Τα βιβλία που θα σου φτιάξουν το κέφι

Φτιάξε κάτι ζεστό, και πιάσε μια κουβερτούλα, γιατί τα βράδια του χειμώνα είναι για διάβασμα, κι εμείς έχουμε πέντε βιβλία που θα σε κάνουν να (χαμο)γελάσεις.
Τα βιβλία που θα σου φτιάξουν το κέφι
Κυανοπώγων του Κερτ Βόννεγκατ
Εκδόσεις Θύραθεν

Στριφνός πρώην ζωγράφος γνωρίζεται με αλέγκρα επιτυχημένη συγγραφέα, η οποία όχι μόνο του φορτώνεται στο σπίτι του, αλλά τον πείθει και να γράψει την αυτοβιογραφία του, πριν της αποκαλύψει το σπουδαίο μυστικό που κρύβει στην παταταποθήκη. Θα σε κάνει να γελάσεις στην πρώτη σελίδα, και θα συνεχίσει έτσι μέχρι το μεγαλειώδες, αισιόδοξο, επανάκτηση-πίστης-στην-ανθρωπότητα τέλος. Γιατί αν πέρασε κάποια στιγμή από αυτόν τον πλανήτη ένας άνθρωπος που μπορούσε να μιλάει για πολέμους παραμένοντας αισιόδοξος, αυτός ήταν ο Βόννεγκατ.

Περί φυσικής της μελαγχολίας του Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ
Εκδόσεις Ίκαρος

«Θα μου φτιάξει το κέφι βιβλίο που έχει στον τίτλο του τη λέξη μελαγχολία;» σε ακούμε εύλογα να ρωτάς. Κι όμως. Το παράξενο με την πρώτη ματιά βιβλίο του χιλιοβραβευμένου βούλγαρου συγγραφέα μπλέκει τον μύθο του Μινώταυρου με ιστορίες για τα Βαλκάνια, και μιλάει με χιούμορ του είδους εκείνου που σε κάνει να γελάς μόνος σου σε ένα άδειο δωμάτιο για την ενσυναίσθηση και την απώλειά της, περνώντας μέσα από τη βαθιά μελαγχολία της μοναξιάς για να φτάσει σε ένα γλυκύτατο, ελπιδοφόρο τέλος. Και αν σκέφτηκες ότι όλο αυτό μοιάζει ύποπτα με την Ιστορία της ευρύτερης γεωγραφικής γειτονιάς μας, είσαι πολύ κοντά.

Συζητήσεις με φίλους της Σάλι Ρούνεϊ
Εκδόσεις Πατάκη 

Υπάρχει η «μεγάλη», σοβαρή λογοτεχνία που θα σου μάθει πράγματα για τη ζωή, και μετά υπάρχει και η ανάλαφρη μυθοπλασία που διαβάζεται σαν να βλέπεις κομεντί –και παρά τα φαινόμενα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να σου μάθει πράγματα για τον εαυτό σου. Τέτοια είναι η περίπτωση του απολαυστικά καθημερινού Συζητήσεις με Φίλους, του πρώτου βιβλίου της νεαρότατης Σάλι Ρούνεϊ, που διαβάζεται νεράκι, σαν να μιλάς με τους δικούς σου φίλους –αν οι φίλοι σου τυγχάνουν πνευματώδεις και ενδιαφέροντες, και με προβληματική ερωτική ζωή.

Αγριεμένοι Ανάπηροι Επιστρέφουν από Καυτά Κλίματα του Τομ Ρόμπινς
Εκδόσεις Αίολος

Αν δεν έχεις ξαναδιαβάσει Ρόμπινς, ετοιμάσου για τρελό γλέντι: Αυτό εδώ είναι ένα βιβλίο που θα σου πει πως δεν πρέπει να παίρνουμε τη ζωή ή τον εαυτό μας πολύ στα σοβαρά, και πως οι αντιφατικοί χαρακτήρες είναι οι πιο ενδιαφέροντες, και θα σου θυμίσει πως αν πάρεις τις αποστάσεις σου από τα πράγματα, σχεδόν όλα μπορούν να σου φανούν αστεία –απλά ορισμένα χρειάζονται λίγο μεγαλύτερη απόσταση από τα υπόλοιπα. Εν ολίγοις, αυτό είναι ένα επικό μυθιστόρημα 600 σελίδων που θα σε κάνει να γελάσεις, να φιλοσοφήσεις και τελικά να αισιοδοξήσεις. Για όλα.

Κουτσό του Χούλιο Κορτάσαρ
Εκδόσεις Opera

Θα το ξεκαθαρίσουμε πρώτο πρώτο να ξεμπερδεύουμε: Το Κουτσό δεν είναι για όλους. Μπορεί να σου φανεί δύσκολο, χαώδες, παραληρηματικό και ακαταλαβίστικο –και σε σημεία θα είναι. Αν όμως του ταιριάξεις (γιατί αυτό εδώ είναι από τα βιβλία που έχουν αναγνώστες που τους ταιριάζουν, όχι το ανάποδο) θα σε παρασύρει σε μια μαγεία που δεν έχει προηγούμενο, θα σε πάει μια βόλτα από το Παρίσι στο Μπουένος Άιρες και θα σου συμπυκνώσει σε 600-κάτι ανορθόδοξες σελίδες όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη ζωή, τον έρωτα, τη μουσική, τη λογοτεχνία, το σύμπαν και τα πάντα.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v