- Αγρίνιο

Στην οδό Καζαντζή 25 στο Αγρίνιο η Ματίνα Δαμπλιά, έφτιαξε έναν μικρό ναό του βιβλίου και την ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Με βασικούς γνώμονες τον παιδευτικό ρόλο ενός βιβλιοπωλείου, την καλλιέργεια εξατομικευμένης σχέσης με το κοινό, την παροχή συμβουλών για επιλογές τίτλων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων λόγου, το Βιβλιοτρόπιο έχει δίχως άλλο αναδειχθεί σε ένα ζεστό art χώρο κοινωνικής συνεύρεσης, όπου εραστές τους βιβλίου, συζητούν κι ενημερώνονται συνεχώς για το αντικείμενο του πόθου τους.

Μέσα από την τεράστια ποικιλία σημαντικών τίτλων και με σεβασμό σε κάθε επισκέπτη αναγνώστη, το Βιβλιοτρόπιο είναι μια εξαιρετική επιλογή για εκείνον.

Πλους- Κέρκυρα

Το βιβλιοπωλείο Πλους είναι το πρώτο αμιγές βιβλιοπωλείο στην Κέρκυρα (Νικηφόρου Θεοτόκη 91) και έχει συνδέσει την ύπαρξή του με προτάσεις πολιτισμού, γιατί πιστεύει ότι τα βιβλιοπωλεία είναι το καθένα τους ένα μικρό σύμπαν συνάντησης απόψεων και ανθρώπων.

Ένα μαγαζί από μιαν άλλη εποχή. Έργο παραμυθάδων. Δεν αντέχεις να μην περάσεις το κατώφλι του. Την είσοδό σου την αναγγέλλει το καμπανάκι της πόρτας. Μαγεία. Στο βάθος το καφέ αναγνωστήριο.

Αρχίζεις το ταξίδι στα ράφια και στους πάγκους, η ηλικία των οποίων είναι περίπου εκατόν δέκα ετών. Έπιπλα παλιού φαρμακείου, στο χρώμα του έβενου, συνθέτουν την αισθητική του. Με αυτόν τον τρόπο συστήνεται ο Πλους μέσα από τη σελίδα του στο Facebook. Ωστόσο, κάποιες φορές οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν πλήρως τη ζεστασιά αυτού του βιβλιοπωλείου- καφέ, που επιβάλλεται να επισκεφθείς αν βρεθείς προς Κέρκυρα μεριά.

Στα ενημερωμένα ράφια του, εκτός από νέες εκδόσεις θα βρεις και παλιότερες, όπως και πολλά περιοδικά θησαυρούς γνώσης, ενώ το φιλικό προσωπικό του θα σε κάνει να αισθανθείς σαν τη βιβλιοθήκη σου. Στα bonus, η υπέροχη βιτρίνα του.

Νέστωρ- Κατερίνη

Αν ψάχνεις ανθρώπους που αγαπούν πολύ το βιβλίο, σίγουρα θα τους βρεις στα πρόσωπα των ιδιοκτητών του Νέστωρα στην Κατερίνη (Κανάρη 5), ενός υπέροχου χώρου, που σε προσκαλεί στο ζεστό του περιβάλλον, για να βυθιστείς στη μαγεία της ανάγνωσης.

Άλλωστε φαίνεται μέσα κι από τα λόγια τους: Με την πεποίθηση πως το βιβλίο είναι ένα συν σ' αυτό που λέγεται ποιότητα ζωής, σας καλούμε στη λέσχη των φίλων μας. Σε μια εποχή που είναι δύσκολη εμείς αισιοδοξούμε, γιατί βαθιά πιστεύουμε πως δεν υπάρχει ζημιά που, αφού σε δοκιμάσει, δεν αποταμιεύει κρυφό ένα κέρδος γι' αργότερα. Θεωρούμε πως το βιβλίο δεν είναι υπόθεση ορισμένων φανατικών. Είναι πολιτιστικό αγαθό και είναι τιμή μας και χρέος μας να προσπαθούμε να το "διακινούμε".

Αν κάποια στιγμή βρεθείς στην Κατερίνη, τότε μην μείνεις απλά να παρατηρείς την σπαρμένη με βιβλία βιτρίνα του Νέστωρα. Μπες στο βιβλιοπωλείο κι είμαστε σίγουροι πως θα ανταμειφθείς από όσα θα βρεις στα ράφια του κι όσα μοιραστούν μαζί σου οι άνθρωποί του.

Book and Art – Μυτιλήνη

Στο Book And Art που βρίσκεται στη Μυτιλήνη, εκτός από έναν πολύ ενημερωμένο κατάλογο που περιλαμβάνει νέες και παλαιότερες εκδόσεις, θα βρεις και πολλά παιχνίδια. Είναι σίγουρο πως θα ταξιδέψεις αθέλητα σχεδόν, πίσω στον χρόνο τότε που η καθιερωμένη βόλτα στο βιβλιοπωλείο/παιχνιδάδικο ήταν η καλύτερη στιγμή της εβδομάδας σου.

Με μπόλικο μεράκι κι αγάπη για αυτό που κάνουν οι ιδιοκτήτες του Book and Art, σου απλώνουν το χέρι και σε καλούν να πας ένα νοσταλγικό ταξίδι σε μια εποχή που μέσα σε σελίδες βιβλίων και παραμυθιών, θέριευαν κόσμοι ολόκληροι και στα ταμπλό των επιτραπέζιων παιχνιδιών, ζούσαμε τις πιο όμορφες στιγμές που αργότερα γίνανε αναμνήσεις μας.

Αν βρεθείτε στα μέρη τους λοιπόν να τους επισκεφθείτε.

Σκάλα… Παιδικό Παραμύθι- Λάρισα

Ακόμη ένας χώρος, που κάθε μέρα είναι ευλογημένος να ακούει παιδικά γέλια κι επιφωνήματα χαράς. Στη Σκάλα… Παιδικό Παραμύθι (Αθανασίου Διάκου 5) θα βρεις μια τεράστια επιλογή από παραμύθια και παιχνίδια, που δεν πρόκειται να αφήσουν κανένα παιδάκι ανικανοποίητο.

Μαζί με αυτά θα βουτήξεις κι εσύ στην νοσταλγία παλαιότερων χρόνων κι ίσως ψάξεις στο πατάρι εκείνη την κούτα με τα κρυμμένα παιχνίδια και παραμύθια σου. Ιδανική επιλογή για δώρα, η Σκάλα, έχει επιλέξει έναν δύσκολο και μοναχικό δρόμο, ως ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο την εποχή των εμπορικών πολυκαταστημάτων και των frachise. Ωστόσο, με τη στήριξη όλων, μπορεί να μεταλαμπαδεύει και στις επόμενες γενιές την αγάπη για τα παραμύθια και τα παιχνίδια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v